Sign In

Άρθρα για την υγεία

Τελευταία Άρθρα
Σε ποια θερμοκρασία καταστρέφεται η ανδρική γονιμότητα

Σε ποια θερμοκρασία καταστρέφεται η ανδρική γονιμότητα

Η ζέστη δεν είναι μόνο ενοχλητική καθώς ιδρώνουμε και αισθανόμαστε εξαντλημένοι. Ερευνητές στην Ιαπωνία έχουν διαπιστώσει ότι ακόμη και μικρές αλλαγές στη θερμοκρασία μειώνουν την ικανότητα των όρχεων να παράγουν σπέρμα, το οποίο επηρεάζει δραματικά τα ποσοστά ανδρικής γονιμότητας.

Η επιβλαβής ζέστη

Η νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Communications Biology διαπίστωσε ότι σε θερμοκρασία 34° Κελσίου οι όρχεις μπορούν να παράγουν με επιτυχία υγιές σπέρμα. Ωστόσο, σε θερμοκρασίες μεταξύ 37° και 38° αυτή η διαδικασία είναι σοβαρά κατεστραμμένη και μπορεί να οδηγήσει σε στειρότητα.

Το σπέρμα παράγεται στους όρχεις σε θερμοκρασία χαμηλότερη από τη μέση θερμοκρασία του σώματος. Στους όρχεις υπάρχει ένα μοναδικό δίκτυο σωλήνων αίματος που εξαλείφουν την περίσσεια θερμότητα και ένας άλλος μηχανισμός με τον οποίο ο όσχεος σάκος χαλαρώνει όταν εκτίθεται σε θερμότητα, γεγονός που βοηθά στη διατήρηση του αερισμού των όρχεων.

Το όσχεο συστέλλεται και φέρνει τους όρχεις πιο κοντά στο σώμα σε χαμηλές θερμοκρασίες. Έτσι, η αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος μπορεί να βλάψει την ποιότητα του σπέρματος.

Η μελέτη

Η νέα μελέτη χρησιμοποίησε όρχεις ποντικιών για να υποστηρίξει το πλήρες σπέρμα μέσα σε μια θερμοκοιτίδα σε διαφορετικές θερμοκρασίες. Η ομάδα διαπίστωσε ότι το σπέρμα απέτυχε σε διάφορα στάδια καθώς οι θερμοκρασίες αυξήθηκαν από 30° σε 40° Κελσίου.

Η ομάδα αποκάλυψε περαιτέρω ότι η μείωση του σπέρματος, μέσω της οποίας ομόλογα χρωμοσώματα διαχωρίζονται σε ρευστούς σπόρους, υπέστη σοβαρή βλάβη στη θερμοκρασία των 37-38° Κελσίου.

Οι ερευνητές πρόσθεσαν ότι «είναι εκπληκτικό το γεγονός ότι ζωτικές διεργασίες, όπως η μείωση του σπέρματος, μπορούν εύκολα να καταστραφούν σε κανονικές θερμοκρασίες του πυρήνα του σώματος. Χρησιμοποιώντας τις συνδυασμένες λειτουργίες του οσχέου και του φραγμού, μόνο το σπέρμα που αναπτύσσεται σε χαμηλές θερμοκρασίες γονιμοποιεί τα ωάρια για να δημιουργήσει την επόμενη γενιά. Τα βασικά ερωτήματα για μελλοντικές μελέτες περιλαμβάνουν τον μοριακό μηχανισμό της ευαισθησίας στη θερμότητα και τη βιολογική σημασία των χαμηλών θερμοκρασιών στην παραγωγή σπέρματος.

YgeiaOnline ,το πρώτο Portal Υγείας. Βρείτε γιατρούς, νοσοκομεία, φαρμακεία και ότι έχει να κάνει με την υγεία. Κλείστε ηλεκτρονικά ραντεβού με γιατρούς, απομακρυσμένη διάγνωση και πολλές άλλες υπηρεσίες που μόνο το YgeiaOnline.gr μπορεί να προσφέρει.

Related Posts