Sign In

Άρθρα για την υγεία

Τελευταία Άρθρα
Μελατονίνη: Τα φάρμακα με τα οποία αλληλοεπιδρά και οι παρενέργειές της

Μελατονίνη: Τα φάρμακα με τα οποία αλληλοεπιδρά και οι παρενέργειές της

Έρευνες αναφέρουν, ότι η παραγωγή και η απελευθέρωση της μελατονίνης μειώνονται κατά τη φυσιολογική διαδικασία της γήρανσης του ανθρώπου. Έτσι αρκετοί άνθρωποι αναζητούν λύση στο φαρμακείο μέσω συμπληρωμάτων μελατονίνης υπό τη μορφή σπρέι ή δισκίου.

Τα οφέλη της μελατονίνης

Τα οφέλη της μελατονίνης σχετίζονται ως επί το πλείστον με την καλύτερη ποιότητα του ύπνου. Όμως η μελατονίνη ευεργετεί τον οργανισμό και σε άλλα σημεία, χάρη στην αντιοξειδωτική της δράση, όπως είναι:

  • Αίσθηση ηρεμίας & ευχάριστης διάθεσης
  • Μειωμένες πιθανότητες για εποχιακή κατάθλιψη
  • Προαγωγή της καλής όρασης
  • Μείωση στομαχικών διαταραχών

Η χρήση συμπληρωμάτων μελατονίνης για τη βελτίωση του ύπνου έχει αυξηθεί κατά 425% τις τελευταίες δύο δεκαετίες, με τον αριθμό των ανθρώπων που λαμβάνουν μεγάλες ποσότητες (πάνω από 5 χιλιοστόγραμμα την ημέρα) σε υψηλό όλων των εποχών, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε την 1η Φεβρουαρίου 2022, στο JAMA.

Οι παρενέργειες της μελατονίνης

Τα ευρήματα αυτά αναδεικνύουν πιθανές ανησυχίες για την ασφάλεια. Όπως και άλλα συμπληρώματα, τα προϊόντα μελατονίνης δεν υπόκεινται στους ίδιους κανονισμούς και πρότυπα ποιότητας με τα συνταγογραφούμενα φάρμακα. Οι συγγραφείς επεσήμαναν ότι η πραγματική ποσότητα μελατονίνης σε ένα δεδομένο χάπι μπορεί να είναι σημαντικά υψηλότερη από ό, τι δείχνει η ετικέτα. Αυτό μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να λάβουν μεγάλη ποσότητα ειδικά δεδομένου ότι πολλοί χρησιμοποιούν μελατονίνη τακτικά.

Ενώ η μελατονίνη θεωρείται γενικά ασφαλής σε χαμηλές δόσεις που λαμβάνονται βραχυπρόθεσμα, υψηλές ποσότητες για μεγάλα χρονικά διαστήματα μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες, όπως ναυτία, ζάλη, πονοκεφάλους και άγχος.

Η μελατονίνη η λεγόμενη ορμόνη ύπνου, διατηρεί τον κιρκάδιο ρυθμό σας συγχρονισμένο. Τα στοιχεία δείχνουν ότι τα συμπληρώματα μελατονίνης μπορεί να βοηθήσουν μερικούς ανθρώπους να κοιμηθούν γρηγορότερα, αλλά έχει ελάχιστη επίδραση στον ύπνο καθ ‘όλη τη διάρκεια της νύχτας.

Να θυμίσουμε, επίσης, πως η μελατονίνη μπορεί να αλληλοεπιδράσει με κάποιες φαρμακευτικές αγωγές όπως η χρήση αντικαταθλιπτικών, τα αντιπηκτικά, τα αντισυλληπτικά και τα χάπια κατά της αρτηριακής πίεσης. Τέλος, μην αγοράζετε μελατονίνη αν:

  • Είστε έγκυος ή κάνετε προσπάθειες σύλληψης
  • Θηλάζετε
  • Πάσχετε από επιληψία
  • Είχατε πρόσφατη αλλεργική αντίδραση
  • Έχετε παθήσεις που σχετίζονται με το συκώτι ή το νεφρό

Είναι προφανές πως είναι προτιμότερο να επιλέξετε φυσικές πηγές της μελατονίνης που βρίσκονται σε τρόφιμα όπως τα κεράσια, οι πορτοκαλί πιπεριές, τα καρύδια, η μουστάρδα, ο λιναρόσπορος, το κάρδαμο, τα κρεμμύδια, η ντομάτα και η γαλοπούλα.

YgeiaOnline ,το πρώτο Portal Υγείας. Βρείτε γιατρούς, νοσοκομεία, φαρμακεία και ότι έχει να κάνει με την υγεία. Κλείστε ηλεκτρονικά ραντεβού με γιατρούς, απομακρυσμένη διάγνωση και πολλές άλλες υπηρεσίες που μόνο το YgeiaOnline.gr μπορεί να προσφέρει.

Related Posts