Sign In

Άρθρα για την υγεία

Τελευταία Άρθρα

Οι έγκυες θα μπορούν να παρακολουθούν το μωρό τους να μεγαλώνει από το κινητό τους

Υγεία 09:21, 29.07.2022

Η συσκευή μπορεί να καταγράφει ζωντανές συνεχείς εικόνες, που δείχνουν τι συμβαίνει βαθιά μέσα στο σώμα έως και 48 ώρες

Οι μέλλουσες μητέρες θα μπορούσαν μια μέρα να βλέπουν τα μωρά τους να μεγαλώνουν μέσα τους με τη βοήθεια ενός αυτοκόλλητου στο σώμα τους, γράφει η «Daily Mail». Μηχανικοί από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) ανέπτυξαν μια φορητή συσκευή στο μέγεθος ενός γραμματοσήμου.

Η συσκευή μπορεί να καταγράφει ζωντανές συνεχείς εικόνες, που δείχνουν τι συμβαίνει βαθιά μέσα στο σώμα έως και 48 ώρες. Οι ερευνητές ελπίζουν ότι η συγκεκριμένη συσκευή θα είναι διαθέσιμη σε καταστήματα και φαρμακεία, για να τη χρησιμοποιούν οι έγκυες γυναίκες μία φορά την εβδομάδα. 

Τα επιθέματα, τα οποία έχουν πάχος περίπου 3 χιλιοστά, θα μπορούσαν, επίσης, να χρησιμοποιηθούν για την παρακολούθηση των όγκων των καρκινοπαθών και να επιταχύνουν τη διάγνωση και τη θεραπεία της νόσου.

Ο καθηγητής Xuanhe Zhao, μηχανολόγος μηχανικός στο MIT, που βοήθησε στον σχεδιασμό της συσκευής, ανέφερε: «Τα αυτοκόλλητα υπερήχων μπορούν δυνητικά να χρησιμοποιηθούν για την απεικόνιση εγκύων γυναικών, αλλά η συχνότητα απεικόνισης θα πρέπει να περιοριστεί σε μία απεικόνιση ανά εβδομάδα, για να εξασφαλιστεί η ασφάλεια. Τα επιθέματα θα ‘’επικοινωνούν’’ με το κινητό μας τηλέφωνο, όπου αλγόριθμοι τεχνητής νοημοσύνης θα αναλύουν τις εικόνες. Πιστεύουμε ότι έχουμε ανοίξει μια νέα εποχή για τη φορητή απεικόνιση. Με μερικά αυτοκόλλητα στο σώμα μας, θα μπορούσατε να βλέπετε τα εσωτερικά μας όργανα». 

Τα αυτοκόλλητα δοκιμάστηκαν σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Science. Δεκαπέντε εθελοντές φόρεσαν τα αυτοκόλλητα σε διάφορα σημεία του σώματός τους, όπως τον λαιμό, το στήθος, την κοιλιά και τα χέρια για 48 ώρες. Κατά τη διάρκεια αυτού του χρόνου, οι συμμετέχοντες εκτελούσαν διάφορες δραστηριότητες, από καθιστή και όρθια στάση έως τζόκινγκ, ποδηλασία και άρση βαρών. 

Ενώ οι ιατρικές απεικονίσεις στα νοσοκομεία λαμβάνονται συνήθως σε διάστημα λίγων δευτερολέπτων, τα αυτοκόλλητα μπορούν να παρακολουθούν τον ασθενή για 48 ώρες. Αυτό θα επιτρέψει τη μακροχρόνια και συνεχή απεικόνιση εσωτερικών οργάνων όπως η καρδιά, οι πνεύμονες, οι μύες και τα αιμοφόρα αγγεία. Θα μπορούσαν, επίσης, να βελτιώσουν τις φορητές συσκευές, οι οποίες -επί του παρόντος- δίνουν μόνο γραμμικά δεδομένα όπως η θερμοκρασία του σώματος και ο καρδιακός ρυθμός.

Οι υπέρηχοι λειτουργούν κανονικά με την αποστολή ηχητικών κυμάτων μέσω του σώματος και τη μέτρηση της αντανάκλασής τους, όπως το σόναρ. Απαιτείται ένας καθετήρας για να στείλει τον ήχο μέσω ενός τζελ και μέσα στο σώμα, ο οποίος στη συνέχεια λαμβάνεται κατά την επιστροφή του από έναν μετατροπέα που δημιουργεί μια εικόνα. Η νέα τεχνολογία χρησιμοποιεί ένα κολλώδες στρώμα για να στερεώσει έναν λεπτό καθετήρα στο δέρμα μέσω ενός στρώματος μαλακού τζελ που δεν στεγνώνει. Ένα στρώμα στην κορυφή του καθετήρα εκπομπής συλλέγει τα ηχητικά κύματα. 

Πηγή: skai.gr

Δείτε την ροή ειδήσεων και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.

YgeiaOnline ,το πρώτο Portal Υγείας. Βρείτε γιατρούς, νοσοκομεία, φαρμακεία και ότι έχει να κάνει με την υγεία. Κλείστε ηλεκτρονικά ραντεβού με γιατρούς, απομακρυσμένη διάγνωση και πολλές άλλες υπηρεσίες που μόνο το YgeiaOnline.gr μπορεί να προσφέρει.

Related Posts