Sign In

Άρθρα για την υγεία

Τελευταία Άρθρα

Πώς η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να σας σώσει από τον καρκίνο του εντέρου | Ygeiaonline.gr

Αλγόριθμος μηχανικής μάθησης που αναπτύχθηκε στη διάσημη Κλινική Mayo στις ΗΠΑ αποδεικνύεται ανώτερη από τους γιατρούς στην ανίχνευση προκαρκινικών πολυπόδων στο παχύ έντερο.

Οι περισσότεροι πολύποδες (εξογκώματα στο εσωτερικό τοίχωμα του παχέος εντέρου) είναι καλοήθεις, ορισμένοι ωστόσο εξελίσσονται στην πάροδο του χρόνου σε καρκίνο του παχέος εντέρου ή του ορθού.

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι σήμερα ο δεύτερος πιο θανατηφόρος καρκίνος στον κόσμο με περίπου 1,9 εκατομμύρια κρούσματα και σχεδόν ένα εκατομμύριο θανάτους το 2020, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Ο καρκίνος ή οι προκαρκινικές αλλοιώσεις εντοπίζονται με κολονοσκόπηση, εξέταση στην οποία ένας καθετήρας με κάμερα εξετάζει το ορθό και το έντερο, συνήθως με ελαφρά αναισθησία.

Διαβάστε επίσης: Τεχνητή νοημοσύνη προβλέπει αν και πότε θα πεθάνει κανείς από ανακοπή

Το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης (AI) μειώνει στο μισό τις περιπτώσεις που ο γιατρός δεν καταφέρνει να εντοπίσει υπάρχοντες προκαρκινικούς πολύποδες, αναφέρουν οι ερευνητές της Κλινικής Mayo στην επιθεώρηση Gastroenterology.

Πολύποδας στο παχύ έντερο σε εικόνα από κολονοσκόπιο (Stephen Holland, M.D., Naperville Gastroenterology)

Καθένας από τους 230 εθελοντές της μελέτης υποβλήθηκε σε δύο κολονοκοπήσεις την ίδια ημέρα, μία στην οποία χρησιμοποιήθηκε η ΑΙ και μία χωρίς.

Προηγούμενες μελέτες έχουν εκτιμήσει ότι οι γιατροί αποτυγχάνουν να εντοπίσουν το 25% των προκαρκινικών πολυπόδων. Στη συγκεκριμένη μελέτη, το ποσοστό ήταν 32,5% για την συμβατική κολονοσκόπηση.

Η AI όμως το μείωσε στο 15%, καθώς εντόπισε περισσότερους μικρούς και επίπεδους προκαρκινικούς πολύποδες, είτε κοντά στο ορθό είτε πιο βαθιά στο έντερο.

Επιπλέον, το ποσοστό των ψευδώς αρνητικών αποτελεσμάτων, δηλαδή των περιπτώσεων που η εξέταση βρήκε αρνητική ενώ υπήρχαν αλλοιώσεις, μειώθηκε από το 29,6% στο 6,8%.

«Ο καρκίνος του παχέος εντέρου και του πρωκτού μπορεί να προληφθεί σχεδόν απόλυτα με προληπτικές εξετάσεις» επισήμανε ο Μάικλ Ουάλας, επικεφαλής της μελέτης.

«Η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης για την ανίχνευση πολυπόδων του παχέος εντέρου είναι ευπρόσδεκτο και ενθαρρυντικό νέο για τους ασθενείς και τις οικογένειές τους.

Ακολουθήστε μας στα Google News https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMIKbtQswj7bMAw?ceid=GR:el&oc=3YgeiaOnline ,το πρώτο Portal Υγείας. Βρείτε γιατρούς, νοσοκομεία, φαρμακεία και ότι έχει να κάνει με την υγεία. Κλείστε ηλεκτρονικά ραντεβού με γιατρούς, απομακρυσμένη διάγνωση και πολλές άλλες υπηρεσίες που μόνο το YgeiaOnline.gr μπορεί να προσφέρει.

Related Posts