Sign In

Άρθρα για την υγεία

Τελευταία Άρθρα
Σε ελεύθερη πτώση οι ισολογισμοί των φαρμακευτικών εταιρειών

Σε ελεύθερη πτώση οι ισολογισμοί των φαρμακευτικών εταιρειών

Σε επικίνδυνες στροφές έχει μπει ο κλάδος φαρμακοβιομηχανίας στην Ελλάδα, καθώς όπως μας λένε στελέχη της αγοράς, το Υπουργείο Υγείας επιδίδεται σε μία δημιουργική λογιστική, αυξάνοντας το rebate και μειώνοντας το clawback χωρίς όμως να ενδιαφέρεται για το σύνολο των επιστροφών που πρέπει να καταβάλλουν οι εταιρείες. Είναι ένας τρόπος κατά τους ίδιους, να αποφύγει την προσθήκη των επιπλέον 50 εκατ. ευρώ που προβλέπεται από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Την ίδια στιγμή εταιρείες που πωλούν φάρμακα στα νοσοκομεία είναι αναγκασμένες να κινούνται στα τυφλά καθώς δεν γνωρίζουν πως διαμορφώθηκε η δαπάνη του δευτέρου εξαμήνου του 2021, με δεδομένο ότι το Υπουργείο Υγείας καθυστερεί συστηματικά την έκδοση των σχετικών σημειωμάτων. Απόρροια αυτού είναι οι εταιρείες να αποφασίζουν στη βάση των υποθέσεων και των λανθασμένων προβλέψεων που γίνονται από τις οικονομικές υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας.  

Το παράδοξο της Ελλάδας

Είναι γεγονός ότι η παγκόσμια φαρμακοβιομηχανία θεωρείται και είναι ένας υγιής και δυναμικά αναπτυσσόμενος κλάδος, ο οποίος αυξάνει σταθερά τις πωλήσεις του κατά 3%-4% σε ετήσια βάση. Ωστόσο, η Ελλάδα αποτελεί την εξαίρεση στον κανόνα. Δηλαδή, οι φαρμακοβιομηχανίες αν και αυξάνουν τις πωλήσεις τους κάθε χρόνο, καθώς η αγορά του φαρμάκου μεγαλώνει και επίσης επενδύουν κονδύλια για την ενίσχυση της παρουσίας τους στην ελληνική αγορά, εισπράττουν όλο και λιγότερα κέρδη.

Σε επίπεδο δε νομοθεσίας, οι φαρμακοβιομηχανίες αναζητούν μια θετική ρύθμιση, η οποία δεν φαίνεται να έρχεται και αυτό συμβαίνει από το 2010 με την έκδοση του Ν. 4052 που έκανε τις βασικές αρχές για τις εταιρείες του κλάδου και οι οποίες ισχύουν τροποποιημένες μέχρι σήμερα.

Και τι κάνουν οι Σύνδεσμοι;.. κυνηγούν την ουρά τους

Οι σύνδεσμοι αναλώνουν χρόνο και ενέργεια για το πως η ανεπαρκής δημόσια δαπάνη θα «σπάσει» μεταξύ Φαρμακείων κοινότητας και ΕΟΠΥΥ και πέφτουν στην παγίδα των παζαριών τι 30 τι 40 τι πενήντα αντί να ζητούν από την πολιτεία να ανταποκριθεί στην ανάγκη που είναι εμφανής να χρηματοδοτήσει την δαπάνη και να ελέγξει την συνταγογράφηση, πεδίο στο οποίο έχει αποτύχει πλήρως συνεχίζοντας την ανεπάρκεια των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Ποιες είναι οι εκτιμήσεις για το Clawback του εξαμήνου…

ΦΥΚ (1Α συν 1Β): Στα 105 εκατ. ευρώ κλείνει κατά πληροφορίες το rebate το εξάμηνο για τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους (συμπεριλαμβάνονται και 2 εκατ. ευρώ από το 3%) Αναλυτικά, ο προϋπολογισμός για τα ΦΥΚ είναι 793 εκατ. ευρώ το χρόνο, άρα 396 εκατ. ευρώ το εξάμηνο. Από το εξάμηνο πρέπει να αφαιρεθούν οι κλειστοί προϋπολογισμοί που είναι 159 εκατ. ευρώ και άρα πάμε στα 296 εκατ. ευρώ. Η συνολική δαπάνη του εξαμήνου ήταν 641 εκατ. ευρώ. Το Clawback θα διαμορφωθεί στα 299 εκατ. ευρώ συν το rebate  πάμε στα 404 εκατ. ευρώ. 

Ιδιωτική Αγορά: Ο προϋπολογισμός είναι 1,294 εκατ. ευρώ και άρα στο εξάμηνο διαμορφώνεται στα 650 εκατ. ευρώ. Το σύνολο των εκπτώσεων στο εξάμηνο εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 119 εκατ. ευρώ (περιλαμβάνεται και το 3%) . Αν από τον προϋπολογισμό του εξαμήνου, αφαιρεθούν οι εκπτώσεις, οι κλειστοί προϋπολογισμοί (100 εκατ. ευρώ) και τα 50 εκατ. που αφορούν χονδρεμπορικό κέρδος -Ευρωπαίους ασφαλισμένους κ.λπ. πάμε όσον αφορά τον προϋπολογισμό του εξαμήνου στα 386 εκατ. ευρώ. 

Πηγή: iatronet.gr

Related Posts