Sign In

Άρθρα για την υγεία

Τελευταία Άρθρα
Η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να προσδιορίσει μακροχρόνιους παράγοντες κινδύνου για την COVID-19

Η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να προσδιορίσει μακροχρόνιους παράγοντες κινδύνου για την COVID-19

Από την έναρξη της πανδημίας COVID-19, οι ερευνητές παρέμειναν προβληματισμένοι σχετικά με την αιτία του ιού, κατά την οποία τα άτομα εμφανίζουν το σύνδρομο long Covid με συμπτώματα που διαρκούν εβδομάδες ή μήνες μετά το πέρας της αρχικής μόλυνσης.

Οι επιστήμονες του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας (NIH), αποφασισμένοι να μάθουν περισσότερα για τον μακροχρόνιο COVID, χρησιμοποίησαν τεχνητή νοημοσύνη και, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο The Lancet Digital Health αυτή την εβδομάδα, έχουν ήδη με επιτυχία βρει στοιχεία για τον εντοπισμό του καθώς και τους παράγοντες κινδύνου για την πάθηση.

Τα ευρήματα, τα οποία βασίζονται σε ιατρικά αρχεία ασθενών, έχουν τη δυνατότητα να βελτιώσουν την κλινική έρευνα για το σύνδρομο long Covid που θα οδηγήσει τους επιστήμονες σε ένα πιο ολοκληρωμένο θεραπευτικό σχήμα.

Ο μακροχρόνιος COVID επηρεάζει τους ανθρώπους ανεξάρτητα από την προγενέστερη υγεία τους και τον εμβολιασμό τους, αφήνοντάς τους μακροχρόνια κόπωση, «ομίχλη του εγκεφάλου», πονοκεφάλους ή πόνο στο στήθος και πολλά άλλα συμπτώματα.

Έρευνα που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα διαπίστωσε ότι το 30% των ατόμων που υποβλήθηκαν σε θεραπεία για την COVID-19 ανέπτυξαν σύνδρομο long Covid.

Πώς έγινε η μελέτη

Στη μελέτη, οι ερευνητές άντλησαν δεδομένα από τα ηλεκτρονικά αρχεία υγείας σχεδόν 100.000 ενηλίκων που είχαν βγει θετικοί στον ιό – τόσο ελαφρά όσο και βαριά περιστατικά – συμπεριλαμβανομένων σχεδόν 600 που υποβλήθηκαν σε θεραπεία σε μακροχρόνια κλινική COVID.

Χρησιμοποιώντας δεδομένα σχετικά με τα δημογραφικά στοιχεία των ασθενών, την υγειονομική περίθαλψη, τις διαγνώσεις και τα φάρμακα, η ομάδα που υποστηρίζεται από το NIH εκπαίδευσε μια τριάδα μοντέλων μηχανικής μάθησης για να αναζητήσει δεδομένα που διακρίνουν εξ’ αποστάσεως τους ταξιδιώτες που έχουν διαγνωστεί με COVID.

Με αυτές τις πληροφορίες, η τεχνητή νοημοσύνη μπόρεσε να περιηγηθεί σε μια μεγαλύτερη βάση δεδομένων ηλεκτρονικών αρχείων υγείας που αντιπροσώπευαν σχεδόν πέντε εκατομμύρια ανθρώπους που βρέθηκαν θετικοί στην COVID -19.

Σε αρχεία που χρονολογούνται έως τον Οκτώβριο του 2021, το μηχανικό μοντέλο μπόρεσε να εντοπίσει περισσότερα από 100.000 άτομα που είχαν πολλούς από τους παράγοντες κινδύνου και τα συμπτώματα του μακροχρόνιου COVID. Οι ερευνητές εκτιμούν, ωστόσο, ότι ο αριθμός έχει διπλασιαστεί από τότε.

Το μοντέλο επεσήμανε πολλούς παράγοντες που φαίνεται παίζουν ρόλο στο εάν ένα άτομο θετικό στην COVID -19 θα συνεχίσει να υποφέρει από το σύνδρομο long Covid.

Τα συμπτώματα του long Covid

Σύμφωνα με την έρευνα που διενεργήθηκε σε μια περίοδο τεσσάρων εβδομάδων, τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2021, από τους ασθενείς με long Covid:

  • Το 51% έχει κόπωση
  • Το 37% έχει απώλεια όσφρησης
  • Το 36% έχει δύσπνοια
  • Το 28% δυσκολεύεται να συγκεντρωθεί

Επίσης οι πάσχοντες από long Covid παρουσίασαν μακροχρόνια αναπνευστικά συμπτώματα καθώς και διαταραχές ύπνου, πόνο στο στήθος και κακουχία μετά το πέρας της οξείας λοίμωξης COVID καθώς και προυπάρχοντες παράγοντες κινδύνου που καθιστούν πιο σοβαρές οξείες λοιμώξεις COVID, συμπεριλαμβανομένων χρόνιων παθήσεων όπως ο διαβήτης, η νεφρική νόσος και η πνευμονοπάθεια.

Ο ερευνητής Josh Fessel είπε σχετικά: «Μόλις είμαστε σε θέση να προσδιορίσουμε ποιος έχει long covid σε μια μεγάλη βάση δεδομένων μπορούμε να θέσουμε ερωτήματα όπως αν υπήρχε ένα διαφορετικό ιατρικό πρόβλημα στους πάσχοντες, τις αιτίες που κινδύνευαν περισσότερο καθώς και πώς διαχειριστήκαν τον κορονοϊό».

YgeiaOnline ,το πρώτο Portal Υγείας. Βρείτε γιατρούς, νοσοκομεία, φαρμακεία και ότι έχει να κάνει με την υγεία. Κλείστε ηλεκτρονικά ραντεβού με γιατρούς, απομακρυσμένη διάγνωση και πολλές άλλες υπηρεσίες που μόνο το YgeiaOnline.gr μπορεί να προσφέρει.

Related Posts