Sign In

Άρθρα για την υγεία

Τελευταία Άρθρα

Πώς θα γίνετε ο «προστάτης» του προστάτη σας..

Όταν κατά την επίσκεψη στον ουρολόγο ένας άνδρας ακούει ότι μπορεί να έχει πρόβλημα στον προστάτη, το μυαλό του συνήθως πάει στο κακό. Φοβάται μήπως πρόκειται για κακοήθεια. Και όμως, η αλήθεια είναι ότι ο καρκίνος του προστάτη απειλεί λιγότερο από το 10% των Ελλήνων μετά την ηλικία των 50 ετών. Επιπλέον, θεωρείται ένας «καλός» καρκίνος, που σημαίνει ότι θεραπεύεται πλήρως. Από την άλλη πλευρά, τα προβλήματα του προστάτη είναι πιθανότερο να σχετίζονται με τη διόγκωση του αδένα (καλοήθης υπερπλασία του προστάτη), μια κατάσταση που αφορά τους περισσότερους άνδρες μετά τα 50.

O προστάτης είναι ένας αδένας που έχει σχήμα κάστανου και ο ρόλος του είναι να ενισχύει το σπέρμα, αλλά και να συμμετέχει στο μηχανισμό εγκράτειας των ούρων. Χαρακτηριστικό γνώρισμά του είναι ότι μετά την ηλικία των 40 ετών αρχίζει να μεγαλώνει σε μέγεθος. Αυτή είναι μια φυσιολογική διαδικασία, η οποία όμως μπορεί να προκαλέσει ενοχλήσεις όταν ο άνδρας περάσει τα 50-60 χρόνια, επειδή, καθώς ο αδένας υπερτρέφεται, σταδιακά συμπιέζει την ουρήθρα και δυσκολεύει την ούρηση. Κατά συνέπεια, η κύστη δεν αδειάζει εντελώς και παρατηρείται συχνουρία.

Τα χαρακτηριστικά συμπτώματα της υπερτροφίας του προστάτη είναι η συχνουρία, ειδικά το βράδυ όπου ο άνδρας μπορεί να σηκώνεται, ακόμη και κάθε δύο ώρες, για να επισκεφτεί την τουαλέτα. Επίσης, συχνά αναγκάζεται να διακόψει κάποια κοινωνική δραστηριότητα, προκειμένου να ουρήσει, ενώ το πρωί περιμένει αρκετά μέχρι να ξεκινήσει η ροή των ούρων. Αυτά τα συμπτώματα παρουσιάζονται μετά τα 55-60. Δεν θα πρέπει να δημιουργήσουν υπόνοιες για ύπαρξη κακοήθειας, αλλά μπορούν να αντιμετωπιστούν φαρμακευτικά, καθ’ υπόδειξη του ουρολόγου.
Mια διατροφή πλούσια σε ζωικά λίπη και φτωχή σε φρούτα, λαχανικά και ψάρι θεωρείται ότι αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη. Αν και κατά καιρούς οι έρευνες προβάλλουν την ιδιαίτερη αξία ορισμένων ουσιών για την προστασία του προστάτη -όπως το λυκοπένιο που περιέχουν οι ντομάτες, η βιταμίνη Ε και το σελήνιο-, εντούτοις δεν υπάρχει συνιστώμενη δίαιτα η οποία προφυλάσσει τον προστάτη από την κακοήθεια. Πάντως, είναι γεγονός ότι στις βόρειες χώρες η συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του προστάτη είναι κατά 20% υψηλότερη σε σύγκριση με την Ελλάδα, γεγονός που αποδίδεται κατά ένα μέρος στη διατροφή. Τέλος, έχει διαπιστωθεί ότι το αλκοόλ και ο καφές ερεθίζουν τον προστάτη και μπορεί να επιτείνουν τα συμπτώματα της υπερπλασίας του στους πάσχοντες, γι’ αυτό και οι ειδικοί συστήνουν την κατανάλωσή τους με μέτρο.

Μετά την ηλικία των 45-50 ετών, οι άνδρες πρέπει να επισκέπτονται τον ουρολόγο σε ετήσια βάση, προκειμένου να εντοπιστεί εγκαίρως τυχόν κακοήθεια και να αντιμετωπιστεί. 
O ουρολόγος, με δακτυλική εξέταση από το ορθό, θα διαπιστώσει αν ο προστάτης είναι διογκωμένος ή σκληρός. Επίσης, θα ζητήσει να γίνει εξέταση αίματος για τις τιμές του ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA), μιας πρωτεΐνης που παράγεται από τον προστάτη. Τις εξετάσεις συμπληρώνει ένα υπερηχογράφημα κύστης και προστάτη. Παράλληλα, ο ουρολόγος θα ρωτήσει για τυχόν αλλαγές στο συνήθη τρόπο ούρησης, προκειμένου να διαπιστώσει σε τι βαθμό η υπερπλασία του προστάτη έχει δημιουργήσει αποφρακτικά ενοχλήματα.

Όταν υπάρχει κακοήθεια…

Υπολογίζεται ότι το 9,5% των ανδρών άνω των 50 ετών θα παρουσιάσει καρκίνο του προστάτη, αλλά μόνο για το 2,5% εξ αυτών θα είναι θανατηφόρος. Είναι πολύ σημαντικό να τονιστεί ότι ο καρκίνος του προστάτη μπορεί να προληφθεί και να θεραπευτεί. Επίσης, συνήθως έχει αργή εξέλιξη. Εντούτοις, είναι σημαντικό να διαγνωστεί έγκαιρα, προτού γίνουν μεταστάσεις (συνήθως στα οστά και στους λεμφαδένες). O μόνος τρόπος για να γίνει αυτό είναι η ετήσια προληπτική επίσκεψη στον ουρολόγο μετά τα 45-50. Εάν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του προστάτη, τότε ο έλεγχος ξεκινά μετά τα 40.

Η εξέταση του PSA δεν αρκεί

Το PSA είναι ένας ευαίσθητος καρκινικός δείκτης, ο οποίος όμως μπορεί να είναι αυξημένος χωρίς να υπάρχει κακοήθεια. Η τιμή του PSA επηρεάζεται από φλεγμονές όπως προστατίτιδα, από τη δακτυλική εξέταση, καθώς και από τη σεξουαλική επαφή. Το υψηλό PSA, λοιπόν, δεν μπορεί από μόνο του να αποτελέσει μέσο διάγνωσης καρκίνου. O μόνος τρόπος για να διαπιστωθεί η ύπαρξη κακοήθειας είναι η βιοψία…

Εάν ο καρκίνος του προστάτη εντοπιστεί έγκαιρα -κάτι που εξασφαλίζουν οι προληπτικές εξετάσεις και πρακτικά σημαίνει ότι δεν υπάρχουν μεταστάσεις-, τότε αντιμετωπίζεται. Η επιλογή της θεραπείας εξαρτάται από την ηλικία και τη γενικότερη κατάσταση του ασθενούς.



Μπορεί να είναι προστατίτιδα

Εκτιμάται ότι 1 στους 3 άνδρες μετά την ηλικία των 50 ετών ταλαιπωρείται από συμπτώματα όπως η συχνουρία, ο πόνος κατά την ούρηση και η δυσκολία στην κανονική ροή των ούρων. Τα συμπτώματα όμως αυτά μπορεί να οφείλονται σε φλεγμονή του προστάτη (προστατίδα), είτε οξεία είτε χρόνια. Ωστόσο, μπορεί να υποκρύπτουν και κάποιο άλλο ουρολογικό πρόβλημα (π.χ. πέτρα στα νεφρά), γι’ αυτό και πρέπει να εκτιμώνται από τον ουρολόγο.

Το σεξ δεν βλάπτει τον προστάτη

Σήμερα έχουν καταρριφθεί ορισμένοι διαδεδομένοι μύθοι για τον καρκίνο του προστάτη, όπως ότι κινδυνεύουν περισσότερο όσοι έχουν έντονη σεξουαλική δραστηριότητα – αλλά και το αντίθετο! Ένας ακόμη μύθος είναι ότι απειλούνται περισσότερο όσοι έχουν συχνά φλεγμονές στον προστάτη.

PT

YgeiaOnline ,το πρώτο Portal Υγείας. Βρείτε γιατρούς, νοσοκομεία, φαρμακεία και ότι έχει να κάνει με την υγεία. Κλείστε ηλεκτρονικά ραντεβού με γιατρούς, απομακρυσμένη διάγνωση και πολλές άλλες υπηρεσίες που μόνο το YgeiaOnline.gr μπορεί να προσφέρει.

Related Posts