Sign In

Άρθρα για την υγεία

Τελευταία Άρθρα
ΠΟΥ: Η ευλογιά των πιθήκων είναι «περιορισμένη»- 131 κρούσματα εκτός Αφρικής

ΠΟΥ: Η ευλογιά των πιθήκων είναι «περιορισμένη»- 131 κρούσματα εκτός Αφρικής

Η ευλογιά των πιθήκων είναι μια συνήθως ήπια ιογενής λοίμωξη που είναι ενδημική σε μέρη της δυτικής και κεντρικής Αφρικής. Εξαπλώνεται κυρίως μέσω στενής επαφής και μέχρι την πρόσφατη επιδημία σπάνια παρατηρείται σε άλλα μέρη του κόσμου. Οι περισσότερες από τις πρόσφατες περιπτώσεις έχουν αναφερθεί στην Ευρώπη.

«Σας συστήνουμε να αυξήσετε την επιτήρηση για τη διάδοση της ευλογιάς των πιθήκων για να δείτε πού βρίσκονται τα επίπεδα μετάδοσης και να καταλάβετε πώς εξελίσσεται», δήλωσε η Sylvie Briand, διευθύντρια του ΠΟΥ για την Παγκόσμια Ετοιμότητα Μολυσματικών Κινδύνων.

Ανέφερε ότι δεν είναι σαφές εάν τα κρούσματα ήταν η «κορυφή του παγόβουνου» ή εάν η κορύφωση της μετάδοσης έχει ήδη περάσει.

Μιλώντας στην Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας στη Γενεύη, η Briand επανέλαβε την άποψη του ΠΟΥ ότι είναι απίθανο ο ιός να έχει μεταλλαχθεί, αλλά είπε ότι η μετάδοση μπορεί να οδηγείται σε μια αλλαγή στην ανθρώπινη συμπεριφορά, ιδιαίτερα καθώς οι άνθρωποι επιστρέφουν στην κοινωνικοποίηση καθώς οι περιορισμοί της COVID-19 αίρονται σε όλο τον κόσμο.

Σημαντική η αποτροπή της σεξουαλικής μετάδοσης

Πολλά κρούσματα, άλλα όχι όλα τα περιστατικά, προκύπτουν μέσω της σεξουαλικής επαφής που μεταδίδεται εξαιτίας της στενής επαφής από άνδρα σε άνδρα.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό και χαρακτηριστικό εξάνθημα. Η ευλογιά των πιθήκων της Δυτικής Αφρικής, η οποία είναι αυτή που εντοπίστηκε στην τρέχουσα επιδημία, έχει ποσοστό θνησιμότητας περίπου 1%.

Όπως ανέφερε η Briand αν και η εν λόγω επιδημία δεν είναι φυσιολογική και παραμένει περιορισμένη. Υπάρχουν επίσης εμβόλια και θεραπείες διαθέσιμες για την αντιμετώπιση της ευλογιάς των πιθήκων και πρόσθεσε ότι απαιτείται περισσότερη έρευνα και παγκόσμια συνεργασία.

YgeiaOnline ,το πρώτο Portal Υγείας. Βρείτε γιατρούς, νοσοκομεία, φαρμακεία και ότι έχει να κάνει με την υγεία. Κλείστε ηλεκτρονικά ραντεβού με γιατρούς, απομακρυσμένη διάγνωση και πολλές άλλες υπηρεσίες που μόνο το YgeiaOnline.gr μπορεί να προσφέρει.

Related Posts