Sign In

Άρθρα για την υγεία

Τελευταία Άρθρα
Κορονοϊός: Ποια συμπτώματα μακράς Covid εμφανίζει 1 στους 4 άνω των 65

Κορονοϊός: Ποια συμπτώματα μακράς Covid εμφανίζει 1 στους 4 άνω των 65

Στους άνω των 65 ετών, μακρά Covid-19 θα εμφανίσει ένα ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό, πάνω από ένας στους τέσσερις (27%).

Τα προβλήματα από τη μακρά Covid-19 μπορεί να αφορούν τους πνεύμονες, την καρδιά, τους νεφρούς, το μυοσκελετικό σύστημα, το ενδοκρινικό, το γαστρεντερικό και άλλα μέρη του σώματος, καθώς επίσης συμπτώματα νευρολογικής και ψυχιατρικής φύσης. Οι ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο, σε σχέση με τους νεότερους με μακρά Covid-19, να εμφανίσουν ειδικότερα νεφρική ανεπάρκεια, νευρολογικές παθήσεις και ψυχικές διαταραχές.

Η μελέτη, που ανέλυσε ηλεκτρονικά ιατρικά αρχεία της περιόδου 2020-21 για σχεδόν δύο εκατομμύρια ανθρώπους, εκ των οποίων 353.164 είχαν διαγνωστεί με κορονοϊό, διαπίστωσε ότι ο κίνδυνος προβλημάτων υγείας (αναπνευστικών μυοσκελετικών, καρδιαγγειακών κ.ά.) λόγω του μετά-Covid συνδρόμου (όπως είναι επίσης γνωστή η μακρά Covid-19) στους άνω των 65 ετών είναι 20% έως 120% μεγαλύτερη, σε σχέση με τους ηλικιωμένους που ποτέ δεν αρρώστησαν με Covid-19. Για τους ανθρώπους 18 έως 64 ετών ο αντίστοιχος κίνδυνος προβλημάτων υγείας εξαιτίας της μακρόχρονης Covid-19 είναι κατά 10% έως 110% μεγαλύτερος σε σχέση με όσους ποτέ δεν μολύνθηκαν από τον κορονοϊό.

Σύμφωνα με την έρευνα, στο διάστημα ενός μηνός έως ενός έτους μετά τη διάγνωση κορονοϊού, το 38% των ασθενών είχαν ακόμη ένα ή περισσότερα προβλήματα υγείας, έναντι 16% των ασθενών χωρίς Covid-19. Στην ηλικιακή ομάδα των 18-64 ετών το ποσοστό ατόμων με μετά-Covid προβλήματα ήταν 35% έναντι 15% στους συνομήλικους χωρίς Covid-19, ενώ στους άνω των 65 ετών τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν 45% έναντι 19%. Με βάση τα ανωτέρω, οι ερευνητές κατέληξαν στην εκτίμηση ότι περίπου το 27% των ηλικιωμένων και το 21% των κάτω των 65 ετών εμφανίζουν προβλήματα υγείας σχετιζόμενα με την προηγηθείσα Covid-19.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

YgeiaOnline ,το πρώτο Portal Υγείας. Βρείτε γιατρούς, νοσοκομεία, φαρμακεία και ότι έχει να κάνει με την υγεία. Κλείστε ηλεκτρονικά ραντεβού με γιατρούς, απομακρυσμένη διάγνωση και πολλές άλλες υπηρεσίες που μόνο το YgeiaOnline.gr μπορεί να προσφέρει.

Related Posts