Sign In

Άρθρα για την υγεία

Τελευταία Άρθρα
Μετα-Covid σύνδρομο: Μεγάλος ο κίνδυνος ακόμη και για όσους νοσούν ήπια

Μετα-Covid σύνδρομο: Μεγάλος ο κίνδυνος ακόμη και για όσους νοσούν ήπια

Επίσης, το ένα τρίτο όσων εμφάνισαν μακρά Covid-19 δεν είχαν κάποια προϋπάρχουσα ιατρική πάθηση και ήταν γενικά υγιείς.

Μολονότι όσοι νοσηλεύθηκαν μετά την αρχική λοίμωξη Covid-19 έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν στη συνέχεια μακρά Covid-19, η νέα έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό FAIR Health, σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», δείχνει ότι ακόμη και άνθρωποι που νόσησαν σχετικά ήπια ή που δεν είχαν υποκείμενα νοσήματα, είναι δυνατό μετά να ταλαιπωρούνται από επίμονο μετά-Covid σύνδρομο, με συμπτώματα όπως μεγάλη κόπωση, δύσπνοια, πόνοι, διαταραχή ύπνου, καρδιακή αρρυθμία, προβλήματα μνήμης, άγχος κ.ά.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η διάρκεια της μακράς Covid-19 ήταν κατά μέσο όρο 4,5 μήνες μετά την αρχική λοίμωξη. Το 35% των ασθενών με επίμονα συμπτώματα ήταν 36 έως 50 ετών, το 17% 23 έως 35 ετών, το 7% 13-22 ετών και το 4% κάτω των 12 ετών, γεγονός που δείχνει ότι η μακρά Covid-19 δεν αφορά μόνο τους ηλικιωμένους.

Το 60% με μακρά Covid-19 ήταν γυναίκες, κάτι που πιθανώς δείχνει ότι αυτές έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα για μακρόχρονα συμπτώματα. Περίπου το ένα τέταρτο των ασθενών είχαν αναπνευστικά συμπτώματα, το ένα πέμπτο επίμονο βήχα και το 17% κόπωση.

Η μελέτη επιβεβαίωσε ότι αν κάποιος νοσηλευθεί μετά από λοίμωξη με κορονοϊό, μετά εμφανίζει μεγαλύτερο κίνδυνο για μακρά Covid-19. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι ερευνητές εκτιμούν ότι «το μετά-Covid σύνδρομο πρόκειται στο μέλλον να γίνει μία από τις πιο συνηθισμένες προϋπάρχουσες συννοσηρότητες».

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

YgeiaOnline ,το πρώτο Portal Υγείας. Βρείτε γιατρούς, νοσοκομεία, φαρμακεία και ότι έχει να κάνει με την υγεία. Κλείστε ηλεκτρονικά ραντεβού με γιατρούς, απομακρυσμένη διάγνωση και πολλές άλλες υπηρεσίες που μόνο το YgeiaOnline.gr μπορεί να προσφέρει.

Related Posts