Sign In

Άρθρα για την υγεία

Τελευταία Άρθρα
Περιστέρι: 60 δημότες με οστεοαρθρίτιδα γόνατος συμμετείχαν σε μεγάλο διεθνές ερευνητικό πρόγραμμα | YgeiaOnline

Περιστέρι: 60 δημότες με οστεοαρθρίτιδα γόνατος συμμετείχαν σε μεγάλο διεθνές ερευνητικό πρόγραμμα | YgeiaOnline

Ολοκληρώθηκε το ερευνητικό πρόγραμμα ΒαδίΖΩ του Δήμου Περιστερίου σε συνεργασία με το Τμήμα Φυσικοθεραπείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής για τη βοήθεια των δημοτών που αντιμετωπίζουν προβλήματα οστεοαρθρίτιδας γόνατος.

Η έρευνα διεξήχθη υπό την αιγίδα του τμήματος Φυσικοθεραπείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (ΠΑ.Δ.Α) και το Δήμο Περιστερίου.

Το βραβευμένο στο Ηνωμένο Βασίλειο πρόγραμμα Escape pain εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στο Δήμο Περιστερίου με την αρωγή του Αντιδημάρχου Περιστερίου Ιατρού κ. Μπεκιάρη.

Η ερευνητική προσπάθεια πραγματοποιήθηκε στo πλαίσιo της μεταδιδακτορικής έρευνας της Μαρίας Μουτζούρη, Επίκουρης Καθηγήτριας με επιβλέποντα καθηγητή τον κύριο Γεώργιο Γιόφτσο, Καθηγητή Φυσικοθεραπείας Α΄ Βαθμίδας στο Τμήμα Φυσικοθεραπείας του Πανεπιστήμιου Δυτικής Αττικής.

Δήλωσαν συμμετοχή 60 δημότες με πόνο στο γόνατο, και τελικά κατάφεραν να ολοκληρώσουν τη μελέτη 44 δημότες.

Τίτλος της έρευνας: «Η επίδραση ενός συνδυαστικού πλαισίου αισθητήριο-κινητικής άσκησης και στρατηγικών διαχείρισης χρόνιου πόνου στον πόνο, τη λειτουργικότητα και τη φυσική δραστηριότητα ασθενών με οστεοαρθρίτιδα γόνατος: Εφαρμογή του στην περιοχή της Δυτικής Αττικής.»

Δημότες που είχαν διαγνωστεί με οστεοαρθρίτιδα γόνατος και πιθανόν να είχαν συμφωνήσει με τον ιατρό τους ότι είναι απαραίτητη η φυσικοθεραπεία δήλωσαν συμμετοχή έπειτα από δημοσιοποίηση της έναρξης της μελέτης.

Η φυσικοθεραπευτική πράξη μέσω της εφαρμογής ασκήσεων αποτελεί μια συνηθισμένη αλλά και αποτελεσματική παρέμβαση για την αποκατάσταση της δυσλειτουργίας αυτής.

Η αύξηση της φυσικής δραστηριότητας με τη μορφή βάδισης σε φυσικό περιβάλλον και ασκήσεων και συμβουλευτικής για τη διαχείριση του πόνου φάνηκε να επιφέρει γρηγορότερα αποτελέσματα, με λιγότερο πόνο και βελτιωμένη ποιότητα ζωής, χωρίς μεγάλη επιβάρυνση για τα γόνατα.

Το πρόγραμμα περιλάμβανε επισκέψεις μεταπτυχιακών φοιτητών- φυσικοθεραπευτών για την εκπαίδευση και καθοδήγηση των δημοτών σε ασκήσεις αλλά και χαρτογραφημένες διαδρομές βάδισης.

Οι θεραπευτικές ασκήσεις με ηλεκτρονική υποστήριξη (μέσω πλατφόρμας με ενημερωτικό υλικό και ενδεδειγμένο πρόγραμμα ασκήσεων) ακριβώς όπως συστήνεται στην οστεοαρθρίτιδα γόνατος από τη διεθνή αρθρογραφία – και συνοδευόμενες από ένα πλάνο οδηγιών με συμβουλές και για τη διαχείριση του πόνου στο σπίτι.

Για τις ανάγκες του προγράμματος οι δημότες επισκέπτονταν την ιστοσελίδα https://westwalks.uniwa.gr/ του Πανεπιστημίου. Οι συνεδρίες με τις ασκήσεις πραγματοποιούνταν 2 φορές την εβδομάδα και η διαδικασία διήρκεσε συνολικά 6 εβδομάδες.

Οι δημότες επιβλέπονταν από φυσικοθεραπευτή ως και 12 εβδομάδες.

Επιπλέον ακολουθούσαν προκαθορισμένους περιπάτους σε εξωτερικό αστικό και φυσικό περιβάλλον τριγύρω της οικίας τους για συγκεκριμένο χρόνο και με συγκεκριμένη συχνότητα εβδομαδιαίως.

Οι διαδρομές διαβαθμισμένης δυσκολίας ήταν ασφαλείς και περιείχαν πάρκα αναψυχής, εμπορικά κέντρα κτλ.

Το πρωτόκολλο της μελέτης δημοσιεύτηκε σε διεθνές περιοδικό. Αξίζει να αναφερθεί ότι στην έρευνα είχε απονεμηθεί υποτροφία από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών.

Ακολουθήστε μας στα Google News https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMIKbtQswj7bMAw?ceid=GR:el&oc=3YgeiaOnline ,το πρώτο Portal Υγείας. Βρείτε γιατρούς, νοσοκομεία, φαρμακεία και ότι έχει να κάνει με την υγεία. Κλείστε ηλεκτρονικά ραντεβού με γιατρούς, απομακρυσμένη διάγνωση και πολλές άλλες υπηρεσίες που μόνο το YgeiaOnline.gr μπορεί να προσφέρει.

Related Posts