Sign In

Άρθρα για την υγεία

Τελευταία Άρθρα

Μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια: Διάγνωση και θεραπείες

Οι θεραπείες και η αλλαγή τρόπου ζωής μπορεί να βοηθήσουν αισθητά στη μείωσή τους. Αλλά αν ανησυχείτε για την εικόνα σας μπορείτε να ζητήσετε την αρωγή ενός πλαστικού χειρουργού για επεμβατικές αλλά και μη επεμβατικές θεραπείες. Ωστόσο, να σημειωθεί πως η βλεφαροπλαστική δεν καλύπτεται από ασφαλιστικό φορέα.

Γιατί εμφανίζονται μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια;

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι μαύροι κύκλοι σχετίζονται με την έλλειψη ύπνου και την σωματική κόπωση. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλες αιτίες που τους προκαλούν καθώς η περιοχή γύρω από τα μάτια είναι πολύ ευαίσθητη και εύθραυστη.

Οι αιτίες είναι οι εξής παρακάτω:

  • Αλλεργίες
  • Κληρονομικότητα
  • Αναιμία και έλλειψη σιδήρου
  • Αφυδάτωση
  • Πολύωρη έκθεση στον ήλιο
  • Θέματα υπερχρωματισμού
  • Φαγούρα/Τρίψιμο στην περιοχή των ματιών
  • Κάπνισμα
  • Stress
  • Ηλικία

Τι μπορείτε να κάνετε στο σπίτι

  • Φροντίζετε να κοιμάστε τουλάχιστον 7-8 ώρες κάθε βράδυ χρησιμοποιώντας ένα επιπλέον μαξιλάρι ώστε το κεφάλι σας να είναι πιο ψηλά από τον κορμό σας.
  • Ενυδατώνετε τον οργανισμό σας πίνοντας 6-8 ποτήρια νερό. Επίσης, καταναλώστε φρούτα και λαχανικά. Αποφύγετε το αλάτι, τη ζάχαρη, τα τηγανητά και τα λιπαρά.
  • Ελέγξτε τα επίπεδα σιδήρου στον οργανισμό σας. Εφόσον τα επίπεδα είναι χαμηλά ζητήστε τη συμβουλή του γιατρού σας.
  • Χρησιμοποιείστε αντηλιακή προστασία τόσο τον χειμώνα όσο και το καλοκαίρι. Για ακόμα μεγαλύτερη προστασία, φοράτε γυαλιά ηλίου καθώς στην πατρίδα μας οι περισσότερες ημέρες του χρόνου είναι ηλιόλουστες.
  • Εφαρμόζετε κρύες κομπρέσες στην περιοχή των ματιών με τη βοήθεια μιας πετσέτας που την έχετε βουτήξει σε κρύο νερό. Το κρύο μειώνει το πρήξιμο και την όψη των μαύρων κύκλων. Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε δύο παγωμένα φακελάκια τσαγιού πάνω στα μάτια σας με την προϋπόθεση ότι έχει προηγηθεί η βύθισή τους σε καυτό νερό ώστε να ενεργοποιηθούν η καφεΐνη και αντιοξειδωτικές ουσίες που εμπεριέχουν.

Η παρέμβαση της κοσμετολογίας

Οι θεραπευτικές μέθοδοι, εφόσον οι μαύροι κύκλοι σας ενοχλούν, είναι πολλές και μπορείτε να διαλέξετε αυτήν που ταιριάζει περισσότερο στη δική σας περίπτωση αλλά και στην τσέπη σας.

Βλεφαροπλαστική

Η βλεφαροπλαστική είναι μια αισθητική επέμβαση κατά την οποία αφαιρείται η περίσσεια λίπους καθώς και η χαλαρή επιδερμίδα κάτω από την περιοχή των ματιών. Μέσω της βλεφαροπλαστικής επιτυγχάνεται η εξάλειψη των σακούλων και η αντιμετώπιση των βλεφάρων που έχουν πτωτική τάση.

Για να είμαστε ακριβείς η βλεφαροπλαστική δεν αλλάζει τα πεσμένα φρύδια, τις λεπτές ρυτίδες έκφρασης και όσον αφορά στους μαύρους κύκλους τα αποτελέσματα διαφέρουν από ασθενή σε ασθενή.

Η επέμβαση πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία, αν και μπορεί να γίνει με μέθη ή γενική αναισθησία, ανάλογα την περίπτωση και την ψυχολογία του ασθενούς. Συνολικά, η διάρκειά της δεν ξεπερνά τις 2 ώρες. Ο πόνος είναι ανεκτός και συνήθως αντιμετωπίζεται με ήπια αναλγητικά. Το οίδημα που παρουσιάζεται υποχωρεί σταδιακά μετά τις 48 ώρες και περίπου στις 7 ημέρες έχουν υποχωρήσει και οι μελανιές. Τα ράμματα αφαιρούνται πέντε ημέρες μετά τη χειρουργική επέμβαση.

Θεραπείες με lasers

Τα lasers ανήκουν στην κατηγορία των μη επεμβατικών θεραπειών. Πρόκειται για θεραπεία που στοχεύει στη διάσπαση των μελανοκυττάρων καθώς και στη συστολή των αιμοφόρων αγγείων που δημιουργούν τους μαύρους κύκλους. Ο τρόπος που λειτουργούν τα lasers είναι μέσω της θερμότητας προκειμένου να ενεργοποιηθεί η παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης τοπικά. Τις περισσότερες φορές 3 συνεδρίες είναι αρκετές. Ωστόσο, από την πρώτη κιόλας φορά παρατηρείται αισθητή διαφορά.

Fillers

Το βασικό συστατικό στα fillers είναι το υαλουρονικό οξύ που παράγει ο οργανισμός κάθε ανθρώπου. Τα fillers «γεμίζουν» την περιοχή κάτω από τα μάτια που με τα χρόνια έχει χάσει τον όγκο της με αποτέλεσμα να εμφανίζει μαύρους κύκλους. Το υαλουρονικό οξύ διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου, ενυδατώνει και ενισχύει την ελαστικότητα και την ακτινοβολία του δέρματος. Μια συνεδρία είναι αρκετή και η μέθοδος είναι ενέσιμη.

Χημικά peelings

Τα χημικά peelings αφαιρούν τις ανώτερες στοιβάδες της που είναι θαμπές και κουρασμένες. Για τους μαύρους κύκλους, οι δερματολόγοι χρησιμοποιούν ήπια peelings.

Μεσοθεραπεία

Η μεσοθεραπεία θρέφει και αναζωογονεί την περιοφθαλμική περιοχή και γίνεται σε ενέσιμη μορφή. Εμπεριέχει υαλουρονικό οξύ που χαρίζει όγκο, ενυδάτωση και λείανση καθώς και αμυνοξέα. Είναι απαραίτητες 3-4 συνεδρίες, με μεσοδιαστήματα 1-2 εβδομάδων.

YgeiaOnline ,το πρώτο Portal Υγείας. Βρείτε γιατρούς, νοσοκομεία, φαρμακεία και ότι έχει να κάνει με την υγεία. Κλείστε ηλεκτρονικά ραντεβού με γιατρούς, απομακρυσμένη διάγνωση και πολλές άλλες υπηρεσίες που μόνο το YgeiaOnline.gr μπορεί να προσφέρει.

Related Posts