Sign In

Άρθρα για την υγεία

Τελευταία Άρθρα

Παιδιά με αναπνευστικές λοιμώξεις γεμίζουν τα νοσοκομεία – 4 ιοί «σαρώνουν» την Ευρώπη

Υγεία

Η πανδημία άφησε τα σημάδια της με πολλαπλούς τρόπους – Τι αναφέρει η έκθεση του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ

Οι αίθουσες αναμονής στα γερμανικά ιατρεία είναι την περίοδο αυτή γεμάτες – οι ασθενείς βήχουν, έχουν συνάχι και συχνά φαίνεται να βρίσκονται σε μία πραγματικά άθλια κατάσταση. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ (RKI), πάνω από επτά εκατομμύρια άνθρωποι προσβλήθηκαν από διάφορες ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος μέσα σε ένα μόνο μήνα φέτος. Και ως άμεσο αποτέλεσμα, τα ιατρεία ασφυκτιούν, συχνά αδυνατώντας να αντεπεξέλθουν στην κατάσταση.

Ο αριθμός των μολυσματικών ασθενειών αυξάνεται κατά τους χειμερινούς μήνες, αυτό δεν είναι κάτι καινούριο. Φέτος, ωστόσο, ο αριθμός των ασθενών είναι εξαιρετικά μεγάλος, με αποτέλεσμα το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό να φτάνει για ακόμη μία χρονιά στα όριά του.

Τέσσερις ιοί οι πιο διαδεδομένοι αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη

Σήμερα γνωρίζουμε περίπου 200 διαφορετικούς παθογόνους οργανισμούς, υπεύθυνους για το κρυολόγημα. Και σύμφωνα με το RKI, τέσσερις από αυτούς κυκλοφορούν σήμερα αρκετά σε Γερμανία και Ευρώπη: Οι ιοί της γρίπης, οι ρινοϊοί, ο κορωνοϊός και ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV). Ο τελευταίος ενδέχεται να αποβεί ιδιαίτερα επικίνδυνος σε περίπτωση που μολύνει βρέφη και μικρά παιδιά.

Πολλά από τα βρέφη και τα νήπια που προσβλήθηκαν από τον ιό RS είχαν τόσο σοβαρές επιπλοκές, ώστε οι ασθενείς χρειάστηκε να νοσηλευτούν ή ακόμη και να διασωληνωθούν. Σε ορισμένες μάλιστα περιοχές της Γερμανίας δεν υπάρχουν πλέον ελεύθερα κρεβάτια σε νοσοκομεία, στα οποία θα μπορούσαν να νοσηλευθούν παιδιά και βρέφη.

Ο συγκυτιακός ιός εμφανίζεται εποχιακά και προκαλεί βρογχιολίτιδα, η οποία προσβάλλει κυρίως παιδιά κάτω των 24 μηνών. Στα χαρακτηριστικά συμπτώματα ανήκει ο πυρετός και ο βήχας, ενώ ορισμένα παιδιά εμφανίζουν σε περίπτωση μόλυνσης συμπτώματα που θυμίζουν εκείνα του κοκκύτη. Αυτά ενδέχεται να δημιουργήσουν πιο σοβαρές επιπλοκές.

Η πανδημία έχει αφήσει τα σημάδια της

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας λοιμώξεις από ιούς του κοινού κρυολογήματος ήταν σπάνιες, το ίδιο και λοιμώξεις εξαιτίας του συγκιτιακού ιού. Άλλωστε την περίοδο εκείνη οι περισσότεροι τηρούσαν ευλαβικά τα μέτρα προστασίας και πρόσεχαν ιδιαίτερα τους κανόνες υγιεινής: Τακτικό πλύσιμο χεριών, μάσκες, αποστάσεις… Κατά συνέπεια, δεν ήταν εύκολη η εξάπλωση ούτε του κορωνοϊού, αλλά ούτε και όλων των υπόλοιπων ιών.

Πολλά από τα μωρά και τα μικρά παιδιά δεν είχαν καμία απολύτως λοίμωξη την τελευταία διετία και αρρωσταίνουν για πρώτη φορά φέτος το χειμώνα. Όλα αυτά τα παιδιά δεν κατάφεραν να αποκτήσουν αντισώματα κατά του RSV και πολλών ακόμη ιών που προκαλούν κρυολόγημα. Τώρα, με τα μέτρα προστασίας να αίρονται σταδιακά, οι λοιμώξεις επιστρέφουν – συχνά με μεγαλύτερη ένταση.

Σύμφωνα με το ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ δεν έχουμε ξεμπερδέψει ακόμη με τις λοιμώξεις, ενώ στο άμεσο μέλλον ενδέχεται οι ασθενείς να αυξηθούν ακόμη περισσότερο παγκοσμίως – κάτι που φυσικά δεν θα επηρεάσει μόνο τη Γερμανία. Η Γαλλία, για παράδειγμα, προετοίμασε ήδη ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την επιδημία βρογχιολίτιδας στις αρχές Νοεμβρίου. Και ίσως θα έπρεπε και άλλες χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμά της. 

Πηγή: DW

Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Related Posts