Sign In

Άρθρα για την υγεία

Τελευταία Άρθρα

Πέμπτη νόσος: Η κοινή παιδική ασθένεια που γίνεται πιο «ορατή» στον ήλιο και η αντιμετώπισή της

Το εν λόγω σύνδρομο είναι μια κοινή και εξαιρετικά μεταδοτική παιδική ασθένεια. Πήρε το όνομά του από το χαρακτηριστικό εξάνθημα του προσώπου που αναπτύσσεται. Η λοίμωξη συνήθως δεν παρουσιάζει συμπτώματα. Ωστόσο, όταν εμφανίζονται ποικίλλουν σημαντικά ανάλογα με το πόσο χρονών είναι το παιδί που νοσεί.

Τα συμπτώματα

Τα πρώιμα συμπτώματα στα παιδιά μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Πυρετό
  • Στομαχικές διαταραχές
  • Πονοκέφαλο
  • Μύτη που τρέχει

Σύμφωνα με την Κλινική Mayo, αρκετές ημέρες μετά την εμφάνιση των πρώιμων συμπτωμάτων, μπορεί να εμφανιστεί ένα χαρακτηριστικό έντονο κόκκινο εξάνθημα στο πρόσωπο του παιδιού σας (το πιθανότερο) και στα δύο μάγουλα.

Το εξάνθημα, το οποίο μπορεί να παρουσιαστεί και να εξαφανισθεί σε ένα διάστημα τριών εβδομάδων γίνεται πιο εμφανές όταν το παιδί σας βρίσκεται αντιμέτωπο σε ακραίες θερμοκρασίες ή εκτίθεται στον ήλιο, εξηγεί το σώμα υγείας. Το δε συγκεκριμένο εξάνθημα μπορεί εύκολα να συσχετιστεί με άλλα ιογενή εξανθήματα που σχετίζονται με φάρμακα.

Το εξάνθημα εξασθενίζει σταδιακά και μετατρέπεται σε ένα ροζ «δαντελωτό» μοτίβο, καθώς εξαπλώνεται στον κορμό, τα χέρια, τους μηρούς και τους γλουτούς.

Τι συμβαίνει με τα ενήλικα άτομα

Τα συμπτώματα της πέμπτης νόσου διαφέρουν στους ενήλικες καθώς το εξάνθημα δεν εμφανίζεται συνήθως στα μάγουλα. Ενδεχομένως ο ενήλικας μπορεί να αντιμετωπίσει πόνο στις αρθρώσεις, δυσκαμψία και πρήξιμο, για λίγες εβδομάδες. Επίσης, ο πόνος στις αρθρώσεις μπορεί να συνεχιστεί για πολλές εβδομάδες, ακόμα και αν τα άλλα συμπτώματα έχουν υποχωρήσει.

Πώς να μειώσετε τον κίνδυνο

Δεν υπάρχει εμβόλιο ή φάρμακο που να μπορεί να αποτρέψει το σύνδρομο χαστούκισε το μάγουλο ή όπως είπαμε πέμπτη ασθένεια. Ωστόσο, μπορείτε να μειώσετε την πιθανότητα να μολυνθείτε ή να κολλήσετε άλλους.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) συνιστούν:

  • Πλένετε τα χέρια σας συχνά, για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, με σαπούνι και νερό
  • Καλύψτε το στόμα και τη μύτη σας όταν βήχετε ή φτερνίζεστε
  • Μην αγγίζετε τα μάτια, τη μύτη ή το στόμα σας
  • Αποφύγετε την στενή επαφή με άτομα που νοσούν
  • Να μένετε στο σπίτι όταν είστε άρρωστοι

Αξίζει να σημειωθεί πως όταν πλέον εμφανισθεί το εξάνθημα στο μάγουλο είτε είστε παιδί ή ενήλικας παύει η ασθένεια να είναι μεταδοτική. Κατά συνέπεια είναι ασφαλές το παιδί σας να επιστρέψει στο σχολείο και εσείς στη δουλειά σας.

Πώς να ανακουφιστείτε από τα συμπτώματα

Σύμφωνα με το NHS, θα πρέπει να ξεκουραστείτε και να πιείτε πολλά υγρά για να αποφύγετε την αφυδάτωση. Όσον αφορά στα μωρά πρέπει να συνεχίσουν την κανονική τους σίτιση χωρίς καμία διαφοροποίηση.

Θα πρέπει επίσης να λάβετε παρακεταμόλη ή ιβουπροφαίνη για να αντιμετωπίσετε τον υψηλό πυρετό, τους πονοκεφάλους ή τον πόνο στις αρθρώσεις.

Ο οργανισμός υγείας αναφέρει επίσης:

  • Χρησιμοποιήστε μια ενυδατική κρέμα για να μειώσετε την φαγούρα στο δέρμα
  • Συμβουλευτείτε τον φαρμακοποιό σας ο οποίος θα σας συστήσει ένα αντιισταμινικό για παιδιά
  • Μην χορηγήσετε ασπιρίνη σε παιδιά κάτω των 16 ετών

Επίσης το NHS συμβουλεύει να μιλήσετε στον γυναικολόγο ή τη μαία σας σε περίπτωση που είστε έγκυος. Αν έχετε εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα και έχετε έρθει σε στενή επαφή με κάποιον που νοσεί από το σύνδρομο επικοινωνήστε με τον θεράποντα ιατρό σας.

Πηγή: express.co.uk

YgeiaOnline ,το πρώτο Portal Υγείας. Βρείτε γιατρούς, νοσοκομεία, φαρμακεία και ότι έχει να κάνει με την υγεία. Κλείστε ηλεκτρονικά ραντεβού με γιατρούς, απομακρυσμένη διάγνωση και πολλές άλλες υπηρεσίες που μόνο το YgeiaOnline.gr μπορεί να προσφέρει.

Related Posts