Sign In

Άρθρα για την υγεία

Τελευταία Άρθρα
Νέος κατάλογος ΕΟΦ: 162 φάρμακα σε μακροχρόνια και σημαντική έλλειψη

Νέος κατάλογος ΕΟΦ: 162 φάρμακα σε μακροχρόνια και σημαντική έλλειψη

Νέο κατάλογο, με 162 σκευάσματα που είναι σε μακροχρόνια και σημαντική έλλειψη, εξέδωσε σήμερα ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ). Πρόκειται για 71 φάρμακα κοινότητας, 20 νοσοκομειακά, 6 εμβόλια και 65 σκευάσματα αρμοδιότητας του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ).

Μεταξύ των σκευασμάτων κοινότητας που λείπουν από τα ράφια των ελληνικών φαρμακείων, περιλαμβάνονται πολύ γνωστά αντιυπερτασικά, αντιβιοτικά, ψυχιατρικά, αντιβηχικά, αντισυλληπτικά, αναλγητικά και φάρμακα για τον θυρεοειδή και την ημικρανία.

Σύμφωνα με τους ειδικούς του ΕΟΦ, τις τελευταίες μέρες υπήρξε αποκατάσταση για μόλις τέσσερα από τα παραπάνω προϊόντα. Για 5 από αυτά, μάλιστα, οι υπεύθυνοι του Οργανισμού σημειώνουν πως υπάρχει δυνατότητα εισαγωγής από το εξωτερικό με ατομική παραγγελία.

Για ορισμένα από αυτά, υπήρξε εντολή στο ΙΦΕΤ για αναζήτηση στο εξωτερικό. Για τα 7 από τα 20 νοσοκομειακά φάρμακα που λείπουν, σημειώνεται πως υπάρχει πανευρωπαϊκή έλλειψη.

Σύμφωνα με προηγούμενο κατάλογο του ΕΟΦ, της Τρίτης, τα φάρμακα που βρίσκονταν σε μακροχρόνια και σημαντική έλλειψη ήταν 156 στα τέλη του περασμένου έτους. Με βάση τα δεδομένα αυτά, καθίσταται σαφές πως η κατάσταση επιδεινώνεται, όσο οι ιώσεις του αναπνευστικού εκτινάσσουν τη ζήτηση κατά 40%.

Οι εκπρόσωποι της φαρμακευτικής αγοράς σημειώνουν πως το πρόβλημα των ελλείψεων παρατηρείται στα ιδιωτικά φαρμακεία και αφορά κυρίως φάρμακα με δραστικές ουσίες όπως παρακεταμόλη, αμοξυκιλλίνη και κάποια πνευμονολογικά εισπνεόμενα.

Ο υπουργός Υγείας και η ηγεσία του ΕΟΦ, ανακοίνωσαν χθες μέτρα, τα οποία δεν φαίνεται να αποδίδουν. Το κλίμα γίνεται εκρηκτικό, με τον ΣΥΡΙΖΑ να εγκαλεί ευθέως την Κυβέρνηση και τον υπουργό Υγείας να συνδέει το πρόβλημα με αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων.

Ελλείψεις φαρμάκων παρατηρούνται στις ΗΠΑ και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και συνδέονται με την αυξημένη ζήτηση, αλλά και σε προβλήματα στην παραγωγική διαδικασία. Το φαινόμενο δεν είναι νέο, αλλά έχει επιδεινωθεί με την πανδημία.

“Η κατάσταση ήταν πολύ κακή όλα αυτά τα χρόνια σε όλες τις χώρες και επηρεάζει όλους τους τύπους φαρμάκων”, δήλωσε πρόσφατα στο Euronews η Ilaria Passarani, γενική γραμματέας του Φαρμακευτικού Ομίλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (PGEU) που εκπροσωπεί τους φαρμακοποιούς.

Η εφοδιαστική αλυσίδα είναι ευάλωτη σε διεθνείς συνθήκες, καθώς η Κίνα και η Ινδία εκτιμάται ότι παράγουν από 60% έως 80% των παγκόσμιων ποσοτήτων δραστικών ουσιών, στις οποίες βασίζονται τα φάρμακα.

ΠΗΓΗ: www.iatronet.gr

Related Posts