Sign In

Άρθρα για την υγεία

Τελευταία Άρθρα
Διευκρινήσεις για τα αναλώσιμα των ασθενών με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου Ι δίνει το υπ. Υγείας

Διευκρινήσεις για τα αναλώσιμα των ασθενών με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου Ι δίνει το υπ. Υγείας

Διευκρινίσεις δίνει το υπουργείο Υγείας σχετικά με το θέμα που έχει προκύψει και αφορά τους ασθενείς με  Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου Ι.  Όπως υποστηρίζει το υπουργείο Υγείας, για πρώτη φορά στη χώρα μας αποζημιώνονται οι πομποί και το σύνολο των ιατροτεχνολογικων προϊόντων των αναλώσιμων του Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου Ι χωρίς καμία συμμετοχή των ασφαλισμένων.

Το μοναδικό θέμα που έχει προκύψει είναι για ένα συγκεκριμένο προϊόν παλιάς τεχνολογίας μιας συγκεκριμένης εταιρείας που με βάση το ΦΕΚ της 8ης Αυγούστου θα αποζημιώνεται με χαμηλότερη τιμή από τον ΕΟΠΥΥ, χωρίς όμως αυτό να επηρεάζει τους ασφαλισμένους οι οποίοι θα συνεχίσουν να λαμβάνουν το συνολο των προϊόντων χωρίς καμία συμμετοχή. 

Παράλληλα ανοίγει η αγορά καταργώντας μονοπωλιακές πρακτικές καθώς πλέον εντάσσονται όλες οι εταιρείες και όλα τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου Ι. 

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Τα αναλώσιμα για τον διαβήτη της πολυεθνικής εταιρίας Medtronic συνεχίζουν να διατίθενται και θα διατίθενται βάσει των συμβατικών υποχρεώσεων με τον ΕΟΠΥΥ απρόσκοπτα στους ασθενείς, χώρις συμμετοχή, όπως και τα αντίστοιχα προϊόντα όλων των εταιριών. Το ότι θα αποζημιώνεται με λιγότερα χρήματα η συγκεκριμένη εταιρία είναι λογικό να προβληματιζει την εταιρεία, με την οποία η διαπραγμάτευση είναι ανοικτή όπως με κάθε ιδιώτη πάροχο. Ωστόσο προκαλεί μεγάλη εντύπωση η κινητοποίηση που ξεκίνησε από κόμματα και βουλευτές εκφράζοντας ενδιαφέρον για τα συμφέροντα της συγκεκριμένης πολυεθνικής εταιρείας ως προς τη διατήρηση υψηλοτερων τιμών αποζημίωσης στα προϊόντα της. 

Οι ασθενείς θα πρέπει να γνωρίζουν ότι θα έχουν πλήρη πρόσβαση στα νέα ιατροτεχνολογικά προϊόντα και ο ΕΟΠΥΥ θα λαμβάνει τις καλύτερες τιμές αποζημίωσης, πράγμα που συνιστά προστασία της δημόσιας Υγείας και του δημοσίου χρήματος. 

Σε κάθε περίπτωση ο ΕΟΠΥΥ βρίσκεται σε συνεχή διαπραγμάτευση με όλους τους ιδιώτες παροχους με γνώμονα το όφελος των ασφαλισμένων».

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Παρασκευή, με ερώτησή τους προς το υπουργείο Υγείας, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρθηκαν στις επίσημες καταγγελίες των συλλόγων ασθενών με διαβήτη (Ελληνική Ομοσπονδία Διαβήτη – ΕΛΟΔΙ, Σύλλογος Διαβητικών Αθήνας-ΣΥΔΑ), σύμφωνα με τις οποίες «οι αλλαγές στην τιμολόγηση των αναλωσίμων που προβλέπονται σε πρόσφατο ΦΕΚ (8/8/2022) και ειδικότερα στην αποζημίωση των αισθητήρων καταγραφής της γλυκόζης που συνδέονται με αντλίες συνεχούς έγχυσης ινσουλίνης, θα οδηγήσουν σε προβλήματα διάθεσης αυτών των προϊόντων στην ελληνική αγορά και, κατά συνέπεια, σε τεράστια ανατροπή των standards καλής παρακολούθησης και ρύθμισης χιλιάδων ασθενών με ινσουλινοεξαρτώμενο ΣΔ».

Οι βουλευτές σημείωσαν ότι «η αυθαίρετη, ισοπεδωτική και μη επιστημονικά τεκμηριωμένη αλλαγή στην αποζημιωτική πολιτική του ΕΟΠΥΥ σε σχέση με αυτά τα καινοτόμα προϊόντα, έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στην κοινότητα των διαβητικών της χώρας, οι οποίοι βάσιμα ανησυχούν ότι τίθεται συνολικά σε κίνδυνο η πρόσβασή τους σε τεχνολογικές εξελίξεις που επηρεάζουν την αποτελεσματικότητα της  θεραπείας τους και την ποιότητα της ζωής τους».

YgeiaOnline ,το πρώτο Portal Υγείας. Βρείτε γιατρούς, νοσοκομεία, φαρμακεία και ότι έχει να κάνει με την υγεία. Κλείστε ηλεκτρονικά ραντεβού με γιατρούς, απομακρυσμένη διάγνωση και πολλές άλλες υπηρεσίες που μόνο το YgeiaOnline.gr μπορεί να προσφέρει.

Related Posts