Sign In

Άρθρα για την υγεία

Τελευταία Άρθρα
Ερρίκος Ντυνάν: Στη διαχείριση της Blantyre καθαρό από χρέος

Ερρίκος Ντυνάν: Στη διαχείριση της Blantyre καθαρό από χρέος

Υπό τη διαχείριση της Blantyre περνάει η επένδυση της Πειραιώς στο Ερρίκος Ντυνάν (Ημιθέα), αφού προηγουμένως η τράπεζα κεφαλαιοποίησε το σύνολο των απαιτήσεών της από δάνεια, μέσω αύξησης κεφαλαίου, ύψους 145,2 εκατ. ευρώ.

Την προηγούμενη εβδομάδα (σ.σ. στις 23 Μαρτίου), η Πειραιώς υπέγραψε συμφωνητικό μεταφοράς του συνόλου της επένδυσής της (σ.σ. Ημιθέα) στην συγγενή ιρλανδέζικη εταιρεία Strix Holdings LP. Παρ’ ότι δεν παρατίθενται λεπτομέρειες της μεταφοράς, το πιθανότερο είναι αυτή συντελέστηκε, μέσω κάλυψης από την Πειραιώς αύξησης κεφαλαίου της Strix Holdings με εισφορά εις είδος (σ.σ. μετοχές Ημιθέα).

Η διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων της Strix Holdings διενεργείται, βάσει μακροχρόνιας σύμβασης, από τη Strix Asset Management, η οποία ελέγχεται κατά 75% από τη Blantyre και κατά 25% από την Πειραιώς. Με τη μεταφορά, η Πειραιώς σταματά να ενοποιεί την Ημιθέα, λόγω απώλειας ελέγχου και μειώνεται το σταθμισμένο σε κίνδυνο ενεργητικό της. Στις οικονομικές καταστάσεις αναφέρεται ότι το αποτέλεσμα της συναλλαγής ανήλθε σε 14 εκατ. ευρώ.

Της μεταφοράς και αποαναγνώρισης προηγήθηκε ανακεφαλαιοποίηση της Ημιθέα (Ερρίκος Ντυνάν). Η Τράπεζα Πειραιώς, ως μοναδικός μέτοχος της Ημιθέα, αποφάσισε στην έκτακτη γενική συνέλευση της 25ης Φεβρουαρίου, την κεφαλαιοποίηση του συνόλου των απαιτήσεών της από δάνεια, ύψους 145,2 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, αποφασίστηκε να εκδοθούν 753.665 νέες μετοχές, με τιμή διάθεσης 192,70 ευρώ έκαστη. Πέραν της κεφαλαιοποίησης απαιτήσεων, η Πειραιώς έβαλε και μετρητά 115,5 ευρώ για λόγους στρογγυλοποίησης.

Η Τράπεζα Πειραιώς σύνηψε, στο τέλος του 2021, συμφωνία με θυγατρικές της Blantyre Capital για τη διαχείριση από τις τελευταίες μη βασικών συμμετοχών της τράπεζας. Η τράπεζα μεταβίβασε μη κύριες συμμετοχές στη νεοιδρυθείσα ιρλανδική Strix Holdings, τη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων της οποίας ανέλαβε, για τουλάχιστον 10 έτη, η Strix Asset Management, με σταθερή αμοιβή (management fee) και αμοιβές επιτυχίας (success fees).

Η λογιστική αξία του πρώτου «κύματος» των θυγατρικών/συμμετοχών της Πειραιώς, οι οποίες εισφέρθηκαν στη Strix Holdings ανερχόταν σε 195 εκατ. ευρώ και περιλάμβανε τις εξής εταιρείες: ETBA ΒΙ.ΠΕ, Piraeus Equity Partners, τις εταιρείες ακινήτων Euroterra, Rebikat, ΕΥΡΩΑΚ καθώς και όλες τις θυγατρικές των προαναφερόμενων εταιρειών. Στην ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ η Πειραιώς διατήρησε και άμεση συμμετοχή.

Βάσει της συμφωνίας, η Πειραιώς πώλησε στις 16 Δεκεμβρίου 2021 στην Blantyre Capital το 75% της Strix Asset Management. Το τίμημα για την πώληση του 75% της Strix Asset Management, καθώς και ενός μικρού ποσοστού της Strix Holdings ανήλθε σε 36 εκατ. ευρώ.

Μετά την πώληση του 75% της Strix Asset Management, απώλεσε τον έλεγχο των θυγατρικών, που εισφέρθηκαν εις είδος στην Strix Holdings, ενώ αναγνώρισε τις επενδύσεις στις Strix Holdings και Strix Asset Management στην εύλογη αξία τους, με αποτέλεσμα να αναγνωρίσει στην κατάσταση αποτελεσμάτων κέρδος 184 εκατ. ευρώ. Η καθαρή θέση των θυγατρικών, που αποαναγνωρίστηκαν ανήλθε σε 188 εκατ. ευρώ. Τα δικαιώματα μειοψηφίας του ομίλου Πειραιώς μειώθηκαν κατά 93 εκατ. ευρώ, ενώ τα συνολικά ίδια κεφάλαια αυξήθηκαν κατά 92 εκατ. ευρώ.

YgeiaOnline ,το πρώτο Portal Υγείας. Βρείτε γιατρούς, νοσοκομεία, φαρμακεία και ότι έχει να κάνει με την υγεία. Κλείστε ηλεκτρονικά ραντεβού με γιατρούς, απομακρυσμένη διάγνωση και πολλές άλλες υπηρεσίες που μόνο το YgeiaOnline.gr μπορεί να προσφέρει.

Related Posts