Sign In

Άρθρα για την υγεία

Τελευταία Άρθρα

Επιστήμονες αναπτύσσουν αντισυλληπτικό που σταματά το σπέρμα στα ίχνη του

Τα μονοκλωνικά αντισώματα είναι γνωστά για την ικανότητά τους να καταπολεμούν τα εισβάλλοντα μικρόβια και χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία και την πρόληψη των πάντων, από τον καρκίνο έως την COVID-19. Οι επιστήμονες εξετάζουν τώρα μια νέα αποστολή για τα αντισώματα: την ακινητοποίηση του σπέρματος πριν φτάσει σε ένα ωάριο.

Οι ερευνητές της Καρολίνας έχουν κατασκευάσει εξαιρετικά ισχυρά αντισώματα που, κατά τη διάρκεια δοκιμών σε ζώα, παγίδευσαν αποτελεσματικά και μπλόκαραν περισσότερο από το 99,9% του ανθρώπινου σπέρματος. Τα ελπιδοφόρα αποτελέσματα της μελέτης που δημοσιεύθηκαν στο Science Translational Medicine υποδηλώνουν ότι τα αντισυλληπτικά που βασίζονται σε αντισώματα μπορεί να προσφέρουν στις γυναίκες μια μη ορμονική επιλογή για την πρόληψη της εγκυμοσύνης.

«Πολλές γυναίκες αποφεύγουν την ορμονική αντισύλληψη λόγω πραγματικών και αντιληπτών παρενεργειών», δήλωσε ο Samuel Lai, καθηγητής στο Τμήμα Φαρμακομηχανικής και Μοριακής Φαρμακευτικής στη Φαρμακευτική Σχολή UNC Eshelman.

Αυτές οι επιδράσεις μπορεί να περιλαμβάνουν ακανόνιστη αιμορραγία, ναυτία, κατάθλιψη, αύξηση βάρους και ημικρανίες. Και για ορισμένες γυναίκες η ορμονική αντισύλληψη με βάση τα οιστρογόνα μπορεί να είναι επιβλαβής.

«Υπάρχει μεγάλη ανικανοποίητη ανάγκη για εναλλακτικά, μη ορμονικά αντισυλληπτικά για τις γυναίκες», δήλωσε ο Lai.

Τα αντισώματα ως γραμμή άμυνας

Σχεδόν οι μισές από όλες τις εγκυμοσύνες στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι ακούσιες και ο Lai είναι μεταξύ των επιστημόνων σε όλη τη χώρα που προωθούν την ιδέα της χρήσης αντισπερματικών αντισωμάτων για αντισύλληψη.

«Εμπνευστήκαμε από τη στειρότητα που εμφανίζεται σε ορισμένες γυναίκες που αναπτύσσουν αντισώματα έναντι του σπέρματος του συντρόφου τους», δήλωσε η πρώτη συγγραφέας της μελέτης Bhawana Shrestha, διδακτορική φοιτήτρια στο Τμήμα Μικροβιολογίας και Ανοσολογίας στην Ιατρική Σχολή του UNC και μεταπτυχιακή βοηθός έρευνας στη φαρμακευτική σχολή.

Το αντίσωμα που δοκιμάζονται απομονώθηκαν από μια υπογόνιμη γυναίκα και στοχεύουν ένα μοναδικό επιφανειακό αντιγόνο που υπάρχει στο ανθρώπινο σπέρμα.

«Χρησιμοποιώντας την εξαιρετικά πολυδύναμη πλατφόρμα IgG, κατασκευάσαμε αντισώματα που ήταν περισσότερο από 10 έως 16 φορές πιο ισχυρά στη συγκόλληση σπέρματος και στη μείωση της διαπερατότητας του σπέρματος μέσω της βλέννας από το πιο γνωστό αντίσωμα», είπε.

Οι ερευνητές διερεύνησαν την επίδραση των αντισωμάτων στα πρόβατα, τα οποία έχουν αναπαραγωγικές οδούς παρόμοιες με των γυναικών. Σε μια υψηλή δόση 333 μικρογραμμαρίων αντισώματος, τόσο τα φυσικά αντισώματα όσο και τα πρόσφατα κατασκευασμένα αντισώματα, σταμάτησαν αποτελεσματικά όλη την κινητικότητα του ανθρώπινου σπέρματος και σε χαμηλή δόση 33,3 μικρογραμμαρίων, τα τροποποιημένα αντισώματα, αλλά όχι τα αρχικά, παγίδευσαν το 97% έως 99% του σπέρματος.

Οι κλινικές δοκιμές

Αν και τα μονοκλωνικά αντισώματα είναι ακριβά φάρμακα, οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυξάνοντας τη δραστικότητά τους, μπορεί να χρειαστούν πολύ χαμηλότερες δόσεις των πολυδύναμων αντισωμάτων για αποτελεσματική αντισύλληψη.

«Πιστεύουμε ότι αυτά τα μόρια δεύτερης γενιάς θα παρέχουν όχι μόνο μεγαλύτερη ισχύ, αλλά θα έχουν χαμηλότερο κόστος που καθιστά την προσέγγισή τους οικονομική και αποδοτική», δήλωσε ο Lai.

Η Mucommune, μια νεοφυής επιχείρηση που δημιουργήθηκε από το Lai Lab, έχει αδειοδοτήσει το μόριο για την ανάπτυξη ενός αντισυλληπτικού με βάση τα αντισώματα. Η εταιρεία θα επικεντρωθεί στην ασφάλεια και την κατασκευή για να προετοιμαστεί για κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους που θα μπορούσαν να ξεκινήσουν το 2023.

Η ομάδα εργάζεται για την ενσωμάτωση των αντισωμάτων σε έναν ενδοκολπικό δακτύλιο που απελευθερώνει σταθερά τα αντισώματα ή ένα διαλυτό φιλμ που τοποθετείται στον κόλπο όπου εξαπλώνει αντισώματα πριν από το σεξ.

«Αποφεύγοντας τις εξωγενείς ορμόνες και δημιουργώντας μια μέθοδο αντισύλληψης ελεγχόμενη από γυναίκες, πιστεύουμε ότι τα αντισώματα που αναπτύχθηκαν εδώ θα μπορούσαν να καλύψουν τις ανάγκες αντισύλληψης για εκατομμύρια γυναίκες, να βοηθήσουν στη μείωση του αριθμού των ακούσιων κυήσεων και να ανακουφίσουν το κόστος υγειονομικής περίθαλψης των ακούσιων κυήσεων που ορισμένοι εκτιμούν ότι υπερβαίνουν τα 20 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως», δήλωσε ο Lai.

Η ομάδα μελέτης περιλαμβάνει ερευνητές από το UNC-Chapel Hill, το Ιατρικό Τμήμα του Πανεπιστημίου του Τέξας, την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βοστώνης και το Mucommune, LLC.

Τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας, το Ινστιτούτο Καινοτομίας Eshelman, το Ίδρυμα Packard για την Επιστήμη και τη Μηχανική, το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών και το Ίδρυμα PhRMA χρηματοδότησαν τη μελέτη.

Πηγή: sciencedaily.com

YgeiaOnline ,το πρώτο Portal Υγείας. Βρείτε γιατρούς, νοσοκομεία, φαρμακεία και ότι έχει να κάνει με την υγεία. Κλείστε ηλεκτρονικά ραντεβού με γιατρούς, απομακρυσμένη διάγνωση και πολλές άλλες υπηρεσίες που μόνο το YgeiaOnline.gr μπορεί να προσφέρει.

Related Posts