Sign In

Άρθρα για την υγεία

Τελευταία Άρθρα

Οι διαφορές ενός πονοκεφάλου και μιας ημικρανίας

Ένας ήπιος ή παλλόμενος πόνος γύρω από τους κροτάφους και το μέτωπο μπορεί να επηρεάσει τον κάθε άνθρωπο. Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο The Journal of Headache and Pain την Τρίτη 12 Απριλίου, επιβεβαίωσε ότι οι κεφαλαλγίες παραμένουν εξαιρετικά συχνές σε παγκόσμια κλίμακα. Ωστόσο, υπάρχει διαφορά μεταξύ ενός πονοκεφάλου και μιας ημικρανίας.

Οι διαφορετικές αιτίες ενός πονοκεφάλου

Πονοκέφαλος τάσεως λόγω στρες: Αποτελεί τον πιο συνηθισμένο τύπο πονοκεφάλου που προκαλεί έναν διαρκή πόνο ή πίεση γύρω από το κεφάλι, στην περιοχή των κροτάφων ή στο πίσω μέρος του κεφαλιού και του αυχένα. Ο πόνος δεν είναι τόσο δυνατός όσο της ημικρανίας και συνήθως δεν προκαλεί ναυτία ή τάση για εμετό.

Αθροιστικός πονοκέφαλος: Αυτός ο τύπος κεφαλγίας επηρεάζει περισσότερο τους άντρες από τις γυναίκες. Προκαλεί έντονο πόνο στην ίδια πλευρά πίσω από το μάτι και τον κρόταφο και συνοδεύεται από δάκρυα στο μάτι ή καταρροή και βούλωμα στο αντίστοιχο ρουθούνι. Ο πόνος είναι έντονος και ο πάσχον πραγματικά υποφέρει.

Πονοκέφαλος που προέρχεται από τα ιγμόρεια: Όταν υπάρχει φλεγμονή στα ιγμόρεια, προκαλείται πόνος ο οποίος εντοπίζεται στο μπροστινό μέρος του κεφαλιού, γύρω από το μέτωπο. Ο πόνος είναι ιδιαίτερα έντονος αν ο πάσχων σκύψει. Αποτελεί μονόδρομο η θεραπεία με αντιβιοτικά που θα αντιμετωπίσουν τη βακτηριδιακή μόλυνση που προκαλεί την ιγμορίτιδα. Επίσης, βοηθούν τα αντιϊσταμινικά ή τα αποσυμφορητικά.

Πονοκέφαλος λόγω υπερβολικής ποσότητας παυσίπονων ουσιών : Η υπερβολική κατανάλωση παυσίπονων για την αντιμετώπιση κάθε μορφής πονοκεφάλου μπορεί να επιφέρει αντίθετο αποτέλεσμα και τελικά να εντείνουν τον πόνο. Κατά συνέπεια δεν πρέπει να γίνεται κατάχρηση της ασπιρίνης, της ιβουπροφένης και της ακεταμινοφαίνης.

Ημικρανία: Οι ημικρανίες μπορεί να συνοδεύονται από αύρα και σε αρκετές περιπτώσεις είναι κληρονομικοί. Τα συμπτώματα της αύρας εμφανίζονται σταδιακά σε ένα διάστημα 5-20 λεπτών της ώρας και έχουν διάρκεια μέχρι 1 ώρα. Αν δεν αντιμετωπιστεί, η ημικρανία μπορεί να διαρκέσει από 4 ώρες μέχρι 3 ημέρες ταλαιπωρώντας ιδιαίτερα τον πάσχοντα. Τα συμπτώματα είναι πόνος στη μία πλευρά του κεφαλιού που μοιάζει με σφυροκόπημα. Επίσης υπάρχει τάση για εμετό ενώ ο πάσχον αισθάνεται ναυτία, ευαισθησία στο φως και τον ήχο.

Η φαρμακευτική αγωγή της ημικρανίας που συνοδεύεται με αύρα

Αν πάσχετε από ημικρανία με αύρα τα παρακάτω φάρμακα μπορούν να σας βοηθήσουν:

  • Αναλγητικά αντιφλεγμονώδη, όπως η ασπιρίνη και η ιβουπροφαίνη
  • Ειδικά γάρμακα για την ανακούφιση από την ημικρανία (Excedrin Migraine)
  • Φάρμακα για τη ναυτία και τον έμετο
  • Φάρμακα με κωδεΐνη (θέλουν συνταγογράφηση)
  • Διϋδροεργοταμίνες σε μορφή ρινικού σπρέι ή ενέσιμη μορφή
  • Τριπτάνες (σουματριπτάνη και η ριζατριπτάνη)

Σε κάθε περίπτωση είναι καλό να επισκεφτείτε τον γιατρό σας ο οποίος θα αξιολογήσει την κατάστασή σας και θα σας υποβάλει αν χρειαστεί σε εξετάσεις προκειμένου να σάς συνταγογραφήσει το φάρμακο που για τη δική σας περίπτωση επιβάλλεται. Μην παίρνετε σε καμία περίπτωση αλόγιστα φάρμακα καθώς μπορούν να βλάψουν την υγεία σας.

YgeiaOnline ,το πρώτο Portal Υγείας. Βρείτε γιατρούς, νοσοκομεία, φαρμακεία και ότι έχει να κάνει με την υγεία. Κλείστε ηλεκτρονικά ραντεβού με γιατρούς, απομακρυσμένη διάγνωση και πολλές άλλες υπηρεσίες που μόνο το YgeiaOnline.gr μπορεί να προσφέρει.

Related Posts