Sign In

Άρθρα για την υγεία

Τελευταία Άρθρα
Παγκόσμια Ημέρα Υγείας: 5 συμβουλές που βοηθούν να υιοθετήσετε υγιεινές διατροφικές συνήθειες

Παγκόσμια Ημέρα Υγείας: 5 συμβουλές που βοηθούν να υιοθετήσετε υγιεινές διατροφικές συνήθειες

Η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας γιορτάζεται κάθε μέρα στις 7 Απριλίου για να επικεντρωθεί σε έναν κόσμο όπου ο καθαρός αέρας, το νερό και τα τρόφιμα είναι διαθέσιμα σε όλους τους ανθρώπους. Σηματοδοτεί, επίσης, την ημερομηνία της επετείου της ίδρυσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας το 1948 και φέτος ο ΠΟΥ εστιάζει το παγκόσμιο ενδιαφέρον σε επείγουσες ενέργειες που απαιτούνται για να διατηρηθούν οι άνθρωποι και ο πλανήτης υγιείς προωθώντας συγχρόνως ένα κίνημα για τη δημιουργία κοινωνιών εστιασμένων στην ευημερία.

Τα οφέλη της υγιεινής διατροφής

Όλοι γνωρίζουν ότι μια καλή διατροφή που περιλαμβάνει ποικιλία φρούτων και λαχανικών, προσφέρει τεράστια οφέλη στην υγεία, συμπεριλαμβανομένων των πιθανοτήτων μείωσης αρκετών χρόνιων ασθενειών. Ωστόσο, όταν ένας άνθρωπος αποφασίσει να κάνει διατροφικές αλλαγές εξαιτίας της μεγάλης πληροφόρησης στο διαδίκτυο και άρθρων που αφορούν σε δίαιτες, διατροφικά άρθρα και τρόφιμα που πρέπει να καταναλώνει ένας άνθρωπος προκειμένου να είναι υγιής υπάρχει πιθανότητα σύγχυσης.

Σύμφωνα με τη διατροφολόγο Minal Shah,στο Νοσοκομείο Fortis του Mulund και τη Δρ. Farah Ingale, Διευθύντρια στο Νοσοκομείο Hiranandani του Vashi, αντί να κάνετε ρηξικέλευθες αλλαγές στη διατροφή σας, ίσως είναι καλύτερο να ξεκινήσετε με μερικές μικρότερες που είναι ευκολότερες να συμπεριληφθούν στο καθημερινό σας διαιτολόγιο. Συγκεκριμένα, ανέφεραν πέντε μικρές αλλαγές που μπορεί να κάνει ένα άτομο στη διατροφή του για να τρέφετε σωστότερα.

Οι 5 αλλαγές στη διατροφή

Φάτε αργά και απολαυστικά: Ο απαιτούμενος χρόνος για να απολαύσετε το φαγητό σας είναι απαραίτητος, καθώς επηρεάζει άμεσα την ποσότητα τροφής που τρώει ένα άτομο και, με τη σειρά του, το βάρος που κερδίζει. Στην πραγματικότητα όσοι τρώνε πολύ βιαστικά είναι πιθανό να έχουν πολύ υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) απ’ αυτούς που τρώνε πιο αργά απολαμβάνοντας το φαγητό τους.

Συγκεκριμένα, ο εγκέφαλος για να αισθανθεί κορεσμό χρειάζεται το λιγότερο 20’ προκειμένου να επεξεργαστεί αυτήν την πληροφορία. Στον αντίποδα, όποιος τρώει βιαστικά χάνει τόσο την απόλαυση όσο και το αίσθημα του μέτρου και του ελέγχου των ποσοτήτων φαγητών που καταναλώνει.

Αυξήστε την πρόσληψη πρωτεΐνης: Η πρωτεΐνη είναι συχνά ο «βασιλιάς» των θρεπτικών ουσιών. Εμπεριέχει μακροθρεπτικά συστατικά, αλλά μπορεί επίσης να βοηθήσει ένα άτομο να διατηρήσει τη μυϊκή του μάζα και να αυξήσει ελαφρώς τον αριθμό των θερμίδων που καίει την ημέρα καθώς δημιουργείται αίσθημα κορεσμού, άρα κατανάλωσης λιγότερης τροφής.

Μαγειρέψτε στο σπίτι: Όχι μόνο είναι καλό για την υγεία ενός ατόμου, αλλά τα σπιτικά γεύματα είναι επίσης πολύ φθηνότερα από τα τρόφιμα σε πακέτο. Συγχρόνως μπορείτε να ελέγξετε τα υλικά που χρησιμοποιείτε και να τα μαγειρέψετε με λιγότερες θερμίδες και αλάτι.

Χρησιμοποιείστε καλής ποιότητας έλαια: Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα έλαια σπόρων και λαχανικών έχουν γίνει βασικό συστατικό των τελευταίων δεκαετιών, συμπεριλαμβανομένων των ελαίων σόγιας, βαμβακιού, ηλίανθου και canola.Το πρόβλημα με αυτά τα έλαια είναι ότι είναι υψηλά σε Ωμέγα-6 Λιπαρά Οξέα αλλά χαμηλά σε υγιή Ωμέγα-3. Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι μια υψηλή αναλογία Ωμέγα-6 και Ωμέγα-3 μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή και να συνδεθεί με χρόνιες παθήσεις, όπως καρδιακά νοσήματα, καρκίνο, οστεοπόρωση και αυτοάνοσες διαταραχές, οπότε βεβαιωθείτε ότι επιλέγετε πιο υγιεινές εναλλακτικές λύσεις. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, λάδι αβοκάντο ή λάδι καρύδας. Μην ξεχνάμε άλλωστε πως η χώρα μας έχει άριστης ποιότητας παρθένο ελαιόλαδο το οποίο στα πλαίσια της μεσογειακής διατροφής μπορεί να φανεί πολύ ωφέλιμο στην υγεία.

Αυξήστε τη σωματική σας δραστηριότητα: Η καλή διατροφή και η άσκηση συμβαδίζουν, άλλωστε είμαστε ό,τι τρώμε. Η άσκηση έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τη διάθεση και μειώνει τα συναισθήματα κατάθλιψης και άγχους. Επιπλέον, η κίνηση είναι αναγκαία και δεν χρειάζεται απαραίτητα να εγγραφείτε σε ένα γυμναστήριο αν δεν έχετε χρόνο ή χρήματα.

Στη θέση της γυμναστικής μπορείτε ανάλογα με τα ενδιαφέροντά σας και το διαθέσιμό σας χρόνο να κάνετε γιόγκα, οικιακές δουλειές, καθημερινές βόλτες με ή χωρίς κατοικίδια ζώα, ή να πάτε στις δουλειές σας με τα πόδια. Επίσης, θυμηθείτε, είναι καλύτερο να ξεκινήσετε με μικρές καθημερινές δραστηριότητες που θα τις υιοθετήσετε για μεγαλύτερη διάρκεια παρά το γυμναστήριο που θα εγγραφείτε και θα πηγαίνετε απλώς μια φορά το μήνα. Να θυμάστε πως οι μικρές αλλαγές, σε αυτή την περίπτωση, μπορούν να έχουν μακροχρόνιο αντίκτυπο στην υγεία σας.

Όταν εφαρμόζονται σωστά, οι παραπάνω συμβουλές μπορούν να συμβάλουν να γίνει η συνολική διατροφή ενός ατόμου πιο υγιεινή και πιο βιώσιμη χωρίς σημαντική αλλαγή στις συνήθειές του.

Επίσης, ανεξάρτητα από το αν ένα άτομο έχει οικογενειακό ιστορικό ασθενειών, ο τακτικός προληπτικός ιατρικός έλεγχος πρέπει να γίνεται από την ηλικία των 25 ετών και άνω. Ασθένειες όπως ο διαβήτης, οι καρδιαγγειακές παθήσεις κ.λπ., οι οποίες αποτελούν συνδυασμό γενετικών, φυσιολογικών, περιβαλλοντικών και συμπεριφορικών παραγόντων επηρεάζουν τη ζωή πολλών ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, όπως αναφέρει ο Amol Naikawadi, JMD και Ειδικός Προληπτικής Υγειονομικής Περίθαλψης στο Indus Health Plus στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας.

Εν κατακλείδι μαζί με τον έλεγχο της υγείας και την κατανόηση και υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής ο άνθρωπος μπορεί να αυξήσει το προσδόκιμο της ζωής του ζώντας ποιοτικότερα.

YgeiaOnline ,το πρώτο Portal Υγείας. Βρείτε γιατρούς, νοσοκομεία, φαρμακεία και ότι έχει να κάνει με την υγεία. Κλείστε ηλεκτρονικά ραντεβού με γιατρούς, απομακρυσμένη διάγνωση και πολλές άλλες υπηρεσίες που μόνο το YgeiaOnline.gr μπορεί να προσφέρει.

Related Posts