Sign In

Άρθρα για την υγεία

Τελευταία Άρθρα
Ενεργειακά ποτά: Είναι ασφαλή για παιδιά και εφήβους; Πόση ζάχαρη και καφεΐνη περιέχουν;

Ενεργειακά ποτά: Είναι ασφαλή για παιδιά και εφήβους; Πόση ζάχαρη και καφεΐνη περιέχουν;

Η αύξηση στην κατανάλωση καφεϊνούχων αναψυκτικών στη Μ. Βρετανία είναι κατακόρυφη, καθώς κάθε χρόνο καταναλώνονται τουλάχιστον 600 εκατομμύρια λίτρα, 200 εκατομμύρια λίτρα παραπάνω από ό,τι δέκα χρόνια πριν.

Σύμφωνα με καναδική μελέτη, περίπου το 55% των ατόμων ηλικίας μεταξύ 12 και 24 ετών υποφέρουν από εμετούς και πόνους στο στήθος μέχρι και επιληπτικές κρίσεις λόγω της κατανάλωσης ενεργειακών ποτών, παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι καταναλώνουν ποσότητα μικρότερη από την προτεινόμενη που είναι 1-2 ποτά την ημέρα.

Προηγούμενη έρευνα είχε συνδέσει τα ενεργειακά ποτά με παχυσαρκία, καρδιακά προβλήματα, ακόμη και ξαφνικό θάνατο λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε ζάχαρη και καφεΐνη.

Οι περισσότεροι καταναλωτές δεν γνωρίζουν τα κύρια συστατικά των ενεργειακών ποτών, τις επιπτώσεις στην υγεία τους ή τις ενδεικνυόμενες ποσότητες κατανάλωσης, επισημαίνουν οι ειδικοί.

Πόση καφεΐνη περιέχουν;

Μια μερίδα 250 ml ενός τυπικού ενεργειακού ποτού, περιέχει 80 mg καφεΐνης, ποσότητα διπλάσια από ένα αναψυκτικό τύπου κόλα, αλλά ίδια με έναν εσπρέσο των 60 ml.

Οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει ότι τα ενεργειακά ποτά που περιέχουν καφεΐνη ευθύνονται για αύξηση ρεκόρ στις διαγνώσεις αρρυθμιών, οι οποίες αποτελούν μία από τις πρώτες αιτίες θανάτων στη Βρετανία.

Αρκεί η κατανάλωση ενός ενεργειακού ποτού την ημέρα για να προκληθεί αρρυθμία, δηλαδή ακανόνιστος καρδιακός ρυθμός, κατάσταση που πενταπλασιάζει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι αυτό συμβαίνει επειδή η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης αυξάνει δραματικά την ποσότητα ασβεστίου που απελευθερώνεται στα κύτταρα της καρδιάς, διαταράσσοντας την ηλεκτροφυσιολογία της.

Οι ειδικοί προειδοποιούν επίσης ότι η προσθήκη μεγάλων ποσοτήτων ζάχαρης στα ενεργειακά ποτά, είναι ένας ακόμη λόγος για τις επιπτώσεις τους στην υγεία.

Πόση ζάχαρη περιέχουν;

Εκστρατείες που έχουν λάβει χώρα κατά καιρούς, όπως το “Action on Sugar”, ζητούν την πλήρη απαγόρευση των ενεργειακών ποτών στα άτομα κάτω των 16 ετών.

Σχετική μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Δεκέμβριο του 2017, διαπίστωσε ότι η μέση περιεκτικότητα ενός ποτού σε ζάχαρη ήταν μεγαλύτερη από τη μέγιστη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη για έναν ενήλικα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το 78% των προϊόντων υπερέβαιναν τη μέγιστη ημερήσια συνιστώμενη ποσότητα ζάχαρης για ένα παιδί ηλικίας 7-10 ετών (24 γραμμάρια ή έξι κουταλάκια του γλυκού).

Κάποιοι κατασκευαστές είχαν αλλάξει την περιεκτικότητα σε ζάχαρη πριν από τον Απρίλιο του 2018, όταν εισήχθη ο φόρος ζάχαρης στα αναψυκτικά, αναγκάζοντας τις εταιρείες να αναδιατυπώσουν τις συνταγές.

Πριν από αυτό, κάποια προϊόντα περιείχαν έως και 20 κουταλάκια ζάχαρη, δηλαδή 78 γραμμάρια, ανά μερίδα των 500 ml, ποσότητα τριπλάσια από την ημερήσια συνιστώμενη για τις γυναίκες (25 γραμμάρια) και υπερδιπλάσια από αυτή που προτείνεται για τους άνδρες (38 γραμμάρια).

Σήμερα τα ποτά αυτά περιέχουν 24 γραμμάρια ζάχαρης ανά 500 ml, που ισοδυναμεί με έξι κουταλάκια του γλυκού.

Πηγή: Mail Online

YgeiaOnline ,το πρώτο Portal Υγείας. Βρείτε γιατρούς, νοσοκομεία, φαρμακεία και ότι έχει να κάνει με την υγεία. Κλείστε ηλεκτρονικά ραντεβού με γιατρούς, απομακρυσμένη διάγνωση και πολλές άλλες υπηρεσίες που μόνο το YgeiaOnline.gr μπορεί να προσφέρει.

Related Posts