Sign In

Άρθρα για την υγεία

Τελευταία Άρθρα

Κοκτέιλ χημικών ρύπων μειώνει την ποιότητα του σπέρματος – Νέα έρευνα

Η δισφαινόλη (BPA), όπως φαίνεται, είναι η ουσία που προκαλεί τα μεγαλύτερα προβλήματα, σύμφωνα με τους επιστήμονες και ανιχνεύεται κατά κύριο λόγο στο γάλα και στις κονσέρβες τροφίμων

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στη Guardian, ένα κοκτέιλ χημικών ρύπων συνδέεται με την πτώση της ποιότητας του σπέρματος

Χημικές ουσίες όπως οι δισφαινόλες (μια σύνθετη χημική ουσία γνωστή και ως ΒΡΑ) και οι διοξίνες θεωρείται ότι παρεμβαίνουν στις ορμόνες και βλάπτουν την ποιότητα του σπέρματος. Μάλιστα, στην έρευνα διαπιστώθηκε ότι οι συνδυασμοί αυτών των ενώσεων υπάρχουν σε «εντυπωσιακά» επίπεδα, έως και 100 φορές υψηλότερα από αυτά που θεωρούνται ασφαλή! 

Η δισφαινόλη (BPA), όπως φαίνεται, είναι η ουσία που προκαλεί τα μεγαλύτερα προβλήματα, σύμφωνα με τους επιστήμονες και ανιχνεύεται κατά κύριο λόγο στο γάλα και στις κονσέρβες τροφίμων. 

Από την έρευνα, λοιπόν, προκύπτει ότι ο αριθμός και η συγκέντρωση των σπερματοζωαρίων είχαν υποστεί ανησυχητική μείωση, κυρίως, στους συμμετέχοντες που προέρχονταν από δυτικές χώρες, με τον αριθμό των σπερματοζωαρίων «να έχει μειωθεί στο μισό τα τελευταία 40 χρόνια». Οι χημικές ουσίες που διαταράσσουν τις ορμόνες είναι ένας βασικός ύποπτος και η μελέτη ρίχνει νέο φως στην πιθανότητα τα χημικά κοκτέιλ να προκαλούν βλάβες.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι τοξικές χημικές ουσίες απειλούν την ανθρωπότητα. Η ομάδα μελέτης, με επικεφαλής τον καθηγητή Andreas Kortenkamp, στο Πανεπιστήμιο Brunel του Λονδίνου, τόνισε ότι «έμειναν έκπληκτοι από το μέγεθος του δείκτη επικινδυνότητας και το μέτρο του κινδύνου από τα χημικά κοκτέιλ». Η ομάδα εξεπλάγη, επίσης, από το γεγονός ότι η BPA ήταν η πιο ανησυχητική χημική ουσία, καθώς προηγούμενες εργασίες είχαν επικεντρωθεί στους φθαλικούς εστέρες, οι οποίοι χρησιμοποιούνται στα πλαστικά για την αύξηση της ευλυγισίας τους. 

Ο ερευνητής πρόσθεσε ότι η έρευνα θα επιτρέψει να γίνουν καλύτερες επιδημιολογικές μελέτες σε ανθρώπους, για να εκτιμηθούν οι επιπτώσεις. «Πιστεύω ότι, με τα στοιχεία που έχουμε μέσα από την έρευνά μας, δεν υπάρχει κανένας λόγος να καθυστερήσουμε οποιαδήποτε περαιτέρω δράση».

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Environment International», αξιολόγησε μετρήσεις εννέα χημικών ουσιών, συμπεριλαμβανομένων της δισφαινόλης, των φθαλικών ενώσεων και της παρακεταμόλης, σε δείγματα ούρων από σχεδόν 100 Δανούς άνδρες, ηλικίας 18 έως 30 ετών. Χρησιμοποίησε, επίσης, δεδομένα και στοιχεία, κυρίως, από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Τυποποίησης Τροφίμων

Τα δεδομένα αυτά συγκρίθηκαν με τα αποδεκτά επίπεδα έκθεσης, τα οποία, επίσης, προέκυψαν από την επιστημονική βιβλιογραφία. Αυτό έδωσε ένα μέτρο των πιθανών επιπτώσεων κάθε χημικής ουσίας, τα οποία στη συνέχεια αθροίστηκαν για να προκύψει ένα συνολικό μέτρο κινδύνου για το κοκτέιλ χημικών ουσιών σε κάθε έναν από τους άνδρες.

Ο καθηγητής Richard Sharpe, στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, δήλωσε σχετικά με τη μελέτη: «Σε αντίθεση με τους συγγραφείς της νέας μελέτης και πολλούς στην επιστημονική κοινότητα, δεν έχω πειστεί ότι η έκθεση σε περιβαλλοντικές χημικές ουσίες παίζει σημαντικό ρόλο στην πτώση του αριθμού των σπερματοζωαρίων». Ο ίδιος εξήγησε ότι «δεν υπάρχουν άμεσες αποδείξεις και οι περισσότερες από τις χημικές ουσίες που αξιολογήθηκαν από τη μελέτη προκαλούν βλάβη στην ανάπτυξη των ανθρώπινων όρχεων, αν και υπάρχουν καλές ενδείξεις για την παρακεταμόλη».

Δήλωσε πεπεισμένος ότι η πτώση του αριθμού των σπερματοζωαρίων πρέπει να έχει περιβαλλοντική αιτία. Για τον καθηγητή, η πλούσια σε λιπαρά, επεξεργασμένη διατροφή είναι τόσο επιβλαβής από μόνη της όσο και η κύρια πηγή των χημικών ουσιών, καθιστώντας δύσκολο να διακρίνει κανείς τι φταίει. Παρ’ όλα αυτά, ο καθηγητής ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ορισμένα χημικά κοκτέιλ μπορεί να επηρεάζουν αρνητικά τον αριθμό των σπερματοζωαρίων στους άνδρες.

Πηγή: skai.gr

YgeiaOnline ,το πρώτο Portal Υγείας. Βρείτε γιατρούς, νοσοκομεία, φαρμακεία και ότι έχει να κάνει με την υγεία. Κλείστε ηλεκτρονικά ραντεβού με γιατρούς, απομακρυσμένη διάγνωση και πολλές άλλες υπηρεσίες που μόνο το YgeiaOnline.gr μπορεί να προσφέρει.

Related Posts