Sign In

Άρθρα για την υγεία

Τελευταία Άρθρα
Νέα έξαρση κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ιταλία

Νέα έξαρση κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ιταλία

Η Ιταλία καταγράφει το τελευταίο διάστημα έξαρση των κρουσμάτων Covid-19 με τον δείκτη μεταδοτικότητας να είναι ξανά μεγαλύτερος της μονάδας (1,0), ανέφερε χθες Παρασκευή το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας (ISS).

Στην εβδομαδιαία έκθεση του ISS αναφέρεται ότι ο βασικός αναπαραγωγικός αριθμός αυξήθηκε στο 1,04 κατά το διάστημα 2-15 Νοεμβρίου, ενώ μια εβδομάδα νωρίτερα ήταν στο 0,88. Όταν ο συγκεκριμένος δείκτης είναι μεγαλύτερος της μονάδας υποδηλώνει ότι ο ιός εξαπλώνεται, δηλαδή για κάθε ασθενή που αναρρώνει αντιστοιχεί πάνω από μία νέα μόλυνση.

Στο διάστημα 18-24 Νοεμβρίου καταγράφηκαν στην Ιταλία 388 κρούσματα Covid-19 ανά 100.000 κατοίκους, έναντι 353 (ανά 100.000 κατοίκους) μια εβδομάδα νωρίτερα.

Την περασμένη Δευτέρα το ίδρυμα GIMBE ανακοίνωσε ότι αυξάνονται εκ νέου οι εισαγωγές ασθενών με Covid-19 στα νοσοκομεία – ιδιαίτερα οι εισαγωγές σε ΜΕΘ (+22% σε εβδομαδιαία σύγκριση). Έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τους επόμενους μήνες, αφού όσο η θερμοκρασία πέφτει και περισσότερες δραστηριότητες μεταφέρονται σε εσωτερικούς χώρους, δημιουργούνται πιο ευνοϊκές συνθήκες για την εξάπλωση του κορονοϊού.

Στην Ιταλία έχουν αρθεί τα περιοριστικά μέτρα για την πανδημία, με εξαίρεση τα νοσοκομεία, τους οίκους ευγηρίας και άλλες δομές όπου συγκεντρώνονται άτομα που ανήκουν στις λεγόμενες ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η χορήγηση δεύτερης αναμνηστικής δόσης εμβολίων κατά της Covid-19 με επικαιροποιημένα σκευάσματα που προστατεύουν από νέα στελέχη του ιού, αλλά η ανταπόκριση των πολιτών είναι μικρότερη σε σύγκριση με προηγούμενα στάδια του εμβολιαστικού προγράμματος.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Related Posts