Sign In

Άρθρα για την υγεία

Τελευταία Άρθρα
Προεμμηνορροϊκό σύνδρομο: Η συμβολή των αντικαταθλιπτικών & πώς πρέπει να λαμβάνονται

Προεμμηνορροϊκό σύνδρομο: Η συμβολή των αντικαταθλιπτικών & πώς πρέπει να λαμβάνονται

Αυτός ο τρόπος λήψης των φαρμάκων φάνηκε ότι είναι εξίσου αποτελεσματικός για τον έλεγχο των συμπτωμάτων με τη συνεχή λήψη χαπιών και μπορεί να βοηθήσει τις γυναίκες να αποφύγουν την εξάρτηση και το σύνδρομο απόσυρσης, σύμφωνα με τους ερευνητές στο Νοσοκομείο Maudsley στο Νότιο Λονδίνο.

Το σύνδρομο απόσυρσης προκύπτει από τη μεταβολή στη νευροδιαβίβαση της σεροτονίνης όταν διακοπεί απότομα ένα φάρμακο που την επηρεάζει.

Οι ερευνητές ανέλυσαν οκτώ δοκιμές που περιλάμβαναν 460 γυναίκες είτε με σοβαρό προεμμηνορροϊκό σύνδρομο (PMS) είτε με προεμμηνορροϊκή δυσφορική διαταραχή, που προκαλούν προβλήματα ψυχικής υγείας και συνδέονται με κυμαινόμενα επίπεδα ορμονών.

Σε όλες είχαν συνταγογραφηθεί κοινά αντικαταθλιπτικά, γνωστά ως εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης, για την ανακούφιση από τα συμπτώματα.

Κάποιες λάμβαναν θεραπεία κάθε μέρα, ενώ άλλες ξεκινούσαν τη λήψη χαπιών την 14η ημέρα του κύκλου, κατά την ωχρινική φάση.

Η ωχρινική φάση είναι το τμήμα του εμμηνορροϊκού κύκλου που εμφανίζεται μετά την ωορρηξία αλλά πριν από την πρώτη ημέρα του επόμενου εμμηνορροϊκού κύκλου. Κατά μέσο όρο, αυτή η φάση διαρκεί από 12 έως 14 ημέρες.

Λάμβαναν τα χάπια για δύο εβδομάδες και τα σταματούσαν την πρώτη ημέρα της περιόδου.

Η ανάλυση δεν βρήκε σημαντική διαφορά στα ποσοστά ανταπόκρισης και στα συμπτώματα μεταξύ των δύο ομάδων, οδηγώντας στο συμπέρασμα ότι η προσέγγιση της διαλείπουσας δόσης ήταν εξίσου αποτελεσματική.

Υπολογίζεται ότι περίπου το 30% των γυναικών πάσχουν από μέτριο έως σοβαρό προεμμηνορροϊκό σύνδρομο, που χαρακτηρίζεται από επώδυνες σωματικές, συμπεριφορικές και ψυχολογικές αλλαγές.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν εναλλαγές της διάθεσης, κατάθλιψη, κόπωση, ευερεθιστότητα και επιθετικότητα, αλλά και φούσκωμα, ευαισθησία στο στήθος, πονοκεφάλους και αύξηση του βάρους.

Η προεμμηνορροϊκή δυσφορική διαταραχή επηρεάζει το 5-8% των γυναικών.

Η μείωση του στρες, η υγιεινή διατροφή και ο περιορισμός του αλκοόλ μπορούν να μειώσουν τα συμπτώματα. Πολλές γυναίκες όμως λαμβάνουν ορμόνες ή αντικαταθλιπτικά για τη διαχείριση των συμπτωμάτων.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η λήψη αντικαταθλιπτικών τις μισές μέρες του μήνα έχει σημασία, καθώς μειώνει τον κίνδυνο συμπτωμάτων στέρησης.

Πηγή: Mail Online

YgeiaOnline ,το πρώτο Portal Υγείας. Βρείτε γιατρούς, νοσοκομεία, φαρμακεία και ότι έχει να κάνει με την υγεία. Κλείστε ηλεκτρονικά ραντεβού με γιατρούς, απομακρυσμένη διάγνωση και πολλές άλλες υπηρεσίες που μόνο το YgeiaOnline.gr μπορεί να προσφέρει.

Related Posts