Sign In

Άρθρα για την υγεία

Τελευταία Άρθρα

Νέα μελέτη συνδέει την προέλευση του κορωνοϊού… με τα σκυλιά ρακούν

Νέα μελέτη συνδέει την προέλευση του κορωνοϊού… με τα σκυλιά ρακούν

Υγεία

Μια διεθνής ομάδα επιστημόνων δήλωσε την Πέμπτη ότι έχουν στα χέρια τους γενετικά δεδομένα από την αγορά της Γιουχάν που συνδέουν τον κορωνοϊό με τα σκυλιά ρακούν που πωλούνται εκεί.

Τρία χρόνια μετά την εμφάνιση του κορωνοϊού νέα δεδομένα έρχονται στην επιφάνεια τα οποία συνδέουν τον κορωνοϊό με τα… σκυλιά ρακούν.

Μια διεθνής ομάδα επιστημόνων δήλωσε την Πέμπτη ότι έχουν στα χέρια τους γενετικά δεδομένα από την αγορά της Γιουχάν που συνδέουν τον κορωνοϊό με τα σκυλιά ρακούν που πωλούνται εκεί. Τα δεδομένα αυτά έρχονται να ενισχύσουν τη θεωρία ότι ο κορωνοϊός εμφανίστηκε από τα μολυσμένα ζώα που πωλήθηκαν στην αγορά της Γιουχάν, υποστηρίζουν οι ερευνητές που συμμετείχαν στην έρευνα.

Τον Ιανουάριο του 2020, λίγο μετά κλείσιμο της αγοράς από τις υγειονομικές αρχές, λόγω υποψιών για σύνδεση της με τον ιό, αντλήθηκαν γενετικά δεδομένα. Τα ζώα είχαν ήδη απομακρυνθεί, ωστόσο συλλέχθηκαν δείγματα από τοίχους, δάπεδα, μεταλλικά κλουβιά και καρότσια που χρησιμοποιούνταν συχνά για τη μεταφορά των ζώων.  Όταν τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν πέρυσι, Κινέζοι ερευνητές δήλωσαν ότι τα δείγματα δεν περιείχαν ζωικό DNA. Ωστόσο, αυτό το συμπέρασμα έχει πλέον ανατραπεί από μια διεθνή ομάδα επιστημόνων. Η ανάλυσή τους σε αλληλουχίες γονιδίων που δημοσιεύτηκαν από την κινεζική ομάδα στην επιστημονική βάση δεδομένων, Gisaid, διαπιστώνει ότι ορισμένα από τα θετικά στον Covid δείγματα ήταν πλούσια σε DNA από σκύλους ρακούν.

Ίχνη DNA που ανήκαν σε άλλα θηλαστικά, συμπεριλαμβανομένων των μοσχοφυΐων, εντοπίστηκαν επίσης σε δείγματα θετικά στον Covid.

Η ανακάλυψη αυτή δεν αποδεικνύει ότι σκύλοι ρακούν ή άλλα ζώα που είχαν μολυνθεί από τον Covid προκάλεσαν την πανδημία, αλλά οι επιστήμονες που παρουσίασαν την εργασία σε ομάδα εμπειρογνωμόνων στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας την Τρίτη πιστεύουν ότι το καθιστά πιο πιθανό ο κορωνοϊός να προήλθε από μολυσμένα ζώα.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το δημοσίευμα, τις τελευταίες εβδομάδες, η θεωρία της διαρροής από το εργαστήριο, η οποία υποστηρίζει ότι ο κορωνοϊός προέκυψε από ένα ερευνητικό εργαστήριο στη Γουχάν, έχει κερδίσει έδαφος χάρη σε μια νέα αξιολόγηση πληροφοριών από το αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας και σε ακροάσεις της Ρεπουμπλικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων. Αλλά τα γενετικά δεδομένα ήρθαν να προσφέρουν πιο απτές αποδείξεις για το πώς ο ιός θα μπορούσε να έχει διαρρεύσει στους ανθρώπους από άγρια ζώα εκτός εργαστηρίου.

Πηγή: skai.gr

Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Related Posts