Sign In

Άρθρα για την υγεία

Τελευταία Άρθρα

Η Pfizer ετοιμάζει φάρμακο κατά της long Covid

Δύο ασθενείς, συμπεριλαμβανομένης μιας ερευνήτριας που το δοκίμασε στον εαυτό της, θεραπεύτηκαν από τις επιπτώσεις της long Cοvid αφού έλαβαν το αντιιικό Paxlovid της Pfizer, παρέχοντας χρήσιμα στοιχεία για τις κλινικές δοκιμές του φαρμάκου, σύμφωνα με το Reuters.

Η ερευνήτρια έπασχε από κόπωση διαρκείας -«ένιωθα σαν να με είχε χτυπήσει φορτηγό», έλεγε-, ωστόσο τα συμπτώματα εξαφανίστηκαν μετά τη λήψη δύο σκευασμάτων από το στόμα.

Η μακρά Cοvid εκτιμάται ότι επηρεάζει έως και το 30% των ατόμων που έχουν μολυνθεί από τον κορωνοϊό. Μπορεί να διαρκέσει για μήνες και πολλοί ασθενείς δεν μπορούν ούτε να εργαστούν. Περισσότερα από 200 συμπτώματα έχουν συσχετιστεί με την πάθηση, όπως πόνος στο σώμα, κακουχία, αδυναμία συγκέντρωσης, δυσκολία στην αναπνοή και εξάντληση.

Βέβαια, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι οι μεμονωμένες περιπτώσεις ανθρώπων που θεραπεύτηκαν απλώς «δημιουργούν υποθέσεις» και δεν αποδεικνύουν ότι το φάρμακο προκαλεί πράγματι ανακούφιση από παρατεταμένα συμπτώματα. Ωστόσο, δέχονται ότι το σύνδρομο long Covid μπορεί να προκαλείται από τον ιό που παραμένει σε μέρη του σώματος για μήνες, επηρεάζοντας την καθημερινή ζωή των ασθενών πολύ μετά την εξαφάνιση των έντονων συμπτωμάτων.

Μελέτη του Αμερικανικού Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας (NIH) διενήργησε αυτοψία σε 44 άτομα που πέθαναν από Covid-19 ή άλλη αιτία αλλά είχαν νοσήσει με Covid-19 και εντόπισε εκτεταμένη μόλυνση από τον ιό σε όλο το σώμα, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου, που μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από επτά μήνες.

Το Paxlovid, που συνδυάζει ένα νέο χάπι της  Pfizer με το παλιό αντιιικό ριτοναβίρη, έχει ήδη εγκριθεί για χρήση τις πρώτες ημέρες της λοίμωξης σε ασθενείς υψηλού κινδύνου, με σκοπό την πρόληψη βαριάς νόσησης.

Αυτή τη στιγμή, ωστόσο, λιγότερες από 20 κλινικές δοκιμές μεμονωμένων ερευνητών δοκιμάζουν θεραπείες για μακρά Covid και μόνο λίγες έχουν ξεπεράσει το αρχικό στάδιο, σύμφωνα με στοιχεία του Reuters. Πιέσεις ασκούνται στην κυβέρνηση Μπάιντεν, ώστε να χρηματοδοτήσει μακροχρόνιες κλινικές δοκιμές.

Παρότι οι δύο ασθενείς με long Covid ξεπέρασαν τα μακρά συμπτώματά τους ήδη από την τρίτη μέρα της λήψης Paxlovid, απαιτούνται μεθοδικές κλινικές δοκιμές. Αυτό δήλωσε και η ίδια η εθελόντρια που δοκίμασε το φάρμακο, η 37χρονη ανοσολόγος Lavanya Visvabharathy, που εργάζεται στο ερευνητικό κέντρο Covid της Northwestern Medicine στο Σικάγο.

Ο δρ Igor Koralnik, διευθυντής του κέντρου και μελετητής των νευρολογικών επιπτώσεων της μακράς Covid, ανέφερε έναν μεγάλο κατάλογο φαρμάκων που επηρεάζονται από τη ριτοναβίρη, προσθέτοντας ότι «το Paxlovid δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί όπως όπως, καθώς πρέπει να γίνουν μελέτες».

YgeiaOnline ,το πρώτο Portal Υγείας. Βρείτε γιατρούς, νοσοκομεία, φαρμακεία και ότι έχει να κάνει με την υγεία. Κλείστε ηλεκτρονικά ραντεβού με γιατρούς, απομακρυσμένη διάγνωση και πολλές άλλες υπηρεσίες που μόνο το YgeiaOnline.gr μπορεί να προσφέρει.

Related Posts