Sign In

Άρθρα για την υγεία

Τελευταία Άρθρα

Προσοχή: Αυτά τα έξι συμπτώματα στα παιδιά συνήθως συνδέονται με την οξεία ηπατίτιδα | ygeiaonline.gr

Συναγερμός έχει σημάνει για τα κρούσματα ηπατίτιδας σε παιδιά απροσδιορίστου αιτιολογίας.

Μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί 74 περιστατικά στην Βρετανία, ενώ ακολουθεί η Αλαμπάμα στις ΗΠΑ με εννέα περιστατικά, η Ιρλανδία με πέντε, η Ολλανδία με τέσσερα και η Ισπανία με τρία.

Όλα τα παιδιά που έχουν προσβληθεί είναι μέχρι 10 ετών.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις η ηπατίτιδα οφείλεται σε κάποιον αδενοϊό, ωστόσο δεν αποκλείεται η σύνδεσή της με τον κοροναϊό και το σύνδρομο Long COVID.

Τα περισσότερα παιδιά αναρρώνουν μόνα τους

Τα παιδιά στη Βρετανία «ήταν υγιή μέχρι πριν μία εβδομάδα. Τα περισσότερα αναρρώνουν μόνα τους» δηλώνει η ηπατολόγος στο παιδιατρικό νοσοκομείο του Μπέρμιγχαμ Ντέιρντε Κέλι στο Science.

Οι γιατροί στη Βρετανία που μετρά τα περισσότερα κρούσματα ηπατίτιδας συμβουλεύουν τους γονείς να παρακολουθούν τα παιδιά τους ηλικίας κάτω των 16 ετών προκειμένου να διαπιστώσουν αν εμφανίσουν τα εξής συμπτώματα:

1.  Ικτερο

2.  Αλλαγή στο χρώμα τον ούρων και των κοπράνων

3.  Κνησμό στο σώμα

4.  Πυρετό

5.  Ναυτία

6.  Πόνο στην κοιλιακή χώρα

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) στις ΗΠΑ, έχουν ανακοινώσει από τις 14 Απριλίου εννέα περιπτώσεις ηπατίτιδας σε παιδιά ηλικίας κάτω των 6 ετών από το φθινόπωρο του 2021.

Δύο από τα εννέα παιδιά χρειάστηκαν μεταμόσχευση ήπατος, όπως αναφέρει το Science. Στο μεταξύ στην Ισπανία ανακοινώθηκαν τρία κρούσματα ηπατίτιδας σε παιδιά στις περιφέρειες της Μαδρίτης, της Καστίλλης και της Αραγονίας. Ενα από τα παιδιά χρειάστηκε μεταμόσχευση ήπατος, σύμφωνα με το Science.

Επίσης στην Ολλανδία τρία από τα τέσσερα παιδιά που διαγνώστηκαν με ηπατίτιδα έκαναν μεταμόσχευση. Σε όλες τις χώρες οι επιστήμονες συνεχίζουν τις έρευνες προκειμένου να διαπιστωθεί τι ακριβώς συνέβη και υγιή παιδιά εμφάνισαν πρόβλημα στο ήπαρ.

Ηπατίτιδα: Η κατάσταση στην Ελλάδα

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) τη Μεγάλη Δευτέρα (18/4) αναφέρει πως σε κανένα από τα περιστατικά ηπατίτιτδας στην Βρετανία δεν απομονώθηκε ο ιός ηπατίτιδας (Α έως Ε) και δεν παρατηρήθηκε επιδημιολογική συσχέτιση με ταξίδια.

Όπως αναφέρει, το κλινικό σύνδρομο εμφανίζεται σε παιδιά ηλικίας έως 16 ετών, κυρίως 2-5 ετών, και περιλαμβάνει σοβαρή οξεία ηπατίτιδα με αξιοσημείωτα αυξημένες τρανσαμινάσες, συχνά με ίκτερο. Σε παιδιά ηλικίας έως 10 ετών, συχνά παρατηρήθηκαν γαστρεντερικά συμπτώματα, συνήθως έμετοι, που προηγήθηκαν του ίκτερου.

Από τον εργαστηριακό έλεγχο που έχει έως τώρα πραγματοποιηθεί, έχουν αποκλειστεί οι ιοί ηπατίτιδας (Α έως Ε), ενώ σε κάποιες περιπτώσεις έχει εντοπιστεί ιός SARS-CoV-2 και/ή αδενοϊός, χωρίς όμως να μπορεί να αποσαφηνιστεί μέχρι στιγμής ο τυχόν ρόλος των ιών αυτών στην παθογένεια της ηπατίτιδας που εμφανίζουν τα καταγεγραμμένα περιστατικά. Συνεπώς, υποκείμενη αιτία αυτής της αύξησης, από τις αρχές του 2022, παραμένει επί του παρόντος, άγνωστη. Σε εξέλιξη βρίσκεται περαιτέρω εργαστηριακή διερεύνηση των περιστατικών που εντοπίστηκαν, για πρόσθετες λοιμώξεις, χημικούς παράγοντες και τοξίνες.

Στενή επιτήρηση από τον ΕΟΔΥ

Ο ΕΟΔΥ παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της κατάστασης, βρίσκεται σε συστηματική επικοινωνία με τους ευρωπαϊκούς φορείς Δημόσιας Υγείας, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) και έχει ήδη ενημερώσει σχετικά, όλες τις Υγειονομικές Περιφέρειες της χώρας, τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο καθώς και τις Επιστημονικές Εταιρείες τα μέλη των οποίων ενδέχεται να αντιμετωπίσουν παρόμοια περιστατικά.

Πλεύρης: Ανησυχούμε για την έξαρση ηπατίτιδας στο εξωτερικό

Την ανησυχία του για την έξαρση ηπατίτιδας σε παιδιά στην Αγγλία εξέφρασε στον ΣΚΑΪ και ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης. Εξήγησε ότι σε τρεις τουλάχιστον περιπτώσεις στο εξωτερικό, χρειάστηκε να γίνει μεταμόσχεση σε παιδιά ηλικιών από 3 έως 5.

Στη χώρα μας δεν έχει βρεθεί κρούσμα ωστόσο βρισκόμαστε σε αυξημένη επιφυλακή.

Ακολουθήστε μας στα Google News https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMIKbtQswj7bMAw?ceid=GR:el&oc=3YgeiaOnline ,το πρώτο Portal Υγείας. Βρείτε γιατρούς, νοσοκομεία, φαρμακεία και ότι έχει να κάνει με την υγεία. Κλείστε ηλεκτρονικά ραντεβού με γιατρούς, απομακρυσμένη διάγνωση και πολλές άλλες υπηρεσίες που μόνο το YgeiaOnline.gr μπορεί να προσφέρει.

Related Posts