Sign In

Άρθρα για την υγεία

Τελευταία Άρθρα
Είναι το παιδί σας χορτοφάγο; Έρευνα εξηγεί πώς μπορεί να τα κάνει λιποβαρή

Είναι το παιδί σας χορτοφάγο; Έρευνα εξηγεί πώς μπορεί να τα κάνει λιποβαρή

Τι να κάνετε αν τα παιδιά σας θέλουν να γίνουν χορτοφάγοι; Μια νέα μελέτη προτείνει ορισμένους παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη πριν κάνουν τη μετάβαση, με τα ευρήματα να δείχνουν ότι τα παιδιά που επιλέγουν χορτοφαγική διατροφή σε σύγκριση με εκείνα που είναι σαρκοφάγα έδειξαν παρόμοια ανάπτυξη. Ωστόσο, τα χορτοφαγικά παιδιά αν και αναπτύσσονται σωστά έχουν περισσότερες πιθανότητες να είναι λιποβαρή.

«Τα τελευταία 20 χρόνια, αρκετοί άνθρωποι εγκαταλείπουν το κρέας και στρέφονται σε μια διατροφή με επιλογές φυτικής προέλευσης, ωστόσο δεν υπάρχουν εκτεταμένες έρευνες για τα διατροφικά αποτελέσματα που επιφέρει στα παιδιά που ακολουθούν χορτοφαγικές δίαιτες στο Καναδά», είπε ο Δρ. Τζόναθαν Μαγκουάιρ, ο κύριος συγγραφέας μιας πρόσφατα δημοσιευμένης μελέτης στο περιοδικό Pediatrics και που πραγματοποιήθηκε στο Νοσοκομείο St. Michael’s Hospital of the Unity Health στο Τορόντο.

Πώς έγινε η μελέτη

Οι συγγραφείς της μελέτης χρησιμοποίησαν δεδομένα από σχεδόν 9.000 παιδιά ηλικίας από έξι μηνών έως οκτώ ετών που συμμετείχαν σε μια ομάδα παρακολούθησης μεταξύ του 2008 και 2019. Οι γονείς τους παρακολουθούσαν τι έτρωγαν τα παιδιά και έδωσαν αυτές τις πληροφορίες στους ερευνητές. Σημειώθηκε επίσης εάν τα παιδιά ήταν χορτοφάγοι, βίγκαν ή έτρωγαν κρέας και ζωικά προϊόντα.

Οι βοηθοί της εν λόγω μελέτης μέτρησαν τον δείκτη μάζας σώματος των συμμετεχόντων, το βάρος, το ύψος, τα επίπεδα χοληστερόλης, τα τριγλυκερίδια, τα επίπεδα βιταμίνης D και τα επίπεδα φερριτίνης κατά τη διάρκεια της μελέτης για να σημειώσουν τυχόν αλλαγές και να συγκρίνουν τα αποτελέσματα.

Για όσους δεν γνωρίζουν τι είναι η φερριτίνη να εξηγήσουμε πως πρόκειται για μια κυτταρική πρωτεΐνη που αποθηκεύει και επιτρέπει στο σώμα να χρησιμοποιεί σίδηρο όταν χρειάζεται, επομένως οι τιμές της δείχνουν τα επίπεδα σιδήρου στο αίμα.

Όταν ξεκίνησε η μελέτη, 248 παιδιά (συμπεριλαμβανομένων 25 vegans) ήταν χορτοφάγα. Καθώς η μελέτη προχωρούσε, αυτός ο αριθμός αυξήθηκε σε 586. Η κατάσταση των παιδιών παρακολουθήθηκε για τα επόμενα τρία χρόνια. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι δεν υπήρχαν σημαντικές διαφορές μεταξύ των μη χορτοφάγων παιδιών όσον αφορά τον τυπικό ΔΜΣ, το ύψος, τα επίπεδα φερριτίνης ορού και τη βιταμίνη D. Ωστόσο, τα χορτοφάγα παιδιά είχαν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να είναι λιποβαρή από τα μη χορτοφάγα παιδιά.

Ένα λιποβαρές παιδί πιθανά να υποσιτίζεται και μπορεί να υποδηλώνει ότι η διατροφή ενός ατόμου είναι ανεπαρκής για να υποστηρίξει τη σωστή ανάπτυξη, σημειώνει η μελέτη. Συγκεκριμένες λεπτομέρειες σχετικά με τη διατροφική πρόσληψη ή την ποιότητα και τη σωματική δραστηριότητα – όπως αθλήματα που μπορούν να επηρεάσουν την ανάπτυξη και τη διατροφή – δεν ήταν διαθέσιμες στους συγγραφείς.

Μελέτες με μεγαλύτερες περιόδους παρακολούθησης και πληροφορίες σχετικά με τους λόγους της χορτοφαγίας, όπως η κοινωνικοοικονομική κατάσταση, θα βοηθήσουν επίσης στην κατανόηση της σχέσης μεταξύ της παιδικής ανάπτυξης και της χορτοφαγίας, είπαν οι συγγραφείς.

Τα ευρήματα της μελέτης υπογραμμίζουν την «ανάγκη προσεκτικού διατροφικού σχεδιασμού για λιποβαρή παιδιά όταν επιλέγουν τις χορτοφαγικές δίαιτες», είπε ο Μαγκουάιρ.

Πρόσθεσε ότι μια χορτοφαγική διατροφή μπορεί να είναι μια υγιεινή επιλογή για όλα τα παιδιά αλλά το κλειδί είναι να βεβαιωθούν οι γονείς ότι είναι σωστά σχεδιασμένη. Ένας πιστοποιημένος διατροφολόγος μπορεί να βοηθήσει στην παρακολούθηση της ανάπτυξης του παιδιού και να βεβαιωθεί ότι λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να καλύψουν τις διατροφικές τους ανάγκες και να διασφαλίσουν ότι αναπτύσσονται σωστά γνωστικά και σωματικά.

YgeiaOnline ,το πρώτο Portal Υγείας. Βρείτε γιατρούς, νοσοκομεία, φαρμακεία και ότι έχει να κάνει με την υγεία. Κλείστε ηλεκτρονικά ραντεβού με γιατρούς, απομακρυσμένη διάγνωση και πολλές άλλες υπηρεσίες που μόνο το YgeiaOnline.gr μπορεί να προσφέρει.

Related Posts