Sign In

Άρθρα για την υγεία

Τελευταία Άρθρα
Πόσο συμβάλλουν οι πολιτικές αποφάσεις στην «εξαφάνιση» φαρμάκων από την αγορά

Πόσο συμβάλλουν οι πολιτικές αποφάσεις στην «εξαφάνιση» φαρμάκων από την αγορά

Διαφάνεια σε όλη την αλυσίδα διακίνησης, περιορισμένη διάθεση ή έλλειψη να τίθεται άμεσα σε απαγόρευση εξαγωγών μέχρι τη λήξη του διαστήματος έλλειψης, έλεγχος της συνταγογράφησης, διόρθωση των τιμών, εξασφάλιση των θεραπειών στους ασθενείς, έγκαιρη υλοποίηση των συμφωνημένων και όχι με εξάμηνες καθυστερήσεις είναι μερικά μόνο από τα μέτρα, που θα μπορούν να δώσουν “ανάσες ζωής” στο Υγειονομικό Σύστημα της χώρας και ασφάλεια στους ασθενείς.

Την ίδια στιγμή,  προβληματίζει ιδιαίτερα η προτροπή της Επιτρόπου Στέλλας Κυριακίδου για την μη λήψη μέτρων που εμποδίζουν την ελεύθερη διακίνηση φαρμάκων στην Ευρωπαϊκή Ένωση…

Κάποτε τα ερωτήματα: Γιατί υπάρχουν ελλείψεις; Γιατί εξάγονται τα φάρμακα; Γιατί δεν θα διορθώνουν με την υποχρεωτική συνταγογράφηση;

Σήμερα, με αυτά τα ερωτήματα οι πολίτες ξυπνούν και με αυτά κοιμούνται. Ας δούμε τι έγινε με τα αντιβιοτικά τον Μάιο του 2020 τότε που η κυβέρνηση αποφάσισε σωστά ότι τα αντιβιοτικά πρέπει να χορηγούνται με ιατρική συνταγή. Ποιο ήταν το αποτέλεσμα αυτής της απόφασης;

  • Μειώθηκε η κατανάλωση των αντιβιοτικών κατά 50%, σε αυτό συνετέλεσε βέβαια και τα αυξημένα μέτρα προστασίας λόγω κορονοϊού, οι μάσκες και οι περιορισμοί στις μετακινήσεις.
  • Αυξήθηκαν οι υποχρεωτικές εκπτώσεις (rebates) και οι υποχρεωτικές επιστροφές (clawback). Γιατί έγινε αυτό; Διότι όλες οι ποσότητες των αντιβιοτικών είναι πλέον αποζημιουμενες και βέβαια ο προϋπολογισμός παραμένει ο ίδιος. Αποτέλεσμα άφαντα τα αντιβιοτικά augmentin, σε έλλειψη Ceclor οι 2 από τις 3 περιεκτικότητες για παιδιά αποσύρθηκαν, ενώ αντίστοιχα σημειώθηκαν και με το Zithromax.
  • Οι ασθενείς με λοίμωξη λαμβάνουν πλέον αντιβιοτικά που προορίζονται για σοβαρές λοιμώξεις όπως κινολόνες με μεγαλύτερη συχνότητα από ότι πριν, η δαπάνη αυξάνει και οι επιστροφές αυξάνονται γεωμετρικά σε υψηλότερα επίπεδα.

Πόσο πιθανό είναι να συμβεί το ίδιο με το πρόσφατα ληφθέν μέτρο της υποχρεωτικής συνταγογράφησης στα ελλειπτικά φάρμακα;

Παράγοντες της αγοράς υποστηρίζουν ότι είναι πολύ πιθανό να δούμε αυξημένες επιστροφές οδηγώντας τις τιμές των φαρμάκων στα τάρταρα. Ήδη, στα σκευάσματα που εξάγονται, έχουμε ίσως τις χαμηλότερες τιμές του κόσμου και σίγουρα της Ευρώπης. Πολλά από τα σκευάσματα αυτά θα γίνουν δυσεύρετα, ενώ οι παράλληλες εξαγωγές απλά παίρνουν αναβολή για να εκτελεστούν όταν θα πάψει εάν θα πάψει η απαγόρευση. Εξάλλου η υποχρέωση να δέχονται πίσω οι Εταιρείες τα ληγμένα διευκολύνει το στοκάρισμα.

Μήπως η κρισιμότητα της κατάστασης που σήμερα βιώνει όλη η χώρα πρέπει να γίνει η αρχή για τους αρμόδιους της κυβέρνησης να ρωτήσουν και το βασικότερο να ακούσουν πραγματικά αυτά που έχουν να τους πουν οι άνθρωποι της αγοράς, διότι ως γνωστόν όταν ρωτάς μαθαίνεις!

Απευθυνόμενοι προς την Κυβέρνηση, στελέχη εταιρειών σημειώνουν: ακούστε τους ανθρώπους της αγοράς, εξασφαλίστε τα κονδύλια που χρειάζονται για την φαρμακευτική δαπάνη, ελέγξτε την παραγωγή συνταγών, διορθώστε τις τιμές των φαρμάκων στη χώρα, εκεί είναι τα προβλήματα. Όπως αναφέρουν, δεν είναι εξυπνάδα να πιέζεις και να παίρνεις τα φάρμακα δωρεάν, όπως έχουμε ήδη γράψει. Οι εταιρείες θα είναι στο πλευρό των ασθενων όσο αντέχουν. Εξυπνάδα είναι να εξασφαλίζονται οι θεραπείες στους ασθενείς χωρίς ελλείψεις. Στο πλαίσιο αυτό, επισημαίνουν προς τους αρμόδιους, ελέγξτε και διορθώστε τις τιμές εξομαλύνεται τη ζήτηση, και βέβαια χρησιμοποιήστε όλα τα εργαλεία για εξορθολογισμό της δαπάνης. Ετσι θα δώσετε την δυνατότητα στις Εταιρίες να μπορούν να διαχειριστούν το χαρτοφυλάκιο τους ώστε τα φάρμακα να διατηρούνται στην αγορά και να είναι βιώσιμα .

Πάρτε μέτρα πριν να είναι αργά, λέει το προεδρείο του ΣΦΕΕ σε νέα του επιστολή, τονίζοντας χαρακτηριστικά:

“Η  Πολιτεία έχει επιλέξει να έχει τις πιο φτηνές τιμές φαρμάκων στην Ευρωζώνη και όπως είχαμε επικοινωνήσει, 1.300 φάρμακα είναι κάτω από τη χαμηλότερη τιμή αυτής (πολλά εξ αυτών είναι μοναδικά). Οι επιπτώσεις αυτής της πολιτικής είναι αφενός οι αποσύρσεις αυτών των φθηνών φαρμάκων που τώρα, λόγω αύξησης κόστους είναι πιο πιθανές και αφετέρου οι παράλληλες εξαγωγές λόγω του τεράστιου περιθωρίου κέρδους για τον μεσάζοντα .

Εφόσον οι ανωτέρω συνθήκες δεν αλλάζουν θα πρέπει το Υπουργείο και η εποπτεύουσα αρχή (ΕΟΦ) -παρά την υποστελέχωση- να εφαρμόζουν ένα σύστημα συνεχών ελέγχων που θα διαφυλάττουν πρωτίστως τη Δημόσια Υγεία.  

Πιο συγκεκριμένα:

Διαφάνεια σε όλη την αλυσίδα διακίνησης: όπως όλες οι φαρμακευτικές εταιρείες από τον Μάιο του 2016 σε καθημερινή βάση δηλώνουν ψηφιακά στον ΕΟΦ τις πωλήσεις τους ανά κωδικό και ανά ΑΦΜ, έτσι θα πρέπει να κάνουν και οι υπόλοιποι στην αλυσίδα διακίνησης. Την ίδια διαφάνεια αιτούμαστε και για το χονδρεμπόριο.

Η δεύτερη πρόταση μας είναι κάθε προϊόν για το οποίο μια φαρμακευτική εταιρεία δηλώνει περιορισμένη διάθεση ή έλλειψη στην σχετική πλατφόρμα του ΕΟΦ, να τίθεται άμεσα σε απαγόρευση εξαγωγών μέχρι τη λήξη του διαστήματος έλλειψης”.

Πηγή: iatronet.gr

Related Posts