Sign In

Άρθρα για την υγεία

Τελευταία Άρθρα

Ενσωμάτωση φυτικών εναλλακτικών κρεάτων στο πλαίσιο μιας vegan διατροφής

Υπάρχουν στην αγορά μπιφτέκια χωρίς κρέας, χοτ ντογκ, μπέικον και κεφτεδάκια για τους λάτρεις της γεύσης του κρέατος αλλά όχι των ζωικών προϊόντων.

Πολλά από αυτά τα τρόφιμα είναι τόσο νόστιμα που οι άνθρωποι που δεν ακολουθούν απαραίτητα μια φυτική διατροφή απολαμβάνουν να τα τρώνε.

Ωστόσο, παρά τη δημοτικότητά τους, ίσως αναρωτιέστε αν οι εναλλακτικές λύσεις κρέατος με βάση τα φυτά είναι υγιείς επιλογές.

Αυτό το άρθρο εξετάζει τη θρεπτική αξία μερικών από τις πιο συχνά χρησιμοποιούμενες εναλλακτικές λύσεις κρέατος με βάση τα φυτά, καθώς και τα οφέλη και τα μειονεκτήματα που πρέπει να λάβετε υπόψη.

Τύποι εναλλακτικών λύσεων κρέατος με βάση τα φυτά

Ένας αυξανόμενος αριθμός εναλλακτικών λύσεων κρέατος με βάση τα φυτά είναι διαθέσιμος σήμερα. Ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικές από τις πιο δημοφιλείς ποικιλίες.

Σεϊτάν

Το σεϊτάν είναι ένα φυτικό υποκατάστατο κρέατος που παρασκευάζεται από ζωτική γλουτένη σίτου. Έχει αλμυρή γεύση και μαστιχωτή υφή που λειτουργεί καλά σε stir-fry, σάντουιτς, μαγειρευτά και πιάτα ζυμαρικών.

Διατροφικά, το σεϊτάν είναι μια εναλλακτική λύση κρέατος με βάση τα φυτά με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες. Περιέχει επίσης μικρές ποσότητες σιδήρου, ασβεστίου και καλίου.

Σε πολλά καταστήματα υγιεινής διατροφής μπορείτε να βρείτε σεϊτάν με τη μορφή κύβων, λωρίδων ή λεπτών φετών που είναι έτοιμες για χρήση.

Ωστόσο, επειδή παρασκευάζεται με γλουτένη, το σεϊτάν δεν είναι κατάλληλο για άτομα που έχουν κοιλιοκάκη ή ευαισθησία στη γλουτένη.

Τζακφρούιτ

Το Τζακφρούιτ (Jackfruit) είναι ένα μεγάλο τροπικό φρούτο που αναπτύσσεται στην Ασία, την Αφρική και ορισμένες περιοχές της Νότιας Αμερικής. Έχει μια παχιά, πράσινη, ανώμαλη φλούδα και μαλακή εσωτερική σάρκα με βρώσιμους σπόρους.

Λόγω της συνοχής και της ήπιας γεύσης του, η σάρκα jackfruit χρησιμοποιείται συχνά στη θέση των πιάτων με βάση το κρέας.

Το jackfruit είναι χαμηλό σε θερμίδες και δεν έχει πολλές πρωτεΐνες ή λιπαρά σε σύγκριση με άλλες εναλλακτικές λύσεις κρέατος με βάση τα φυτά. Ωστόσο, προσφέρει κάποιες φυτικές ίνες και ένα μικρό αριθμό μικροθρεπτικών συστατικών, όπως ο σίδηρος, το κάλιο και το ασβέστιο.

Τρόφιμα με βάση τη σόγια

Η σόγια είναι ένα όσπριο και μία από τις πρώτες εναλλακτικές λύσεις κρέατος με βάση τα φυτά. Τα τρόφιμα με βάση τη σόγια τείνουν να έχουν ήπια γεύση και ευπροσάρμοστη υφή που τα καθιστούν ιδανικά για χρήση σε πολλά παραδοσιακά πιάτα με βάση το κρέας.

Τα τρόφιμα με βάση τη σόγια περιλαμβάνουν τις ακόλουθες δημοφιλείς επιλογές:

Σόγια: Ονομάζεται επίσης edamame και μπορείτε επίσης να τη μαγειρέψετε και να τη φάτε ως σνακ. Πηγές σόγιας που βρίσκουμε στο εμπόριο είναι το γάλα σόγιας, το γιαούρτι σόγιας, το τόφου, το μίζο, το σογιέλαιο, η πρωτεΐνη σόγιας και η σάλτσα σόγιας.

Τόφου: Πρόκειται για ένα εναλλακτικό είδος τυριού το οποίο φτιάχνεται από γάλα σόγιας. Μπορείτε να βάλετε φέτες ή κύβους φυσικού ή καπνιστού τόφου στις σαλάτες σας, να το προσθέσετε σε σάντουιτς ή να το θρυμματίσετε και να το μαγειρέψετε με λαχανικά.

Τέμπε: Κύριο συστατικό του είναι τα φασόλια σόγιας, αν και συχνά περιέχει και άλλα είδη φασολιού, δημητριακά ολικής αλέσεως και μπαχαρικά για να ενισχυθεί η γεύση του. Το Τέμπε (Tempeh) μπορεί να κοπεί σε λεπτές λωρίδες. Μπορεί να αντικαταστήσει γευστικά το μπέικον, τον μοσχαρίσιο κιμά καθώς και τα κλασσικά κρουτόν στις σαλάτες.

Εναλλακτικές λύσεις κρέατος που περιέχουν σόγια

Μερικές από τις πιο επεξεργασμένες εναλλακτικές λύσεις κρέατος φυτικής προέλευσης, όπως τα προκατασκευασμένα μπιφτέκια λαχανικών, χρησιμοποιούν πρωτεΐνη σόγιας στις συνταγές τους.

Τα κύρια οφέλη από την κατανάλωση φυτικών εναλλακτικών λύσεων κρέατος είναι υποκειμενικά καθώς πολλοί άνθρωποι επιλέγουν να τα καταναλώσουν για ηθικό κατά κύριο λόγο αίτιο καθώς είναι ενάντιοι στην εκμετάλλευση των ζώων.

Επιπλέον, ορισμένα κρέατα φυτικής προέλευσης είναι απαλλαγμένα από θρεπτικά συστατικά που μερικοί άνθρωποι μπορεί να θέλουν να περιορίσουν για την υγεία της καρδιάς, όπως τα κορεσμένα λιπαρά και το νάτριο αν και οι ποσότητες εξαρτώνται από το συγκεκριμένο προϊόν.

Τα τελευταία χρόνια, η έρευνα έχει συνδέσει την υψηλή πρόσληψη επεξεργασμένων και κόκκινων κρεάτων με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης ορισμένων καρκίνων, ιδίως καρκίνων του παχέος εντέρου και του μαστού.

Στον αντίποδα, τα περισσότερα δυτικά πρότυπα διατροφής στερούνται σημαντικών θρεπτικών συστατικών όπως οι φυτικές ίνες, οι οποίες είναι γνωστό ότι συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου για αρκετές χρόνιες ασθένειες.

Επειδή τα φυτά είναι οι μόνες φυσικές πηγές φυτικών ινών, η υιοθέτηση μιας πιο ολοκληρωμένης διατροφής με βάση τα τρόφιμα, με επίκεντρο τα φυτά είναι ένας απλός τρόπος για να αυξηθεί η πρόσληψη φυτικών ινών εκτός από τη λήψη περισσότερων βιταμινών, μετάλλων και ενώσεων που προσφέρουν περαιτέρω προστασία της υγείας.

Επιπλέον, ένα μεγάλο όφελος για τα φυτικά κρέατα είναι ότι πολλά από αυτά προσφέρουν παρόμοια γεύση, υφή και ευελιξία μαγειρέματος, ώστε να μπορούν να αποτελέσουν εναλλακτική λύση στα άτομα που δεν θέλουν να καταναλώνουν ζωικά προϊόντα.

Τα μειονεκτήματα των εναλλακτικών λύσεων κρέατος φυτικής προέλευσης

Ενώ οι εναλλακτικές λύσεις κρέατος με βάση τα φυτά μπορούν να προσφέρουν μια σειρά από οφέλη, μπορεί επίσης να έχουν κάποια μειονεκτήματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη.

Επιπλέον, πολλές εναλλακτικές λύσεις συσκευασμένου κρέατος περιέχουν άλλα συστατικά που μερικοί άνθρωποι δεν επιθυμούν να καταναλώσουν, όπως εξευγενισμένα έλαια, τροποποιημένο άμυλο αραβοσίτου, δεξτρόζη ή προσθήκη ζάχαρης.

Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε τυχόν συστατικά που σας απασχολούν είναι να διαβάσετε τη λίστα συστατικών σε οποιαδήποτε συσκευασμένη εναλλακτική λύση κρέατος με βάση τα φυτά.

Τέλος, ενώ το τόφου είναι φθηνό, άλλες εναλλακτικές λύσεις κρέατος φυτικής προέλευσης μπορεί να είναι πιο δαπανηρές.

YgeiaOnline ,το πρώτο Portal Υγείας. Βρείτε γιατρούς, νοσοκομεία, φαρμακεία και ότι έχει να κάνει με την υγεία. Κλείστε ηλεκτρονικά ραντεβού με γιατρούς, απομακρυσμένη διάγνωση και πολλές άλλες υπηρεσίες που μόνο το YgeiaOnline.gr μπορεί να προσφέρει.

Related Posts