Sign In

Άρθρα για την υγεία

Τελευταία Άρθρα
Ευλογιά των πιθήκων: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ταξιδιώτες

Ευλογιά των πιθήκων: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ταξιδιώτες

Της Ανθής Αγγελοπούλου

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, από τις 13 Μαΐου 2022 έχουν αναφερθεί κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων, από 28 κράτη μέλη στα οποία δεν ενδημεί η νόσος. Οι επιδημιολογικές έρευνες συνεχίζονται, ωστόσο στα κρούσματα που έχουν αναφερθεί δεν έχει τεκμηριωθεί πρόσφατο ταξίδι σε ενδημικές περιοχές όπως (Ακτή Ελεφαντοστού, Γκαμπόν, Γκάνα – κρούσματα μόνο στα ζώα, Δημοκρατία του Κονγκό, Καμερούν, Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Λιβερία, Μπενίν, Νιγηρία, Νότιο Σουδάν, Σιέρρα Λεόνε).

Από τα στοιχεία που υπάρχουν τα κρούσματα εντοπίζονται κυρίως, αλλά όχι αποκλειστικά, σε άτομα με πολλαπλούς σεξουαλικούς συντρόφους που αναζήτησαν φροντίδα σε κλινικές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Έως τις 8 Ιουνίου 2022, έχουν αναφερθεί συνολικά 1285 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα και ένα πιθανό σε χώρες : Αργεντινή, Καναδάς, Μεξικό, ΗΠΑ, Μαρόκο, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Αυστρία, Βέλγιο, Τσεχία, Δανία, Φιλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Ισραήλ, Ιταλία, Λετονία, Μάλτα, Ολλανδία, Νορβηγία, Πορτογαλία, Σλοβενία, Ισπανία, Σουηδία, Ελβετία, Ηνωμένο Βασίλειο, Αυστραλία.

Να σημειωθεί ότι κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων έχουν αναφερθεί επίσης, σε ταξιδιώτες που επέστρεψαν από τη Νιγηρία στο Ισραήλ τον Σεπτέμβριο του 2018, στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Σεπτέμβριο του 2018, τον Δεκέμβριο του 2019, τον Μάιο του 2021 και τον Μάιο του 2022, στη Σιγκαπούρη τον Μάιο του 2019 και στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής τον Ιούλιο και το Νοέμβριο του 2021.

Η κατάσταση στην Ελλάδα

Στην χώρα μας σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, έχουν βρεθεί έως σήμερα, δύο εισαγόμενα περιστατικά της ευλογιάς των πιθήκων (monkeypox). Και για τα δύο έχει ολοκληρωθεί η γονιδιωματική ανάλυση και αφορούν σε West Africa clade. Οι ασθενείς είναι σε καλή κλινική κατάσταση και παραμένουν σε απομόνωση. Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, ο κίνδυνος εμφάνισης της νόσου παραμένει χαμηλός για τον γενικό πληθυσμό και έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα περιορισμού της διασποράς της νόσου. 

Τα κράτη-μέλη αγοράζουν εμβόλια

Ως απάντηση στην τρέχουσα επιδημία της ευλογιάς των πιθήκων η Ευρωπαϊκή Ένωση προχώρησε μέσω της Αρχής Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Καταστάσεων Έκτακτης Υγειονομικής Ανάγκης HERA στη σύναψη σύμβασης με την εταιρία Bavarian Nordic για την αγορά 109.090 δόσεων του εμβολίου 3ης γενιάς. Το εμβόλιο αυτό είναι εγκεκριμένο για την αντιμετώπιση της ευλογιάς στην Ευρώπη, αλλά είναι εξίσου αποτελεσματικό για την ευλογιά των πιθήκων.

REUTERS/DADO RUVIC

Η προμήθεια των κρατών μελών θα ξεκινήσει μέχρι το τέλος του Ιούνη και θα δοθεί προτεραιότητα στις χώρες με τις μεγαλύτερες ανάγκες. Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρησιμοποιεί για πρώτη φορά κονδύλια  μέσω του προγράμματος EU4Health για απευθείας αγορά εμβολίων και προμήθεια των κρατών μελών της.

Να σημειωθεί ότι αυτή τη στιγμή έχουν ταυτοποιηθεί περίπου 1500 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις ευλογιάς των πιθήκων, σε 25 χώρες της Ευρώπης οι οποίες συνιστούν περίπου το 85% του συνόλου των διαγνώσεων παγκοσμίως.

YgeiaOnline ,το πρώτο Portal Υγείας. Βρείτε γιατρούς, νοσοκομεία, φαρμακεία και ότι έχει να κάνει με την υγεία. Κλείστε ηλεκτρονικά ραντεβού με γιατρούς, απομακρυσμένη διάγνωση και πολλές άλλες υπηρεσίες που μόνο το YgeiaOnline.gr μπορεί να προσφέρει.

Related Posts