Sign In

Άρθρα για την υγεία

Τελευταία Άρθρα

Μακροζωία: Τα μούρα μπορούν να βοηθήσουν να ζήσουμε περισσότερο

Η αναζήτηση του προσδόκιμου ζωής και της καθυστέρησης της βιολογικής γήρανσης έχει απασχολήσει από καιρό τη δυτική κοινωνία. Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι η τήρηση ενός διαιτολογίου που δίνει έμφαση στα σωστά θρεπτικά συστατικά θα μπορούσε να αντιστρέψει το βιολογικό ρολόι για περισσότερα από τρία χρόνια. Διαπίστωσε ότι πυροδοτώντας αλλαγές στο DNA με τροφές όπως τα φυλλώδη πράσινα σταυρανθή λαχανικά και τα μούρα θα μπορούσε να υπάρξει αναστροφή της γήρανσης.

Η ερευνητική εργασία του 2021 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ageing, διαπίστωσε ότι τα τρόφιμα στόχευσαν τις επιγενετικές διαδικασίες και βελτίωσαν τη διάρκεια ζωής.

Οι ερευνητές δήλωσαν: «Απ’ όσο γνωρίζουμε, αυτή είναι η πρώτη τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη μελέτη που υποδηλώνει ότι συγκεκριμένες παρεμβάσεις στη διατροφή και στον τρόπο ζωής μπορούν να αντιστρέψουν την επιγενετική γήρανση σε υγιείς ενήλικες άνδρες».

Πώς πραγματοποιήθηκε η μελέτη

Για τη μελέτη, οι συμμετέχοντες εισήχθησαν σε ένα πρόγραμμα οκτώ εβδομάδων που περιελάμβανε διατροφή, ύπνο, άσκηση, συμπληρωματικά προβιοτικά, φυτοθρεπτικά συστατικά και καθοδήγηση για χαλάρωση και μείωση του στρες.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η δίαιτα και οι αλλαγές στον τρόπο ζωής συσχετίστηκαν με μια αντιστροφή τριών ετών και οκτώ εβδομάδων στο βιολογικό ρολόι των συμμετεχόντων.

Η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Kara Fitzgerald, σημείωσε: «Το πρόγραμμα συνδυασμένης παρέμβασης σχεδιάστηκε για να στοχεύσει έναν συγκεκριμένο βιολογικό μηχανισμό που ονομάζεται μεθυλίωση DNA. Να σημειωθεί πως τα συγκεκριμένα πρότυπα μεθυλίωσης του DNA έχουν αναγνωριστεί ως εξαιρετικά προγνωστικά της βιολογικής ηλικίας.

«Υποπτευόμαστε ότι αυτή η εστίαση ήταν ο λόγος για τον αξιοσημείωτο αντίκτυπό της. Αυτά τα πρώιμα αποτελέσματα φαίνεται να συνάδουν και να επεκτείνονται σε μεγάλο βαθμό με τις πολύ λίγες υπάρχουσες μελέτες που έχουν μέχρι στιγμής εξετάσει τη δυνατότητα βιολογικής αντιστροφής της ηλικίας».

Η ερευνητική ομάδα ανακοίνωσε επίσης ότι εγγράφει συμμετέχοντες για μια μελέτη μεγαλύτερης κλίμακας, η οποία αναμένει να επιβεβαιώσει τα πορίσματα.

Η επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας συνέχισε αναφέροντας: «Αυτό που είναι εξαιρετικά συναρπαστικό, είναι ότι ο τρόπος ζωής και οι επιλογές των τροφίμων -συμπεριλαμβανομένων συγκεκριμένων θρεπτικών συστατικών και ενώσεων που μεταβάλλουν επιλεκτικά τη μεθυλίωση του DNA- μπορούν να έχουν αντίκτυπο στη γήρανση».

Να σημειωθεί πως τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά τα οποία περιλαμβάνουν το λάχανο, το σπανάκι και το ελβετικό σέσκουλο, έχει αποδειχθεί στο παρελθόν ότι προκαλούν αλλαγές στο DNA.

Οι ουσίες εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες στο σώμα, συμβάλλοντας στην προστασία του από το οξειδωτικό στρες, το οποίο σχετίζεται με τη γήρανση και τις ασθένειες.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αντιστρέφοντας το βιολογικό ρολόι τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά θα μπορούσαν να αποτρέψουν την ασθένεια που προκλήθηκε από τη γήρανση.

Η ανανέωση γερασμένων ανθρώπινων κυττάρων μέσω αναγεννητικής ιατρικής

Να σημειωθεί πως οι επιστήμονες κατάφεραν να αναστρέψουν τη γήρανση στα κύτταρα του δέρματος και να τα αναζωογονήσουν κατά 30 χρόνια χρησιμοποιώντας μόρια γνωστά ως παράγοντες Yamanaka. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μόλις 50 ημέρες έκθεσης στα εν λόγω μόρια θα μπορούσαν να αντιστρέψουν την ανάπτυξη των κυττάρων, χωρίς να διακυβεύεται η λειτουργικότητά τους.

Για την πρόσφατη μελέτη, οι επιστήμονες συνέλεξαν δείγματα κυττάρων δέρματος από δότες κατά μέσο όρο ηλικίας περίπου 50 ετών.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι τα ηλικιωμένα ποντίκια επανέκτησαν νεανική δύναμη μετά την υποβολή των υφιστάμενων μυϊκών βλαστοκυττάρων τους στην αναζωογονητική πρωτεϊνική θεραπεία και την μεταμόσχευσή τους πίσω στο σώμα τους. Η δε μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Communications. Το σημαντικό επίτευγμα στο πεδίο της αναγεννητικής ιατρικής, αν και ακόμη σε πρώιμο στάδιο φαίνεται πως μπορεί να βοηθήσει μελλοντικά στη θεραπεία ασθενειών όπως η οστεοαρθρίτιδα και η μυϊκή ατροφία, που προκαλούνται από την κυτταρική γήρανση.

YgeiaOnline ,το πρώτο Portal Υγείας. Βρείτε γιατρούς, νοσοκομεία, φαρμακεία και ότι έχει να κάνει με την υγεία. Κλείστε ηλεκτρονικά ραντεβού με γιατρούς, απομακρυσμένη διάγνωση και πολλές άλλες υπηρεσίες που μόνο το YgeiaOnline.gr μπορεί να προσφέρει.

Related Posts