Sign In

Άρθρα για την υγεία

Τελευταία Άρθρα
Παιδική παχυσαρκία: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας

Παιδική παχυσαρκία: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας

Μελέτη σε 1.200 παιδιά, τα οποία παρακολουθήθηκαν για 30 χρόνια, διαπίστωσε ότι όσα ήταν πιο αδύνατα και σε καλύτερη φυσική κατάσταση, είχαν καλύτερες γνωστικές επιδόσεις σε μεγαλύτερη ηλικία.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η καλή φυσική κατάσταση στην παιδική ηλικία, μπορεί να προστατεύσει από την έκπτωση της μνήμης στα γηρατειά.

Τα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας έχουν εκτοξευθεί τις τελευταίες δεκαετίες, με το ένα τρίτο των νέων να παχαίνουν από τη στιγμή που ξεκινούν το γυμνάσιο.

Για την αύξηση αυτή, η οποία παρατηρείται και στους ενήλικες, ενοχοποιείται το πρόχειρο φαγητό και η καθιστική ζωή.

Προς το παρόν δεν υπάρχει θεραπεία για την άνοια, τον όρο που χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια σειρά προοδευτικών νευρολογικών διαταραχών.

Δεν υπάρχει όμως και κανένας αποδεδειγμένος τρόπος για να αποφευχθεί η απώλεια μνήμης.

Η νέα έρευνα, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Journal of Science and Medicine in Sport, υποδηλώνει ότι το προστατευτικό αποτέλεσμα θα μπορούσε να ξεκινήσει από την παιδική ηλικία.

Η επικεφαλής συγγραφέας Michele Callisaya, του Πανεπιστημίου Monash στη Μελβούρνη, είπε ότι η στρατηγική πρόληψης της μελλοντικής γνωστικής έκπτωσης μπορεί να ξεκινήσει από την πρώιμη παιδική ηλικία.

Η μελέτη, που ξεκίνησε το 1985, εξέτασε 1.244 παιδιά για το πόσο γρήγορα μπορούσαν να τρέξουν, πόσο μακριά μπορούσαν να πηδήξουν και πόσα push-ups μπορούσαν να κάνουν σε 30 δευτερόλεπτα.

Μετρήθηκε επίσης η αναλογία μέσης-γοφών για να υπολογιστεί πόσο παχιά ή αδύνατα ήταν.

Οι συμμετέχοντες ελέγχθηκαν ξανά μεταξύ 2017 και 2019, όταν ήταν στην ηλικία των 40, αλλά αυτή τη φορά ελέγχθηκε και η γνωστική τους ικανότητα.

Τα τεστ αξιολόγησαν την ταχύτητα αντίδρασής τους, τη μνήμη και το εύρος προσοχής.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι όσοι ήταν σε καλύτερη φυσική κατάσταση και πιο αδύνατοι ως παιδιά πέτυχαν υψηλότερες βαθμολογίες σε κουίζ ταχύτητας επεξεργασίας και προσοχής.

Οι συγγραφείς τονίζουν ότι το εύρημα είναι σημαντικό επειδή η έκπτωση των γνωστικών επιδόσεων στη μέση ηλικία έχει συνδεθεί με μεγαλύτερες πιθανότητες ήπιας γνωστικής έκπτωσης και άνοιας στην τρίτη ηλικία.

Η καλή φυσική κατάσταση στην παιδική ηλικία βελτιώνει την καρδιαγγειακή υγεία διατηρώντας τα αιμοφόρα αγγεία που τροφοδοτούν τον εγκέφαλο σε καλή κατάσταση.

Πρόσφατα στοιχεία έδειξαν ότι το ποσοστό των παιδιών ηλικίας τεσσάρων και πέντε ετών που είναι παχύσαρκα, αυξήθηκε κατά 46% από το 2019/20 έως το 2020/21.

Στις ΗΠΑ το ένα πέμπτο των παιδιών και των εφήβων ηλικίας από δύο έως 19 ετών είναι παχύσαρκοι.

Τα κρούσματα άνοιας παγκοσμίως αναμένεται να τριπλασιαστούν έως το 2050.

Πηγή: Mail Online

YgeiaOnline ,το πρώτο Portal Υγείας. Βρείτε γιατρούς, νοσοκομεία, φαρμακεία και ότι έχει να κάνει με την υγεία. Κλείστε ηλεκτρονικά ραντεβού με γιατρούς, απομακρυσμένη διάγνωση και πολλές άλλες υπηρεσίες που μόνο το YgeiaOnline.gr μπορεί να προσφέρει.

Related Posts