Sign In

Άρθρα για την υγεία

Τελευταία Άρθρα
Πόσο διαρκεί ένα ηλιακό έγκαυμα και πότε πρέπει να απευθυνθείτε το ταχύτερο δυνατόν στο γιατρό;

Πόσο διαρκεί ένα ηλιακό έγκαυμα και πότε πρέπει να απευθυνθείτε το ταχύτερο δυνατόν στο γιατρό;

Αν ξεχάσατε να εφαρμόσετε αντηλιακό πριν περάσετε τη μέρα σας σε εξωτερικούς χώρους ή λησμονήσατε να κάνετε επαναληπτική επάλειψη όντας στην παραλία, μπορεί να καταλήξετε να πληρώσετε το τίμημα με ένα ηλιακό έγκαυμα. Όμως πόσο καιρό θα διαρκέσει αυτό το έγκαυμα και πότε θα υποχωρήσει τελικά η ερυθρότητα, ο πόνος, οι φουσκάλες και το ξεφλούδισμα; Στο εν λόγω άρθρο αναφέρουμε όσα πρέπει να γνωρίζετε.

Τι ακριβώς είναι το ηλιακό έγκαυμα;

Ένα ηλιακό έγκαυμα, όπως το μαύρισμα, είναι ο μηχανισμός άμυνας του σώματος ενάντια στις βλαβερές υπεριώδεις ακτίνες του ηλίου. Όταν το δέρμα εκτίθεται στην υπεριώδη ακτινοβολία, το σώμα παράγει μελανίνη. Η μελανίνη έχει σχεδιαστεί για να προστατεύει το δέρμα και το πόσο παράγει ένα άτομο εξαρτάται από γενετικούς παράγοντες. Όταν οι άνθρωποι που παράγουν λιγότερη μελανίνη εκτίθενται υπερβολικά στις ακτίνες UV προκαλείται βλάβη στο DNA και στα ανώτερα στρώματα των κυττάρων του δέρματος με αποτέλεσμα να δημιουργείται ηλιακό έγκαυμα.

Δεν ανταποκρίνονται όλοι με τον ίδιο τρόπο στην έκθεση στον ήλιο. Γενικά, τα άτομα με ανοιχτόχρωμο δέρμα, φακίδες, κόκκινα ή ξανθά μαλλιά είναι πιο επιρρεπή σε σοβαρά ηλιακά εγκαύματα, σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία. Αλλά να θυμάστε πως όλοι οι τύποι δέρματος είναι ευάλωτοι σε βλάβες από την υπεριώδη ακτινοβολία. Η ζημιά μπορεί να συμβεί σε πολύ ηλιόλουστες ημέρες καθώς και σε ημέρες με συννεφιά, επειδή η υπεριώδης ακτινοβολία διαπερνά την κάλυψη των σύννεφων.

Πόσο διαρκεί ένα ηλιακό έγκαυμα;

Το πόσο διαρκεί ένα ηλιακό έγκαυμα εξαρτάται από το πόσο σοβαρό είναι. Τα περισσότερα ηλιακά εγκαύματα θα επουλωθούν σε τρεις έως πέντε ημέρες. Αλλά αν έχετε ένα πιο σοβαρό έγκαυμα με φουσκάλες, αυτό μπορεί να διαρκέσει έως και 10 ημέρες.

Ο πόνος από ένα ηλιακό έγκαυμα ξεκινά συνήθως μέσα σε δύο έως έξι ώρες από την υπερέκθεση στον ήλιο και κορυφώνεται περίπου στις 24 ώρες. Εάν έχετε ένα πιο σοβαρό ηλιακό έγκαυμα, το δέρμα μπορεί να εμφανίσει φουσκάλες και να ξεφλουδίσει. Οι φουσκάλες εμφανίζονται συνήθως μεταξύ έξι και 24 ωρών μετά την έκθεση στον ήλιο, αλλά μερικές φορές χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να εμφανιστούν.

Το ξεφλούδισμα του δέρματος είναι μέρος της διαδικασίας επούλωσης μετά από ένα ηλιακό έγκαυμα και τείνει να ξεκινά μετά από περίπου τρεις ημέρες. Θα πρέπει να σταματήσει όταν το δέρμα είναι πλήρως επουλωμένο, το οποίο μπορεί να διαρκέσει αρκετές εβδομάδες σε περιπτώσεις σοβαρού ηλιακού εγκαύματος.

Τα συμπτώματα του ηλιακού εγκαύματος που πρέπει να προσέξετε

Τα συμπτώματα του ηλιακού εγκαύματος ποικίλλουν ανάλογα με τη σοβαρότητα της βλάβης. Εάν έχετε ένα ήπιο ηλιακό έγκαυμα, το δέρμα σας θα είναι κόκκινο και θα τσούζει. Ένα μέτριο ηλιακό έγκαυμα μπορεί επίσης να οδηγήσει σε κάποιο πρήξιμο και το δέρμα μπορεί να είναι ζεστό στην αφή. Όμως, ένα σοβαρό ηλιακό έγκαυμα έχει συνήθως ακραία ερυθρότητα και οδυνηρές φουσκάλες και μπορεί να είναι τόσο κακό που να απαιτεί ιατρική φροντίδα.

Καλέστε έναν γιατρό αμέσως εάν αναπτύξετε πυρετό μαζί με το ηλιακό σας έγκαυμα. Σε σοβαρές περιπτώσεις, η υπερβολική έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία μπορεί να οδηγήσει σε σοκ, αφυδάτωση ή θερμική εξάντληση, τα σημάδια των οποίων περιλαμβάνουν υπερβολική δίψα, ακραίο πόνο, σύγχυση, ρίγη και γρήγορο παλμό. Οι φουσκάλες που καλύπτουν μια μεγάλη επιφάνεια μπορεί επίσης να απαιτούν τη φροντίδα ενός γιατρού. Να είστε σε εγρήγορση για σημεία λοίμωξης στις φουσκάλες (πύον, πρήξιμο και/ή ευαισθησία).

Πώς μπορείτε να καταπραΰνετε ένα ηλιακό έγκαυμα

Μόλις συνειδητοποιήσετε ότι έχετε ένα ηλιακό έγκαυμα αγοράσετε από το φαρμακείο ένα προϊόν που να περιέχει αλόη ή βούτυρο καριτέ. Βεβαιωθείτε ότι η αλόη προέρχεται απευθείας από το φυτό, ή είναι χωρίς άρωμα. Εάν έχετε κνησμό και φλεγμονή, αγοράσετε μια κορτιζονούχα αλοιφή από το φαρμακείο.

Μην ξεχνάτε να πίνετε πολύ νερό και να εφαρμόζετε δροσερές κομπρέσες πάνω στην επιδερμίδα σας.

YgeiaOnline ,το πρώτο Portal Υγείας. Βρείτε γιατρούς, νοσοκομεία, φαρμακεία και ότι έχει να κάνει με την υγεία. Κλείστε ηλεκτρονικά ραντεβού με γιατρούς, απομακρυσμένη διάγνωση και πολλές άλλες υπηρεσίες που μόνο το YgeiaOnline.gr μπορεί να προσφέρει.

Related Posts