Sign In

Άρθρα για την υγεία

Τελευταία Άρθρα
Κορωνοϊός: Deal ΕΕ-Moderna για αλλαγές στις παραδόσεις εμβολίων

Κορωνοϊός: Deal ΕΕ-Moderna για αλλαγές στις παραδόσεις εμβολίων

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η εταιρεία ανάπτυξης εμβολίων Moderna κατέληξαν σε συμφωνία με την οποία διασφαλίζεται ότι η παράδοση εμβολίων κατά της νόσου COVID-19 θα προσαρμόζεται στις ανάγκες των κρατών μελών.

Βάσει της συμφωνίας αυτής, η εταιρεία θα αναβάλει την παράδοση ορισμένων δόσεων που είχαν αρχικά προγραμματιστεί για το δεύτερο τρίμηνο του 2022 και θα τις παραδώσει αργότερα εντός του έτους, αναφέρει ανακοίνωση της Κομισιόν.

Επιπλέον, αν ένα προσαρμοσμένο εμβόλιο λάβει άδεια κυκλοφορίας της ΕΕ μετά από αξιολόγηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, μέρος των δόσεων που έχουν προγραμματιστεί για τον Απρίλιο, τον Μάιο και τον Ιούνιο μπορεί να παραδοθεί από τον Σεπτέμβριο και κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα του 2022 ως αναμνηστικό εμβόλιο προσαρμοσμένο στις τρέχουσες μεταλλάξεις της COVID-19.

Η συμφωνία θα επιτρέψει επίσης την παράδοση εμβολίων προσαρμοσμένων σε μελλοντικές μεταλλάξεις, κατόπιν έγκρισης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, ώστε τα κράτη μέλη να μπορέσουν να ανταποκριθούν σε τυχόν επιδημιολογικές εξελίξεις αργότερα εντός του τρέχοντος έτους και να συνεχίσουν να στηρίζουν τις χώρες εταίρους σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η Στέλλα Κυριακίδου, Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, δήλωσε σχετικά:

«Πρόκειται για τη δεύτερη συμφωνία με τους παρασκευαστές εμβολίων για τη βελτιστοποίηση του εφοδιασμού και την ευθυγράμμισή του με τα τρέχοντα επίπεδα ζήτησης στα κράτη μέλη μας. Εκφράζω την ικανοποίησή μου για τη σημερινή συμφωνία για ένα πιο ευέλικτο καθεστώς παραδόσεων όσον αφορά το εμβόλιο της Moderna, το οποίο ανταποκρίνεται στις ανάγκες των κρατών μελών μας. Εξακολουθούμε να παρακολουθούμε εκ του σύνεγγυς την κατάσταση και είμαστε έτοιμοι να παράσχουμε περαιτέρω στήριξη στις εθνικές εκστρατείες εμβολιασμού των κρατών μελών».

Η τροποποιητική αυτή συμφωνία αποτελεί μέρος μιας εν εξελίξει διαδικασίας στο πλαίσιο της οποίας η Επιτροπή και τα κράτη μέλη συνεργάζονται στενά με τους προμηθευτές εμβολίων της ΕΕ για την αντιμετώπιση των εξελισσόμενων αναγκών της πανδημίας. Η Επιτροπή προτίθεται να ολοκληρώσει και άλλες τέτοιες συμφωνίες στο εγγύς μέλλον. Το 2020 η Ευρωπαϊκή Ένωση επένδυσε σημαντικά στην παγκόσμια παραγωγή ορισμένων εμβολίων κατά της νόσου COVID-19. Ήταν ζωτικής σημασίας να έχουμε στη διάθεσή μας εμβόλια όσο το δυνατόν νωρίτερα και στην απαιτούμενη κλίμακα, γεγονός που απαιτούσε σημαντικές επενδύσεις πριν γίνει γνωστό αν κάποιο από τα εμβόλια αυτά θα αποδειχθεί αποτελεσματικό.

Σε συνεργασία με τους παρασκευαστές, η Επιτροπή συνεχίζει να διευκολύνει την περαιτέρω ανταλλαγή δόσεων μεταξύ των κρατών μελών για την καλύτερη αντιμετώπιση των αναγκών τους, ιδίως ενόψει της φθινοπωρινής και τη χειμερινής περιόδου.

YgeiaOnline ,το πρώτο Portal Υγείας. Βρείτε γιατρούς, νοσοκομεία, φαρμακεία και ότι έχει να κάνει με την υγεία. Κλείστε ηλεκτρονικά ραντεβού με γιατρούς, απομακρυσμένη διάγνωση και πολλές άλλες υπηρεσίες που μόνο το YgeiaOnline.gr μπορεί να προσφέρει.

Related Posts