Sign In

Άρθρα για την υγεία

Τελευταία Άρθρα
Ο σοβαρός κίνδυνος από τη χρήση στεροειδών στους άνδρες

Ο σοβαρός κίνδυνος από τη χρήση στεροειδών στους άνδρες

Μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο περίπου ένα εκατομμύριο άνδρες και γυναίκες χρησιμοποιούν αναβολικά στεροειδή ή άλλα φάρμακα που βελτιώνουν την αθλητικές επιδόσεις και αυξάνουν τον όγκο ώστε να δείχνουν πιο γυμνασμένοι.

Τα στεροειδή χρησιμοποιούνται ευρέως την τελευταία δεκαετία, καθώς συνδέονται με μη ρεαλιστικές εικόνες του σώματος που προωθούνται κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Μια κοινή παρενέργεια της κατάχρησης στεροειδών στους άνδρες είναι η αύξηση του ιστού στους μαστούς, μια κατάσταση γνωστή ως γυναικομαστία ή gyno στο χώρο των bodybuilders.

Ο Δρ. John Skevofilax, επικεφαλής χειρουργός στη Signature Clinics, αναφέρει ότι ένας αυξανόμενος αριθμός ανδρών που κάνουν κατάχρηση τέτοιων φαρμάκων τον επισκέπτονται για χειρουργική επέμβαση μείωσης στήθους.

Έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 600 επεμβάσεις γυναικομαστίας από το 2020, πιστεύει όμως ότι πολλοί άνδρες θέλουν να το κάνουν αλλά ντρέπονται.

«Δεκάδες χιλιάδες άνδρες διατρέχουν κίνδυνο γυναικομαστίας επειδή λαμβάνουν IPEDs (Image and Performance Enhancing Drugs – φάρμακα που βελτιώνουν την εικόνα και την απόδοση)», προσθέτει.

«Πολλοί δεν συμβουλεύονται κάποιον πριν αρχίσουν να τα παίρνουν, παρότι είναι γνωστή η σχέση τους με την πάθηση. Και ενώ κάποιοι άνδρες δεν έχουν πρόβλημα να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση, πολλοί είναι αυτοί που ντρέπονται και υποφέρουν σιωπηλά από τις σωματικές και συναισθηματικές επιπτώσεις της γυναικομαστίας».

Η γυναικομαστία προκαλείται όταν διαταράσσεται η αναλογία οιστρογόνων και τεστοστερόνης στον άνδρα. Τα οιστρογόνα είναι οι γυναικείες ορμόνες του φύλου και στους άνδρες τα επίπεδα είναι χαμηλά. Η κατάχρηση στεροειδών όμως μπορεί να οδηγήσει σε ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα.

Τα στεροειδή επιδρούν δεσμεύοντας τους υποδοχείς που είναι υπεύθυνοι για την ανάπτυξη των μυών. Ένα από τα υποπροϊόντα της μετατροπής στεροειδών στο σώμα είναι η απελευθέρωση οιστρογόνων.

Οι όρχεις σταματούν να παράγουν τεστοστερόνη όταν οι άνδρες λαμβάνουν στεροειδή, επειδή το σώμα λαμβάνει πλέον την ορμόνη από τα φάρμακα.

Η κατάχρηση στεροειδών για μεγάλες χρονικές περιόδους μπορεί να οδηγήσει στη μόνιμη διακοπή της φυσικής τεστοστερόνης, δημιουργώντας ορμονική ανισορροπία στο σώμα.

Η υπερβολική ποσότητα οιστρογόνων ενθαρρύνει επίσης το σχηματισμό λιποκυττάρων, γεγονός που εξηγεί γιατί ορισμένοι χρήστες στεροειδών παίρνουν βάρος μετά τη διακοπή των φαρμάκων.

Έχουν γίνει όμως πολύ δημοφιλή, τόσο στους εφήβους που επιδιώκουν την τέλεια σωματική διάπλαση όσο και στους ηλικιωμένους άντρες που ελπίζουν να διατηρήσουν νεανική εμφάνιση.

Εκτός από τη γυναικομαστία, η κατάχρηση αναβολικών στεροειδών μπορεί να προκαλέσει ένα ευρύ φάσμα παρενεργειών.

Η υπερβολική τεστοστερόνη στο σώμα μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη επιθετικότητα, αϋπνία και άγχος.

Αυξάνουν επίσης τον κίνδυνο καρδιακής νόσου, εγκεφαλικών και άλλων καρδιαγγειακών προβλημάτων μέσω της αύξησης της χοληστερόλης και της άσκησης πίεσης σε ζωτικά όργανα.

Η διακοπή των φαρμάκων μπορεί να οδηγήσει σε κακή διάθεση, στυτική δυσλειτουργία, στειρότητα και κατάθλιψη – ως αποτέλεσμα υπερβολικής ποσότητας οιστρογόνων.

Η σταδιακή απεξάρτηση από τα αναβολικά στεροειδή πρέπει να γίνεται με τη χρήση φυτικών υποκατάστατων των στεροειδών, παράλληλα με τη μεγιστοποίηση και υποστήριξη των αποτοξινωτικών μηχανισμών του οργανισμού.

Πηγή: Mail Online

YgeiaOnline ,το πρώτο Portal Υγείας. Βρείτε γιατρούς, νοσοκομεία, φαρμακεία και ότι έχει να κάνει με την υγεία. Κλείστε ηλεκτρονικά ραντεβού με γιατρούς, απομακρυσμένη διάγνωση και πολλές άλλες υπηρεσίες που μόνο το YgeiaOnline.gr μπορεί να προσφέρει.

Related Posts