Sign In

Άρθρα για την υγεία

Τελευταία Άρθρα
Πώς το αλκοόλ επηρεάζει την υγεία του εντέρου

Πώς το αλκοόλ επηρεάζει την υγεία του εντέρου

Τα πεπτικά προβλήματα είναι ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα του hangover, με τους πόνους στο στομάχι και τις αλλαγές στην κανονικότητα ή τη συνοχή να τεκμηριώνονται καλά μετά από μια νύχτα ποτού.

Ήξερες όμως ότι η επίδραση του ποτού στο έντερό σου μπορεί στην πραγματικότητα να είναι η αιτία του hangover παρά να είναι απλώς ένα σύμπτωμα;

Ο Δρ Andrew Huberman, νευροεπιστήμονας και οικοδεσπότης του The Huberman Lab, εξήγησε στο Stylist.com ότι «οι άνθρωποι που καταναλώνουν αλκοόλ σε οποιαδήποτε ποσότητα προκαλούν διαταραχή στο λεγόμενο μικροβίωμα του εντέρου.

Αυτό συμβαίνει επειδή το αλκοόλ είναι αποστειρωτής. Το αλκοόλ σκοτώνει τα βακτήρια και δεν κάνει διακρίσεις σε σχέση με το ποια βακτήρια σκοτώνει. Έτσι, όταν πίνουμε, το ποτό είναι πιθανό να σκοτώσει και τα καλά εντερικά βακτήρια. Ενώ γνωρίζουμε ότι ένα υγιές μικροβίωμα είναι σημαντικό για την πέψη, αυτή δεν είναι η μόνη δουλειά του και η διαταραχή των βακτηρίων του εντέρου με το αλκοόλ έχει μεγαλύτερες προεκτάσεις.

Το μικροβίωμα βοηθά στην υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος. Μέσω ηλεκτρικών και χημικών σημάτων, επικοινωνεί με τον εγκέφαλό για να αυξήσει την απελευθέρωση ορμονών όπως η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη και να ρυθμίσει τη διάθεσή θετικά.

Ταυτόχρονα, το συκώτι μεταβολίζει το αλκοόλ. Όταν διασπά τις ενώσεις, απελευθερώνει τοξικές χημικές ουσίες. «Ο μεταβολισμός του αλκοόλ στο ήπαρ είναι προφλεγμονώδης. Έτσι, αυξάνει την απελευθέρωση φλεγμονωδών κυτοκινών», εξηγεί ο Δρ Huberman.

Το αποτέλεσμα είναι ότι το έντερο δεν μπορεί πλέον να επικοινωνεί με τον εγκέφαλο για να παράγει αυτές τις «ορμόνες τις χαράς», γεγονός που εξηγεί τη χαμηλή διάθεση μετά το ποτό ή το «άγχος». Και το κατεσταλμένο ανοσοποιητικό σύστημα που προέρχεται από ένα διαταραγμένο μικροβίωμα σημαίνει επίσης ότι το σώμα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τη φλεγμονή που εμφανίζεται όταν μεταβολίζει το αλκοόλ.

Ο άξονας ή η σύνδεση εντέρου-ήπατος-εγκεφάλου είναι τόσο ισχυρός που οι ερευνητές αναζητούν τρόπους αντιμετώπισης του αλκοολισμού μέσω του εντέρου. Μελέτη του 2020 στο Journal Of Clinical Medicine διαπίστωσε ότι η αποκατάσταση της ισορροπίας του εντέρου θα μπορούσε να είναι ευεργετική για την ανακούφιση της εξέλιξης της νόσου από το αλκοόλ.

Πώς θα μπορούσε το μικροβίωμα να βοηθήσει ένα hangover;

Τα εντερικά βακτήρια θα μπορούσαν επίσης να είναι μια βραχυπρόθεσμη λύση για τις επιπτώσεις του ποτού. Αν και δεν έχει γίνει συγκεκριμένη έρευνα για τη βελτίωση του μικροβιώματος για την ανακούφιση των συμπτωμάτων του hangover, ο Δρ. Huberman λέει ότι ένα τεράστιο συστατικό των αρνητικών επιπτώσεων του αλκοόλ βασίζεται στη διαταραχή του άξονα εντέρου-ήπατος-εγκεφάλου. Επομένως, είναι λογικό ότι οι συστάσεις που έχουν καθιερωθεί για την υποστήριξη του εντέρου και του ανοσοποιητικού συστήματος είναι ένας καλός τρόπος για να απαλύνεις το hangover.

Από τη θετική πλευρά, αυτό δείχνει την πιθανότητα ότι τουλάχιστον ορισμένες από τις αρνητικές επιπτώσεις της κατανάλωσης αλκοόλ μπορούν να βοηθηθούν με την αναπλήρωση της μικροχλωρίδας του εντέρου,

Η υποστήριξη του εντερικού μικροβιώματος μπορεί να βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό στην αδιαθεσία που σχετίζεται με το έντερο και το hangover. Με άλλα λόγια, φρόντισε να έχεις αυτά τα μικροχλωρίδια του εντέρου υγιή το συντομότερο δυνατό. Ή ακόμα και πριν πιεις, έχε αυτά τα εντερικά μικροχλωρίδια υγιή».

Και ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να το πετύχεις αυτό;

Η κατανάλωση τροφών που έχουν υποστεί ζύμωση και εστίαση σε πρε- και προβιοτικά. «Δύο έως τέσσερις μερίδες τροφών που έχουν υποστεί ζύμωση την ημέρα είναι καταπληκτικές στη μείωση των φλεγμονωδών δεικτών και στη βελτίωση του μικροβιώματος του εντέρου», λέει ο Δρ Huberman.

Τα προβιοτικά είναι τρόφιμα που προάγουν την ανάπτυξη ωφέλιμων για το έντερο μικροβίων. Είναι ζωντανά βακτήρια που βρίσκονται σε τρόφιμα όπως το γιαούρτι, το κεφίρ, το ξινόγαλο, το τέμπε (tempeh – παρασκευάζεται από σπόρους σόγιας), το κομπούχα (kombucha-ζυμωμένο τσάι) και τα μη παστεριωμένα ζυμωμένα λαχανικά, όπως το λάχανο και το τουρσί. Αυτά τα φιλικά βακτηρίδια βοηθούν στην αποικιοποίηση του εντέρου και την αποφυγή του υπερδιπλασιασμού των εχθρικών βακτηρίων.

Τα πρεβιοτικά είναι ένας τύπος ινών που βοηθάνε στην τροφοδοσία των φιλικών βακτηρίων (των προβιοτικών). Ουσιαστικά τα πρεβιοτικά, δεν πέπτονται από τα ένζυμα του ανθρώπινου πεπτικού συστήματος Αυτά περιλαμβάνουν τρόφιμα όπως σπαράγγια, σκόρδο, αγκινάρες, κρεμμύδι, πράσο σιτάρι, βρώμη καθώς και μπανάνες.

«Θα προτιμούσα οι άνθρωποι να μην πίνουν αλκοόλ σε χρόνια βάση, », τονίζει ο Δρ Huberman.

Ενώ όλοι θα πρέπει να φροντίζουμε την υγεία του εντέρου μας κάθε μέρα, είναι σαφές ότι η προσοχή σε αυτήν μετά το ποτό είναι ιδιαίτερα σημαντική. Για να μπορέσεις πραγματικά να ξεπεράσεις μια μεγάλη βραδιά ποτού, αξίζει να ανταλλάξεις το συνηθισμένο hangover brunch με ένα πρωινό με γιαούρτι και προβιοτικά συμπληρώματα.

Related Posts