Sign In

Άρθρα για την υγεία

Τελευταία Άρθρα

Οξεία ηπατίτιδα σε παιδιά: Γιατί μπορεί να φταίνε τα lockdown

Η έξαρση οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά, που έχει σημάνει παγκόσμιο συναγερμο. δεν αποκλείεται να οφείλεται στα lockdown σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Πρόληψη και τον Έλεγχο Νόσων (ECDC).

 Εξαιτίας τους, πολλά παιδιά δεν έχουν εκτεθεί στα κοινά λοιμώδη νοσήματα, αφού δεν πέρασαν αρκετό χρόνο κοινωνικοποίησης, στα σχολεία, στις παιδικές χαρές, και αλλού.   

Οπως ανεφερε ο Τάσος Γραμματικόπουλος, ειδικός παιδοηπατολόγος και επίκουρος καθηγητής στο King’s College Hospital του Λονδίνου στην ΕΡΤ: «Αυτά τα παιδιά λόγω μικρής ηλικίας, μ.ο. ηλικίας τα 3 έτη, δεν έχουν εκτεθεί σε καμία άλλη λοίμωξη… έχουν μια διαφορετική ανοσολογική απάντηση στοους ιούς».

«Υπήρξε ελάχιστη έκθεση τα τελευταία 2 χρόνια λόγω των lockdown και των περιορισμένων συναναστροφών. Θα μπορούσε να είναι μια αιτία» ανέφερε και η διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Πρόληψη και τον Έλεγχο Νόσων, Andrea Ammon.

«Ύποπτος» για τα περιστατικά οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, είναι ο αδενοϊός τύπου 41, ο οποίος έχει απομονωθεί στο 77% των παιδιών που έχουν εξεταστεί, ωστόσο οι έρευνες της επιστημονικής κοινότητας συνεχίζονται.

«Δεν είναι κάποιος από τους γνωστούς ιούς της ηπατίτιδας… ούτε φαίνεται να συνδέεται με covid… έχουμε επιτήρηση, έχουμε δώσει οδηγίες προς όλους τους γιατρούς» δήλωσε στον Σκάι η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι μεγάλη σημασία έχει η έγκαιρη διάγνωση ενώ καλούν τους γονείς να δώσουν προσοχή στο πρώτο σημάδι της ηπατίτιδας που είναι ο ίκτερος, δηλαδή το κιτρίνισμα του δέρματος ή των ματιών.

Υπενθυμίζεται ότι σε έκτακτη ενημέρωση το  ECDC  ανακοίνωσε πως τα περιστατικά που έχουν καταγραφεί φτάνουν τα 190Στην Ελλάδα, δεν υπάρχουν παιδιά με ύποπτα συμπτώματα ηπατίτιδας, διαβεβαιώνουν οι ειδικοί.

YgeiaOnline ,το πρώτο Portal Υγείας. Βρείτε γιατρούς, νοσοκομεία, φαρμακεία και ότι έχει να κάνει με την υγεία. Κλείστε ηλεκτρονικά ραντεβού με γιατρούς, απομακρυσμένη διάγνωση και πολλές άλλες υπηρεσίες που μόνο το YgeiaOnline.gr μπορεί να προσφέρει.

Related Posts