Sign In

Άρθρα για την υγεία

Τελευταία Άρθρα

Πόσο κινδυνεύουν από καρκίνο οι μεταβολικά μη υγιείς παχύσαρκοι

Οι ερευνητές εξέτασαν το δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) και τη μεταβολική υγεία σχεδόν 800.000 Ευρωπαίων. Η αξιολόγηση της μεταβολική τους υγείας έγινε βάσει των τιμών της αρτηριακής πίεσης, της γλυκόζης και των τριγλυκεριδίων.

Στη συνέχεια, ταξινόμησαν τους συμμετέχοντες σε έξι ομάδες:

  • μεταβολικά μη υγιείς παχύσαρκοι (6,8%)
  • μεταβολικά υγιείς παχύσαρκοι (3,4%)
  • μεταβολικά μη υγιείς υπέρβαροι (15,4%)
  • μεταβολικά υγιείς υπέρβαροι (19,8%)
  • μεταβολικά μη υγιείς φυσιολογικού βάρους (12,5%)
  • μεταβολικά υγιείς φυσιολογικού βάρους (42,0%)

Τα ευρήματα έδειξαν ότι οι μεταβολικά μη υγιείς παχύσαρκες γυναίκες αντιμετώπιζαν κατά 21% μεγαλύτερο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου, τριπλάσιο κίνδυνο καρκίνου του ενδομητρίου και 2,5 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο καρκίνου του νεφρού, σε σύγκριση με τις μεταβολικά υγιείς γυναίκες κανονικού βάρους.

Οι μεταβολικά υγιείς παχύσαρκες γυναίκες είχαν επίσης υψηλότερο κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου. Συγκεκριμένα αντιμετώπιζαν 2,4 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του ενδομητρίου και 80% μεγαλύτερο κίνδυνο καρκίνου του νεφρού.

Οι μεταβολικά μη υγιείς παχύσαρκοι άνδρες, αντιμετώπιζαν 2,6 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο καρκίνου του νεφρού, 85% μεγαλύτερο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου και 32% μεγαλύτερο κίνδυνο καρκίνου του sans-serif και του ορθού, σε σύγκριση με τους μεταβολικά υγιείς άνδρες κανονικού βάρους. Οι μεταβολικά υγιείς παχύσαρκοι άνδρες είχαν επίσης 67% μεγαλύτερο κίνδυνο καρκίνου του νεφρού και 42% μεγαλύτερο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.

Τόσο οι μεταβολικά υγιείς όσο και οι μη υγιείς υπέρβαροι άνδρες αντιμετώπιζαν σχεδόν 50% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης πολλαπλού μυελώματος, ενός αιμοτολογικού καρκίνου. Ωστόσο, οι μεταβολικά υγιείς και μη υγιείς παχύσαρκοι άνδρες δεν αντιμετώπιζαν αυτόν τον κίνδυνο.

Η Δρ. Holly Lofton, διευθύντρια του ιατρικού προγράμματος διαχείρισης βάρους στο NYU Langone Health, είπε ότι ο αριθμός των ατόμων που μελετήθηκαν είναι εντυπωσιακός.

Ολοένα περισσότερες μελέτες δείχνουν ότι η παχυσαρκία αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη πολλών χρόνιων παθήσεων.

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση Journal of the National Cancer Institute.

Related Posts