Sign In

Άρθρα για την υγεία

Τελευταία Άρθρα

Πιο μολυσματικός από τον κορωνοϊό ο ιός που προκαλεί οξεία ηπατίτιδα σε παιδιά!

Σε εγρήγορση βρίσκεται η ιατρική κοινότητα σε όλο τον κόσμο μετά την εμφάνιση κρουσμάτων οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά σε διάφορες χώρες. Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA μίλησε σχετικά η παιδίατρος Άννα Παρδάλη.

Μέχρι στιγμής, το πιο ανησυχητικό στοιχείο από όλα, είναι το γεγονός ότι κάποια από τα παιδιά που νόσησαν (περίπου το 10%) χρειάστηκαν μεταμόσχευση ήπατος, μία εξέλιξη που δείχνει την σοβαρότητα της κατάστασης. Την ίδια στιγμή, οι ειδικοί κρούουν καμπανάκι κινδύνου σημειώνοντας πως αν βρίσκεται πίσω από τα οξεία περιστατικά ηπατίτιδας σε παιδιά ο αδενοϊός 41 είναι εξαιρετικά δύσκολο να περιοριστεί, καθώς είναι πιο μολυσματικός ακόμη και από τον κορωνοϊό.

«Η ηπατίτιδα είναι μια φλεγμονή του ήπατος που προκαλείται από πολλά αίτια, όπως πχ φάρμακα, ή υπάρχει και η αυτοάνοση ηπατίτιδα. Στην προκειμένη περίπτωση φαίνεται πως οφείλεται σε έναν ιό, που ονομάζεται αδενοϊός. Πιθανότατα τα παιδιά βρέθηκαν σε ένα καθεστώς αδράνειας του ανοσοποιητικού, που τα εξέθεσε σε αυτόν τον ιό. Είναι ένας ιός γνωστός, συχνός στα μικρά παιδιά. Τώρα, κύριος όγκος των περιστατικών είναι στην Αγγλία», εξήγησε η κ. Παρδάλη.

«Μήπως ο κορωνοϊός τροποποίησε το ανοσοποιητικό των παιδιών;», διερωτήθηκε η ίδια, σχολιάζοντας το γεγονός ότι πολλά από τα κρούσματα εντοπίζονται στην Αγγλία, όπου ο πληθυσμός εκτέθηκε σε μεγάλο βαθμό στον κορωνοϊό.

«Μέχρι στιγμής δεν έχει καταγραφεί περιστατικό στη χώρα μας. Είναι ένας πολύ μεταδοτικός ιός, κοινός ιός. Είναι σημαντικό να αναγνωρίσει κανείς κάποια συμπτώματα έγκαιρα, όπως ο ίκτερος, η κακουχία, η ανορεξία. Ένα παιδί με ηπατίτιδα είναι αρκετά ταλαιπωρημένο», συνέχισε η κ. Παρδάλη.

«Μου κάνει εντύπωση ότι από τα περίπου 170 περιστατικά, πάνω από 100 εντοπίζονται στη Μεγάλη Βρετανία. Ο κύριος όγκος των περιστατικών εντοπίζεται σε παιδιά 2 έως 5 ετών”, πρόσθεσε.

«Ο γονιός πρέπει να επικοινωνήσει με τον παιδίατρο. Είναι σημαντικό να αφήνουμε τα παιδιά να συνέρχονται από κάθε ίωση. Όταν είναι το παιδί σε καθεστώς εξάντλησης, συμπεριφέρεται ως ανοσοκατασταλμένο», ανέφερε κλείνοντας η κ. Παρδάλη.

YgeiaOnline ,το πρώτο Portal Υγείας. Βρείτε γιατρούς, νοσοκομεία, φαρμακεία και ότι έχει να κάνει με την υγεία. Κλείστε ηλεκτρονικά ραντεβού με γιατρούς, απομακρυσμένη διάγνωση και πολλές άλλες υπηρεσίες που μόνο το YgeiaOnline.gr μπορεί να προσφέρει.

Related Posts