Sign In

Άρθρα για την υγεία

Τελευταία Άρθρα
Πολλαπλασιάστηκαν τα έκτακτα περιστατικά σε νοσοκομεία που δεν εφημερεύουν

Πολλαπλασιάστηκαν τα έκτακτα περιστατικά σε νοσοκομεία που δεν εφημερεύουν

Μία ακόμη ανεπιθύμητη ενέργεια έχει το τραγικό περιστατικό του περασμένου μήνα, με τον θάνατο ασθενούς έξω από το νοσοκομείο “Άγιος Ανδρέας” της Πάτρας.

Μετά το τραγικό συμβάν, πολλαπλασιάσθηκαν τα έκτακτα περιστατικά που προσέρχονται σε μη εφημερεύοντα νοσηλευτικά ιδρύματα, όπως καταγγέλλει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) Μιχάλης Γιαννάκος.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ προειδοποιεί πως οι δημόσιες δομές που δεν εφημερεύουν δεν μπορούν να ανταποκριθούν, καθώς δεν λειτουργούν βασικά τμήματα για διάγνωση και θεραπεία.

“Με τις υπάρχουσες μεγάλες ελλείψεις προσωπικού, είναι αδύνατη η αυτονομία των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) και η καθημερινή λειτουργία”, σημειώνει.

Σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο, το πρωτόκολλο υποχρεώνει σωστά τα μη εφημερεύοντα νοσοκομεία να προσφέρουν πρώτες βοήθειες στα έκτακτα περιστατικά, που τα επισκέπτονται και να φροντίζουν για την ασφαλή διακομιδή τους στο κοντινότερο εφημερεύον νοσοκομείο.

“Όμως, μετά το τραγικό συμβάν στη Πάτρα, προσέρχονται ασθενείς που μένουν σε μεγαλύτερη απόσταση από τα εφημερεύοντα νοσοκομεία ή με ήπια συμπτώματα προκειμένου να αποφύγουν τη πολύωρη ταλαιπωρία του εφημερεύοντος νοσοκομείου“, καταγγέλλει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, για να σημειώσει:

“Ασθενείς με χρόνια διεγνωσμένα προβλήματα υγείας επισκέπτονται τα μη εφημερεύοντα νοσοκομεία για εξέταση, προκειμένου να διαπιστώσουν την πορεία της νόσου. Ειδικά τις πρώτες ημέρες μετά το συμβάν στη Πάτρα, αυτό ήταν σύνηθες φαινόμενο”.

Τα νοσοκομεία – εξηγεί – σε μέρες μη εφημερίας λειτουργούν με συγκεκριμένο προσωπικό, το οποίο καλύπτει με το ζόρι τις ανάγκες των νοσηλευόμενων ασθενών και δεν επαρκεί να εξυπηρετεί τα δεκάδες έκτακτα περιστατικά που προσέρχονται:

“Όταν το ΕΚΑΒ καλείται να παραλάβει ασθενή από μη εφημερεύον νοσοκομείο για να τον διακομίσει σε εφημερεύον, καθυστερεί καθώς σωστά δίνει προτεραιότητα στη διακομιδή περιστατικών εκτός νοσοκομείων. Έτσι, επιβαρύνεται πιο πολύ η κατάσταση στα μη εφημερεύοντα νοσοκομεία, τα οποία τελικά υποχρεώνονται στην αντιμετώπιση και όχι στις πρώτες βοήθειες”, επισημαίνει.

Στελέχωση

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ τονίζει πως, με την υπάρχουσα στελέχωση, είναι αδύνατη η καθημερινή εφημερεία όλων των νοσοκομείων στις πόλεις που διαθέτουν περισσότερα του ενός.

Όπως αναφέρει, η αντίδραση των πολιτών μετά το συμβάν της Πάτρας αναδεικνύει τις ελλείψεις προσωπικού, την έλλειψη πρωτοβάθμιας περίθαλψης που θα παρακολουθεί και θα κατευθύνει τους πολίτες με ασφάλεια στα εφημερεύοντα νοσοκομεία.

“Συνιστούμε στους πολίτες να προτιμούν τα εφημερεύοντα νοσοκομεία. Ούτως ή άλλως, εκεί θα διακομισθούν”, υπογραμμίζει.

Συνιστά, ωστόσο, ανεπιφύλακτα σε όσους εμφανίζουν συμπτώματα που απαιτείται η άμμεση αντιμετώπισή τους για να μην τεθεί σε κίνδυνο η ζωή τους, να απευθύνονται στο κοντινότερο νοσοκομείο εφημερεύει, δεν εφημερεύει.

Πηγή: iatronet.gr

YgeiaOnline ,το πρώτο Portal Υγείας. Βρείτε γιατρούς, νοσοκομεία, φαρμακεία και ότι έχει να κάνει με την υγεία. Κλείστε ηλεκτρονικά ραντεβού με γιατρούς, απομακρυσμένη διάγνωση και πολλές άλλες υπηρεσίες που μόνο το YgeiaOnline.gr μπορεί να προσφέρει.

Related Posts