Sign In

Άρθρα για την υγεία

Τελευταία Άρθρα

Μην τρώτε πρωινό μέχρι τις 11 το πρωί – Έτσι θα χάσετε βάρος

Αν και μια παλιά ρήση λέει «το πρωί τρώγε σαν βασιλιάς, το μεσημέρι σαν άρχοντας και το βράδυ σαν ζητιάνος» φαίνεται, πλέον, ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει 

Μην τρώτε πρωινό μέχρι τις 11 το πρωί, αν θέλετε να χάσετε βάρος! «Απολαύστε το πρώτο γεύμα της ημέρας το μεσημέρι, καθώς ο σύγχρονος τρόπος ζωής σημαίνει ότι οι περισσότεροι τρώνε το δείπνο αργότερα το βράδυ», επισημαίνει ειδικός στη Daily Mail. 

Μια παλιά ρήση λέει: «Το πρωί τρώγε σαν βασιλιάς, το μεσημέρι σαν άρχοντας και το βράδυ σαν ζητιάνος». Αυτή η παροιμία κρύβει μια μεγάλη αλήθεια, αλλά φαίνεται πλέον ότι τα πράγματα αλλάζουν… «Η αναμονή μερικών ωρών για το πρωινό είναι καλύτερη για όσους προσπαθούν να χάσουν βάρος», σύμφωνα με τον Tim Spector, καθηγητή γενετικής επιδημιολογίας στο King’s College του Λονδίνου.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι περισσότεροι άνθρωποι τρώνε, πλέον, πολύ πιο αργά -σε σχέση με τις συνήθειες που είχαν οι προηγούμενες γενιές- και σταματούν να τρώνε γύρω στις 9 το βράδυ.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, το πρωινό στις 11 το πρωί είναι ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί 14ωρη νηστεία, η οποία, σύμφωνα με τα στοιχεία, είναι πιο καλή για τον μεταβολισμό και την απώλεια βάρους.

«Ακολουθώντας κάποιος αυτό το πρόγραμμα για μερικούς μήνες θα μπορούσε να χάσει από 2 έως 5 κιλά», αναφέρει χαρακτηριστικά. 

Και συνεχίζει: «Νομίζω ότι πρέπει να επανεξετάσουμε όλα τα πράγματα που μας έχουν πει ότι είναι ανθυγιεινά, επειδή υπάρχουν νέα επιστημονικά δεδομένα. Υπάρχουν ακόμα άνθρωποι, ιδιαίτερα στη βόρεια Αγγλία, που τρώνε νωρίτερα, αλλά, γενικά, έχουμε αλλάξει διατροφικές συνήθειες, δηλαδή τρώμε πιο αργά, όπως συμβαίνει στην Ισπανία και την Ιταλία.

Ακόμα και όσοι δεν το κάνουν αυτό, μπορεί να καταλήξουν να τσιμπολογούν μέχρι τις 9 το βράδυ, καθιστώντας δύσκολη την επίτευξη μιας περιόδου νηστείας 14 ωρών. Υπάρχει μια απλή αλλαγή που μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι, μετατοπίζοντας το πρωινό τους από τις 8:00 στις 11:00, η οποία στην πραγματικότητα είναι πιο αποτελεσματική από τις πιο μοντέρνες δίαιτες νηστείας». 

Είναι εντυπωσιακό ότι ο καθηγητής έχει μελετήσει τη φυλή Hadza, η οποία ζει εδώ και αιώνες στη ζούγκλα της Τανζανίας, κοντά στη λίμνη Eyasi, στο βόρειο τμήμα της χώρας. Τα μέλη της φυλής δεν γνωρίζουν τι σημαίνει πολιτισμός, ηλεκτρικό ρεύμα, αυτοκίνητο, τηλεόραση, άγχος, στρες, ωράριο και χρήμα. Τρέφονται με βουβάλια, πουλιά και μπαμπουίνους, που κυνηγούν με αυτοσχέδια βέλη και τόξα. 

Οι άνθρωποι αυτοί, όπως λέει ο καθηγητής, δεν πάσχουν από παχυσαρκία ή διαβήτη τύπου 2, ενώ παίρνουν το πρωινό τους στις 11 το πρωί. 

Στο Ηνωμένο Βασίλειο πάντως, πολλοί άνθρωποι έχουν δοκιμάσει τη δίαιτα «5:2», δηλαδή να τρώνε κανονικά για πέντε ημέρες και τις άλλες δύο ημέρες να μειώνουν τις θερμίδες. 

Πηγή: skai.gr

YgeiaOnline ,το πρώτο Portal Υγείας. Βρείτε γιατρούς, νοσοκομεία, φαρμακεία και ότι έχει να κάνει με την υγεία. Κλείστε ηλεκτρονικά ραντεβού με γιατρούς, απομακρυσμένη διάγνωση και πολλές άλλες υπηρεσίες που μόνο το YgeiaOnline.gr μπορεί να προσφέρει.

Related Posts