Sign In

Άρθρα για την υγεία

Τελευταία Άρθρα
Πώς θα καταλάβετε τη διαφορά μεταξύ μελανιών και θρόμβων αίματος

Πώς θα καταλάβετε τη διαφορά μεταξύ μελανιών και θρόμβων αίματος

Οι θρόμβοι αίματος μπορεί να είναι «απειλητικοί για τη ζωή εάν δεν αντιμετωπιστούν γρήγορα», σύμφωνα με το NHS. Παρ’ όλα αυτά δεν έχουν πάντα άμεσα, ορατά συμπτώματα. Ένα σύμπτωμα που μερικές φορές εμφανίζεται είναι ο «αποχρωματισμός» του δέρματος, σύμφωνα με το Medical News Today, αλλά αυτό δεν πρέπει να συγχέεται με μώλωπες.

Οι θρόμβοι αίματος εμφανίζονται συνήθως μέσα σε μεγαλύτερα αιμοφόρα αγγεία, όπως μια αρτηρία ή φλέβα. Αυτό είναι γνωστό ως θρόμβωση.

Τα συμπτώματα ενός θρόμβου αίματος

Τα συμπτώματα ενός θρόμβου αίματος μπορεί να γίνουν ορατά ή εμφανή, ειδικά αν οι θρόμβοι αναπτύσσονται κοντά στην επιφάνεια του δέρματος ή αν διαταράσσουν τη ροή του αίματος βαθιά στα άκρα.

Οι θρόμβοι αίματος μπορεί να παρουσιάσουν ορατά συμπτώματα, τις περισσότερες φορές εάν σχηματίζονται στο πόδι, αν και αυτό μπορεί επίσης να συμβεί στα χέρια ή ακόμη και στην κοιλιά.

Στο πόδι, το NHS περιγράφει συμπτώματα θρόμβου αίματος ως οίδημα συνοδευμένο με ερυθρότητα.

Το Web MD εξηγεί: «Τα σημεία και τα συμπτώματα ενός θρόμβου αίματος διαφέρουν ανάλογα με το πού βρίσκεται—στην καρδιά, τον εγκέφαλο, το χέρι, το πόδι, τον πνεύμονα ή την κοιλιά.

Τι συμβαίνει με την πνευμονική εμβολή

Η πνευμονική εμβολή επηρεάζει τους πνεύμονες, την καρδιά και το αίμα, κατά συνέπεια η αντιμετώπισή της απαιτεί νοσοκομειακή φροντίδα. Η πνευμονική εμβολή συχνά συνδέεται με την εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση (DVT), που έγκειται στον σχηματισμό ενός θρόμβου αίματος στο πόδι. Έτσι εάν κάποιο τμήμα αυτού του θρόμβου αίματος διασπαστεί και κολλήσει σε ένα αιμοφόρο αγγείο στους πνεύμονες, μπορεί να προκληθεί πνευμονική εμβολή.

Πώς θα καταλάβετε τη διαφορά μεταξύ των μελανιών και των συμπτωμάτων θρόμβου αίματος

Αν και οι μώλωπες προκαλούν επίσης κάποιες αλλαγές στο χρώμα του δέρματος που μερικές φορές οδηγούν σε οίδημα, οι αιτίες και τα ευρύτερα συμπτώματα ενός θρόμβου αίματος είναι πολύ διαφορετικά.

Οι μώλωπες τείνουν να προκαλούν αποχρωματισμό του δέρματος που αλλάζει με την πάροδο του χρόνου.

Μπορούν επίσης να είναι επώδυνοι στην αφή καθώς θεραπεύονται, αλλά όταν εξασθενούν ο πόνος μειώνεται αισθητά. Οι μώλωπες συνήθως αναπτύσσονται μετά από τραυματισμό.

Οι λόγοι που δημιουργούνται θρόμβοι

Οι θρόμβοι αίματος σχηματίζονται μετά από έναν τραυματισμό προκειμένου να προστατεύσουν το σώμα από την απώλεια υπερβολικού αίματος. Αλλά υπάρχει περίπτωση να σχηματιστούν σε μια αρτηρία ή φλέβα ακόμα κι αν δεν υπάρχει εμφανής τραυματισμός. Μπορεί να εμφανιστούν επιπλοκές εάν δεν διαλυθεί φυσικά ή εάν δεν λάβετε άμεσα θεραπεία. Βέβαια τα σημεία και τα συμπτώματα ενός θρόμβου αίματος διαφέρουν ανάλογα με το πού βρίσκεται—στην καρδιά, τον εγκέφαλο, το χέρι, το πόδι, τον πνεύμονα ή την κοιλιά.

Σε αντίθεση με τους μώλωπες, οι θρόμβοι αίματος δεν ακολουθούν απαραίτητα ένα ακριβές μοτίβο καθώς θεραπεύονται και μπορούν να γίνουν πολύ πιο σοβαροί.

Εκτός από τις αλλαγές στο χρώμα του δέρματος και το πρήξιμο, τα άτομα με θρόμβους αίματος μπορεί επίσης να παρατηρήσουν ότι η περιοχή κατά την αφή είναι επώδυνη.

Οι παράγοντες κινδύνου

  • Χειρουργική επέμβαση
  • Εγκυμοσύνη
  • Μείζονες τραυματισμοί
  • Καρκίνος
  • Ακινησία για μεγάλο χρονικό διάστημα
  • Θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης (HRT) και αντισυλληπτικά
  • Τα σοβαρά συμπτώματα θρόμβου αίματος που χρήζουν επείγουσας ιατρικής βοήθειας
  • Θρομβοφιλία
  • Καρδιακή ανεπάρκεια ή κολπική μαρμαρυγή
  • Κάπνισμα
  • Παχυσαρκία

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

Παλλόμενο πόνο ή κράμπες, πρήξιμο, ερυθρότητα και ζεστό δέρμα σε ένα πόδι ή βραχίονα.

Ξαφνική δύσπνοια, οξύς πόνος στο στήθος που μπορεί να είναι χειρότερος όταν αναπνέετε και βήχας ή βήχας με αίμα.

YgeiaOnline ,το πρώτο Portal Υγείας. Βρείτε γιατρούς, νοσοκομεία, φαρμακεία και ότι έχει να κάνει με την υγεία. Κλείστε ηλεκτρονικά ραντεβού με γιατρούς, απομακρυσμένη διάγνωση και πολλές άλλες υπηρεσίες που μόνο το YgeiaOnline.gr μπορεί να προσφέρει.

Related Posts