Sign In

Άρθρα για την υγεία

Τελευταία Άρθρα
Εμμηνόπαυση: Γιατί είναι λάθος η «θεραπευτική» προσέγγιση

Εμμηνόπαυση: Γιατί είναι λάθος η «θεραπευτική» προσέγγιση

Οι περισσότερες γυναίκες δεν επιθυμούν να υποβληθούν σε θεραπείες όπως η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης (HRT), εκτός εάν αντιμετωπίζουν σοβαρά συμπτώματα, σημειώνουν οι ερευνητές.

Το «μήνυμα ότι η εμμηνόπαυση σηματοδοτεί φθορά και παρακμή» ενισχύεται ευρέως, ταυτόχρονα όμως κάνει τις γυναίκες «να περιμένουν τα χειρότερα» επισημαίνουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση British Medical Journal.

Οι ερευνητές στο King’s College του Λονδίνου και πανεπιστήμια στις ΗΠΑ και την Αυστραλία, τονίζουν: «Η ιατρικοποίηση της εμμηνόπαυσης και η εστίαση στα συμπτώματά της μπορεί να προκαταλάβει αρνητικά τις γυναίκες για την εμμηνόπαυση και να επηρεάσει τις σωματικές και συναισθηματικές εμπειρίες που της αποδίδουν».

Δεκάδες χιλιάδες γυναίκες στο Ηνωμένο Βασίλειο, για τις οποίες η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης αποτελεί «σωσίβιο», πασχίζουν να προμηθευτούν τα φάρμακά τους λόγω ελλείψεων.

Μόλις τον προηγούμενο μήνα δόθηκε το πράσινο φως για τη συνταγογράφηση εναλλακτικών φαρμάκων.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι «οι αρνητικές προσεγγίσεις και προσδοκίες πριν από την εμμηνόπαυση, αυξάνουν τις πιθανότητες δυσάρεστων συμπτωμάτων».

«Η ιατρικοποίηση της εμμηνόπαυσης ενέχει τον κίνδυνο να μετατραπεί μια φυσιολογική διαδικασία που βιώνει μια γυναίκα στη μέση ηλικία σε μια στενά καθορισμένη ασθένεια που απαιτεί θεραπεία. Τείνει να τονίζει τις αρνητικές πτυχές της και, ενώ οι αποτελεσματικές θεραπείες είναι σημαντικές για όσες έχουν ενοχλητικά συμπτώματα, μπορεί να αυξήσει το άγχος και την ανησυχία των γυναικών για αυτό το φυσικό στάδιο της ζωής».

Η αλλαγή του αφηγήματος, μέσω της έμφασης σε θετικές ή ουδέτερες πτυχές, όπως η απαλλαγή από την έμμηνο ρύση, την εγκυμοσύνη και την αντισύλληψη, σε συνδυασμό με τη διαχείριση των ενοχλητικών συμπτωμάτων, μπορεί να δώσει στις γυναίκες τη δυνατότητα να διαχειριστούν την εμμηνόπαυση με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.

Κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, οι γυναίκες μπορεί να εκδηλώσουν εξάψεις και νυχτερινές εφιδρώσεις, προβλήματα ύπνου, αλλαγές στη διάθεση και πόνους στους μύες ή τις αρθρώσεις.

Οι ερευνητές τονίζουν ωστόσο, ότι αυτά τα συμπτώματα έχουν συνήθως μικρή χρονική διάρκεια και «η φύση και η σοβαρότητά τους ποικίλλουν σημαντικά μεταξύ των γυναικών αλλά και στην ίδια γυναίκα με την πάροδο του χρόνου».

Προτρέπουν έλος τις γυναίκες να δίνουν έμφαση στη διατροφή και την άσκηση, αλλά και τη γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία.

Πηγή: Mail Online

YgeiaOnline ,το πρώτο Portal Υγείας. Βρείτε γιατρούς, νοσοκομεία, φαρμακεία και ότι έχει να κάνει με την υγεία. Κλείστε ηλεκτρονικά ραντεβού με γιατρούς, απομακρυσμένη διάγνωση και πολλές άλλες υπηρεσίες που μόνο το YgeiaOnline.gr μπορεί να προσφέρει.

Related Posts