Sign In

Άρθρα για την υγεία

Τελευταία Άρθρα
Η πιο πρόσφατη έρευνα για τον ιό Epstein-Barr και τη σκλήρυνση κατά πλάκας

Η πιο πρόσφατη έρευνα για τον ιό Epstein-Barr και τη σκλήρυνση κατά πλάκας

Μια θεωρία είναι ότι η ΣΚΠ προκαλείται από τον ιό Epstein-Barr (EBV). Ο EBV είναι ένας κοινός ιός. Προκαλεί μια μόλυνση που οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν με τον ιατρικό όρο μονοπυρήνωση. Ο ιός EBV έχει επίσης συνδεθεί με διάφορους τύπους καρκίνου.

Διερεύνηση της σχέσης μεταξύ EBV και σκλήρυνσης κατά πλάκας

Οι γιατροί ήθελαν να μάθουν εάν ο ιός EBV προκαλεί σκλήρυνση κατά πλάκας έτσι εξέτασαν τα ιατρικά αρχεία περισσότερων από 10 εκατομμυρίων στρατιωτικών. Να σημειωθεί επίσης πως επί 20 χρόνια, οι γιατροί εξετάζουν μέλη του στρατού για HIV. Οποιοδήποτε αίμα έχει απομείνει μετά τον προσυμπτωματικό έλεγχο HIV αποθηκεύεται για μελλοντικές εξετάσεις. Αυτό το επιπλέον αίμα εξετάστηκε για EBV.

Οι γιατροί εξέτασαν τον αριθμό των στρατιωτικών που ανέπτυξαν ΣΚΠ. Υπήρχαν 801 με ΣΚΠ που είχαν αντίστοιχα δείγματα αίματος. Από τους 801 στρατιωτικούς με σκλήρυνση κατά πλάκας, οι 800 από αυτούς είχαν λοίμωξη από τον ιό EBV τουλάχιστον 5 χρόνια πριν αναπτύξουν ΣΚΠ. Αυτό σημαίνει ότι μόνο 1 άτομο που είχε σκλήρυνση κατά πλάκας δεν είχε μολυνθεί από EBV κάποια στιγμή στη ζωή του.

Σκλήρυνση κατά πλάκας και άλλοι ιοί

Οι γιατροί έκαναν επίσης εξετάσεις για να μάθουν εάν τα άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας είχαν μολυνθεί από άλλους κοινούς ιούς. Εξέτασαν έναν άλλο κοινό ιό που ονομάζεται κυτταρομεγαλοϊός (CMV). Ωστόσο, αποδείχτηκε πως δεν υπήρχε σύνδεση μεταξύ CMV και MS.

Ο ιός Epstein-Barr συνδέεται με την σκλήρυνση κατά πλάκας

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η συσχέτιση δεν ισούται με την αιτιότητα. Δηλαδή, μόνο και μόνο επειδή οι επιστήμονες έχουν βρει μια σύνδεση μεταξύ του EBV και της ΣΚΠ, δεν σημαίνει ότι ο EBV προκαλεί ΣΚΠ.

Ναι, ο ιός EBV συνδέεται με την σκλήρυνση κατά πλάκας. Αλλά σχεδόν το 95% των ατόμων που έχουν μολυνθεί από EBV δεν θα έχουν σκλήρυνση κατά πλάκας. Οι γιατροί μπορούν τώρα να εστιάσουν την έρευνά τους στον τρόπο με τον οποίο το EBV συμβάλλει στην σκλήρυνση κατά πλάκας.

Β κύτταρα: Οι γιατροί γνωρίζουν ότι ο EBV μολύνει ένα μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος γνωστό ως Β κύτταρα. Τα Β κύτταρα είναι μερικά από τα λίγα κύτταρα του σώματος που μπορούν να περάσουν από το αίμα στον εγκέφαλο. Οι γιατροί πιστεύουν ότι αυτό μπορεί να είναι μέρος του τρόπου με τον οποίο το EBV συνδέεται με τη σκλήρυνση κατά πλάκας.

Ανοσία: Οι γιατροί πιστεύουν ότι ο EBV μπορεί να «διδάξει» το ανοσοποιητικό σύστημα να επιτίθεται στα νεύρα.

Δυνατότητα για νέες θεραπείες

Εάν ο EBV είναι ένας παράγοντας που οδηγεί σε σκλήρυνση κατά πλάκας, μπορεί να βοηθήσει τους γιατρούς να βρουν νέες θεραπείες. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη ένα εμβόλιο για τον ιό EBV. Ένα επιτυχημένο εμβόλιο EBV θα μπορούσε να αποτρέψει τους ανθρώπους από το να κολλήσουν EBV ή τουλάχιστον να διατηρήσει ήπια τη λοίμωξη.

Οι γιατροί θέλουν επίσης να γνωρίζουν εάν η θεραπεία των ενεργών λοιμώξεων EBV με αντιιικά φάρμακα θα βοηθούσε στη μείωση του αριθμού των περιπτώσεων της σκλήρυνσης κατά πλάκας. Εάν οι γιατροί μπορούν να βρουν καλύτερες θεραπείες για τον ιό EBV, μπορεί να είναι σε θέση να σταματήσουν την ανάπτυξη της ΣΚΠ.

Νέες εξελίξεις στην έρευνα, όπως η σύνδεση μεταξύ σκλήρυνσης κατά πλάκας και EBV είναι συναρπαστικές. Αν και αυτές οι νέες εξελίξεις δεν μας δείχνουν ακριβώς τι προκαλεί τη ΣΚΠ, βοηθούν τους γιατρούς να γνωρίζουν πού να επικεντρώσουν τη μελλοντική έρευνα. Μπορεί να φαίνεται λίγο απογοητευτικό όταν η έρευνα δημιουργεί περισσότερα ερωτηματικά παρά απαντήσεις. Είναι σημαντικό, όμως, να θυμάστε ότι μελέτες όπως αυτές είναι το καλύτερο βήμα για την εύρεση καλύτερης θεραπείας και πρόληψης για τη σκλήρυνση κατά πλάκας.

Γενετική: Οι γιατροί θα ερευνήσουν επίσης εάν υπάρχει γενετικός παράγοντας στον τρόπο με τον οποίο ορισμένοι άνθρωποι που έχουν εκτεθεί στον EBV αναπτύσσουν ΣΚΠ. Μέχρι στιγμής φαίνεται ότι μπορεί να υπάρχει γενετική σύνδεση με την ΠΣ.

YgeiaOnline ,το πρώτο Portal Υγείας. Βρείτε γιατρούς, νοσοκομεία, φαρμακεία και ότι έχει να κάνει με την υγεία. Κλείστε ηλεκτρονικά ραντεβού με γιατρούς, απομακρυσμένη διάγνωση και πολλές άλλες υπηρεσίες που μόνο το YgeiaOnline.gr μπορεί να προσφέρει.

Related Posts