Sign In

Άρθρα για την υγεία

Τελευταία Άρθρα

Μ. Γκάγκα: «Γιατί οι γονείς δεν πρέπει να ανησυχούν» για την οξεία ηπατίτιδα

Καθησυχαστική εμφανίστηκε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα κατά την αποψινή ενημέρωση για τον κορωνοϊό, σε σχέση με το ζήτημα της ηπατίτιδας το οποίο έχει προκύψει σε διεθνές επίπεδο.

Όπως είπε «οι γονείς δεν πρέπει να ανησυχούν καθώς τα κρούσματα που έχουμε διεθνώς δεν σχετίζονται μεταξύ τους κάτι που είναι αρκετά καθησυχαστικό».

Γι’ αυτό το λόγο όπως τόνισε οι γονείς δεν πρέπει να ανησυχούν για το αν τα παιδιά τους θα βγουν έξω και θα παίξουν με άλλα παιδιά.

Η ίδια συνέστησε στους γονείς, καλό πλύσιμο των χεριών των παιδιών, ιδίως πριν από το φαγητό και να ελέγχουν τα ούρα τους ώστε σε οποιαδήποτε αλλαγή του χρώματος να ενημερώνουν τον θεράποντα γιατρό.

Όπως είπε έχουν δοθεί οδηγίες σε όλους τους παιδιάτρους και αν χρειαστεί οποιοδήποτε μέτρο, το υπουργείο Υγείας που επιτηρεί το θέμα, μέσω του ΕΟΔΥ θα το λάβει -αν και η ίδια εκτίμησε ότι δεν θα χρειαστεί.

Μιλώντας γενικότερα για την ηπατίτιδα είπε ότι ήταν μια νόσος πολύ πιο συχνή πριν από τα εμβόλια, αλλά εξακολουθούμε όπως τόνισε να βλέπουμε παιδιά με ηπατίτιδες ακόμα και σήμερα.

Οι περισσότερες όμως, εξήγησε, αυτοϊόνται και σπάνια έχουμε πρόβλημα με το ήπαρ τα παιδιά.

Όσον αφορά την πανδημία του κορονοϊού, είπε ότι αυτή βρίσκεται σε αποδρομή και αναφέρθηκε στην απόφαση της επιτροπής να παραμείνουν οι μάσκες στους εσωτερικούς χώρους τουλάχιστον μέχρι το τέλος Μαΐου, αλλά και η σύσταση για χρήση μάσκας και όπου υπάρχει συνωστισμός στους εξωτερικό χώρους.

Όπως είπε κάποια στιγμή θα βγάλουμε τις μάσκες αλλά ακόμα πρέπει να προσέχουμε.

Τέλος ευχαρίστησε τους φαρμακοποιούς των νοσοκομείων που το τετραήμερο του Πάσχα κατάφεραν να χορηγήσουν 221 θεραπείες για τον κορονοϊό και να βοηθήσουν τους συνανθρώπους μας να αντιμετωπίσουν τη νόσο ηπιότερα.

 «Ήπια αύξηση κρουσμάτων στο νότιο  ημισφαίριο»

Σε ύφεση βρίσκεται η πανδημία covid-19 σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και στην Ελλάδα με διαρκή αποκλιμάκωση, ανάφερε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης κατά την ίδια ενημέρωση.

Σημείωσε ότι οι επιστήμονες παρακολουθούν με ενδιαφέρον την ήπια αύξηση της επιδημίας στο νότιο ημισφαίριο το οποίο μπαίνει στη χειμερινή περίοδο και σε μια διαδικασία αυξημένης μεταδοτικότητας. «Θεωρούμε ότι ανάλογα με το πώς θα κινηθεί η επιδημία στο νότιο ημισφαίριο θα έχουμε αντίστοιχες προσδοκίες και για τη δική μας χειμερινή περίοδο», είπε ο κ. Μαγιορκίνης.

Η πορεία της πανδημίας σε αριθμούς

 Μείωση κατά 19% παρατηρήθηκε στον αριθμό των διαγνώσεων και κατά 39% στους θανάτους. Ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, έδειξε υποχώρηση της τάξης του 13%. Ο αριθμός των ασθενών στις απλές κλίνες μειώθηκε κατά 20%. «Συνολικά βλέπουμε μια διαρκή αποκλιμάκωση και στην Ελλάδα συμβατή με την ύφεση της επιδημίας στον κόσμο», ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης.

Η πορεία της πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο

Σε ύφεση βρίσκεται η επιδημία στον κόσμο. Οι νέες διαγνώσεις συνεχίζουν να μειώνονται, με μείωση κατά 11% την τελευταία εβδομάδα. Καταγράφηκαν περίπου 626.000 διαγνώσεις ανά ημέρα. Ο ρυθμός των θανάτων παρουσίασε μείωση κατά 3% και όπως είπε ο κ. Μαγιορκίνης «παρατηρείται μια επιβράδυνση στη μείωση των θανάτων και μάλλον πηγαίνουμε σε πλατό».

Στην Ευρώπη η επιδημία συνεχίζει να βρίσκεται σε ύφεση και την τελευταία εβδομάδα παρατηρήθηκε μείωση 29% στις διαγνώσεις. Ωστόσο οι θάνατοι αυξήθηκαν ελαφριά γύρω στο 4% και μάλλον και στην Ευρώπη, όπως είπε, βρισκόμαστε σε πλατό σχετικά με τους θανάτους.

Για την οξεία ηπατίτιδα

Ο κ. Μαγιορκίνης αναφέρθηκε σε δεδομένα από το Ηνωμένο Βασίλειο, σχετικά με τα περιστατικά οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά και τόνισε ότι πρόκειται για μια εξαιρετικά σπάνια επιπλοκή που είχε έξαρση αρχές Απριλίου. Πιο πιθανό αίτιο θεωρήθηκε ένας αδενοϊός, ωστόσο αυτός είναι αρκετά διαδεδομένος, όπως είπε. «Είναι πολύ πιθανό να έχουμε εκτεθεί σε αυτόν τον ιό όλοι μας στο παρελθόν, κυρίως στην παιδική μας ηλικία». Για την κατανόηση του φαινομένου, είπε ο καθηγητής, υπάρχουν μελέτες σε εξέλιξη, προκειμένου να «καταλάβουμε γιατί αυτός ο αρκετά διαδεδομένος ιός ξαφνικά άρχισε να δημιουργεί αυτό το πρόβλημα. Προς το παρόν δεν έχουμε απαντήσεις». Προσέθεσε ότι αυτή τη στιγμή τα δεδομένα από το Ηνωμένο Βασίλειο δείχνουν και χρονική συγκυρία με τον αδενοϊό και υψηλό επιπολασμό. Σχετικά με την πρόληψη, είπε, ότι οι βασικοί κανόνες υγιεινής θα πρέπει να τηρούνται και να μην υπάρχει άγχος στους γονείς σε ό,τι αφορά την κινητικότητα των παιδιών.

YgeiaOnline ,το πρώτο Portal Υγείας. Βρείτε γιατρούς, νοσοκομεία, φαρμακεία και ότι έχει να κάνει με την υγεία. Κλείστε ηλεκτρονικά ραντεβού με γιατρούς, απομακρυσμένη διάγνωση και πολλές άλλες υπηρεσίες που μόνο το YgeiaOnline.gr μπορεί να προσφέρει.

Related Posts