Sign In

Άρθρα για την υγεία

Τελευταία Άρθρα
Θ. Πλεύρης: Σε ανοικτούς χώρους γίνεται η μετάδοση

Θ. Πλεύρης: Σε ανοικτούς χώρους γίνεται η μετάδοση

«Είμαστε σε ένα κύμα (πανδημίας) που φαίνεται ότι μπαίνει προς την κορύφωση. Το σημαντικό στοιχείο αυτού του κύματος είναι ότι θα παραμείνει σε επίπεδο νόσησης και σε απλές νοσηλείες και ότι δεν θα δώσει βαριές νοσηλείες» δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Μιλώντας για την πορεία της πανδημίας στην εκπομπή «ALPHA τώρα» ο κ. Πλεύρης τόνισε ότι «προφανώς θα υπάρχει και αύξηση όσο υπάρχουν στις απλές κλίνες κόσμος αλλά αυτό μας δείχνει ότι δεν θα έχουμε πίεση στους σκληρούς δείκτες». Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι «στις απλές κλίνες έχουμε πίεση. Και ήδη τα νοσοκομεία στις απλές κλίνες πιέζονται συνολικά ειδικά στην Αττική αλλά δεν μας βγάζει πιο βαριές νοσηλείες».

Τι είπε για τη χρήση μάσκας

Αναφερόμενος στο θέμα της επαναφοράς της μάσκας τόνισε ότι «αυτή τη στιγμή υπάρχει σύσταση μάσκας όπου υπάρχει συνωστισμός. Όμως η μετάδοση δεν γίνεται από τους κλειστούς χώρους. Στη χώρα μας αυτή την περίοδο οι κλειστοί χώροι είναι περιορισμένοι, η μετάδοση γίνεται κυρίως στους ανοιχτούς χώρους και στις μικρές ηλικίες όπου υπάρχει έντονη διασκέδαση».

Ο κ. Πλεύρης επανέλαβε ότι «αυτή τη στιγμή θεωρούμε -και είναι μια ξεκάθαρη θέση- ότι η μάσκα, το έχουμε ως σύσταση όπου υπάρχει συνωστισμός και στους κλειστούς χώρους. Υποχρεωτικότητα έχουμε στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Στα μέσα μαζικής μεταφοράς που είναι χώρος μετάδοσης του κορονοϊού εκεί πέρα έχει παραμείνει η υποχρεωτικότητα».

Σύμφωνα με τον υπουργό οι ειδικοί συνιστούν «να τηρούνται τα μέτρα χωρίς την έννοια της υποχρεωτικότητας του διοικητικού προστίμου. Από εκεί και πέρα δεν θεωρούμε ότι η πίεση θα μεταφερθεί στους σκληρούς δείκτες δηλαδή στις διασωληνώσεις».

Όσον αφορά το ΕΣΥ και το πώς διαχειρίζεται το 6ο κύμα της πανδημίας του κορονοϊου που είναι σε εξέλιξη ο κ. Πλεύρης επισήμανε ότι «στις απλές κλίνες θα έχουμε μια πίεση που τη διαχειριζόμαστε αναπτύσσοντας επιπλέον κλίνες όπου είναι αυτό εφικτό και παράλληλα σε συνεργασία έχουμε μιλήσει και με ιδιώτες πάλι αλλά αν χρειαστεί να γίνουν και παρεμβάσεις στα νοσοκομεία».

Πώς επηρεάζει ο τουρισμός στα κρούσματα

«Μέσα στον Ιούλιο πιστεύουμε ότι θα έχει κάνει τον κύκλο του αυτό το κύμα και άρα θα διαχειριστούμε την κατάσταση. Καταλαβαίνετε τη μάχη που δίνει το εθνικό σύστημα υγείας να διατηρείται ο τουρισμός κανονικά. Να έχουμε παραπάνω πληθυσμό στη χώρα. Γιατί αυτή τη στιγμή δεν είμαστε τα 10.000.000, είναι και όλοι οι τουρίστες», επισήμανε ο υπουργός υγείας.

Για το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων

«Όλα τα μέτρα για την περίοδο του καλοκαιρού έχουν ανασταλεί» είπε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Από το φθινόπωρο βάσει της πορείας της πανδημίας είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε μέτρα αν χρειαστεί, αλλά η λογική μας είναι ότι στη φάση που έχουμε μπει κι είναι η φάση με τη συνύπαρξη με την πανδημία, δεν είμαστε στην πρώτη φάση των έντονων περιορισμών, η λογική μας είναι τα οποιαδήποτε μέτρα τεθούν να είναι μέτρα αναλογικά απολύτως απαραίτητα και να μην είναι οριζόντια όπως την προηγούμενη περίοδο».

Πώς χορηγούνται τα αντιικά φάρμακα

Αναφερόμενος στα αντιικά φάρμακα τα οποία είναι πλέον στη διάθεση ασθενών και ιατρών ο κ. Πλεύρης επισήμανε ότι «δίνονται με ένα υποδειγματικό σύστημα που έχει να κάνει με τη συνταγογράφηση και την αποστολή. Δεν υπάρχει καμία δυσλειτουργία».

Πρόσθεσε μάλιστα ότι «όλοι λαμβάνουν τα φάρμακα, το μόνο πρόβλημα συνήθως υπάρχει στις Κυριακές που είναι δύσκολες οι αποστολές, οπότε εκεί πέρα εξυπηρετούνται κατά βάση οι περιπτώσεις των ατόμων που έχουν συνταγογραφήσει πιο αργά και λήγει το πενθήμερο.

Συνεχίζεται κανονικά, καλούμε τους γιατρούς να γράφουν τα αντιϊικά, έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα και στην Ελλάδα που δείχνουν ότι έχουν πολύ σημαντικά αποτελέσματα ως προς τη βαριά νόσηση, απλώς επειδή είναι μαζικά φάρμακα δηλαδή δεν δίνονται όταν ο άλλος είναι επιβαρυμένος αλλά δίνονται στην αρχή, τα δίνουμε στοχευμένα στις κατηγορίες που κινδυνεύουν».

Για την εβδομαδιαία ενημέρωση για τα κρούσματα

Εξηγώντας γιατί ο ΕΟΔΥ αποφάσισε να καταργήσει την ημερήσια ενημέρωση για τα κρούσματα του κορονοϊου υποστήριξε ότι «η λογική η οποία υπάρχει στην καταγραφή που ακολουθούν σιγά-σιγά και όλες οι ευρωπαϊκές χώρες είναι ότι πλέον θα έχουμε μία αναφορά, οπότε σε αυτήν την αναφορά θα μαθαίνονται κανονικά και οι θάνατοι και τα κρούσματα πόσα είναι όλη την εβδομάδα και οι διασωληνωμένοι πόσοι είναι. Δεν αποκρύπτεται δηλαδή κάτι, αλλά θέλουμε αυτό να γίνεται σε ένα πλαίσιο πλέον εβδομαδιαίο, δεδομένου ότι δεν υπάρχει ο παράγοντας της επιτήρησης που υπήρχε σε άλλες περιόδους με τους σκληρούς δείκτες. Πάντως η ενημέρωση θα υπάρχει».

Ανδρέας Ξάνθος: Πλήρης υποταγή στις ανάγκες της τουριστικής αγοράς

«Ο Υπουργός Υγείας, σε μια περίοδο μεγάλης έξαρσης κρουσμάτων covid-19, επιμένει προκλητικά, ατεκμηρίωτα και ανεύθυνα να αγνοεί τον κίνδυνο ραγδαίας επιδείνωσης της επιδημιολογικής κατάστασης της χώρας και αρνείται πεισματικά την ανάγκη επαναφοράς μέτρων πρόληψης και ατομικής προστασίας, όπως η υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς και στους κλειστούς χώρους υψηλού συγχρωτισμού» απαντά ο Ανδρέας Ξάνθος.

«Η καινοφανής θεωρία ότι “ο ιός μεταδίδεται και στους ανοικτούς χώρους, άρα δεν χρειάζεται να ληφθούν μέτρα στους κλειστούς”, δεν έχει καμιά επιστημονική βάση και υπηρετεί μόνο την πολιτική επιλογή της πλήρους υποταγής της Δημόσιας Υγείας στις ανάγκες της τουριστικής αγοράς.

Την ίδια ώρα, χωρίς καμιά συζήτηση στις αρμόδιες επιτροπές εμπειρογνωμόνων, ο ΕΟΔΥ καταργεί την ημερήσια ανακοίνωση των βασικών επιδημιολογικών δεικτών, ενισχύοντας το λάθος μήνυμα της “λήξης” της πανδημίας, τον εφησυχασμό μπροστά στην επικράτηση των νέων υπερμεταδοτικών μεταλλάξεων και την κρίση εμπιστοσύνης απέναντι στην Πολιτεία και στους θεσμούς της. Η κυβέρνηση και ο Υπουργός Υγείας, αγνοώντας τις προειδοποιήσεις των ειδικών και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, έχουν μετατραπεί στην πράξη σε “αρνητές” του ιού για την καλοκαιρινή περίοδο και περιμένουν να κάνουν “ταμείο” το Σεπτέμβρη! Μόνο που ο “λογαριασμός” αναμένεται ιδιαίτερα δυσβάστακτος, υγειονομικά, κοινωνικά αλλά και οικονομικά. Επιβεβαιώνοντας ότι η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση Μητσοτάκη λειτουργεί ως «επιταχυντής» της πανδημικής κρίσης και έχει εγκληματικές ευθύνες για την υγειονομική τραγωδία που έζησε χώρα».

Πλεύρης: Κάποιοι ευελπιστούν σε επαναφορά οριζόντιων μέτρων

“Για όσους κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού στην Ελλάδα τυχαίνει οι κλειστοί χώροι να είναι περιορισμένοι έως ανύπαρκτοι και επομένως η μετάδοση του κορονοϊού γίνεται κυρίως στους χώρους που συγκεντρώνεται ο κόσμος και αυτοί είθισται να είναι οι ανοιχτοί” απαντά ο Θ. Πλεύρης στον Ανδρέα Ξάνθο.

«Η σύσταση για χρήση μάσκας υπάρχει τόσο στους κλειστούς χώρους όσο και στους ανοικτούς όταν έχει συνωστισμό και στα Μέσα Μαζικής Μεταφορας υπάρχει υποχρεωτικότητα χρήσης μάσκας. Κάποιοι ευελπιστούν σε επαναφορά οριζόντιων μέτρων ακόμη και όταν είναι αχρείαστα απλά και μόνο για να υπηρετήσουν το κομματικό τους αφήγημα».

YgeiaOnline ,το πρώτο Portal Υγείας. Βρείτε γιατρούς, νοσοκομεία, φαρμακεία και ότι έχει να κάνει με την υγεία. Κλείστε ηλεκτρονικά ραντεβού με γιατρούς, απομακρυσμένη διάγνωση και πολλές άλλες υπηρεσίες που μόνο το YgeiaOnline.gr μπορεί να προσφέρει.

Related Posts