Sign In

Άρθρα για την υγεία

Τελευταία Άρθρα
Διαμαρτυρία εργαζομένων στα νοσοκομεία την Τετάρτη

Διαμαρτυρία εργαζομένων στα νοσοκομεία την Τετάρτη

Της Ανθής Αγγελοπούλου

[email protected]

Συμπαράσταση στους εργαζόμενους του νοσοκομείου Παίδων Αγία Σοφία εξήγγειλε το Σωματείο Εργαζομένων στο Θριάσιο νοσοκομείο, την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου. Στις 12 το πρωί θα γίνει συγκέντρωση όλων έξω από το υπουργείο Υγείας.

Ο λόγος είναι τα σοβαρά προβλήματα λειτουργίας που παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα στο νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία», που είναι το μεγαλύτερο παιδιατρικό νοσοκομείο της χώρας μας, λόγω της υποστελέχωσης. Παρόμοια προβλήματα αντιμετωπίζει όπως λένε και το νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» ενώ, η κυβέρνηση με αφορμή την πανδημία μετέτρεψε το παιδιατρικό νοσοκομείο Πεντέλης αποκλειστικά σε εμβολιαστικό κέντρο.

Οι εργαζόμενοι κάνουν λόγο για συνεχιζόμενη υποβάθμιση των δημόσιων παιδιατρικών νοσοκομείων καθώς και των παιδιατρικών κλινικών των γενικών νοσοκομείων. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της αναστολής όλων των τακτικών χειρουργικών επεμβάσεων στο Αγία Σοφία, λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 3.000 παιδιά να παραμένουν σε λίστα αναμονής. Ωστόσο, υπενθυμίζουν ότι και επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ, η αντίστοιχη λίστα αναμονής είχε ξεπεράσει τα 2.800 παιδιά.

Παρόμοιες είναι οι ελλείψεις στις παιδιατρικές κλινικές, στην καρδιολογική κλινική, το αιμοδυναμικό εργαστήριο  και το καρδιοχειρουργικό τμήμα (που είναι το μοναδικό δημόσιο πανελλαδικά) στη νευρολογική, χειρουργική και νευροχειρουργική κλινικές, στο Μικροβιολογικό, Αιματολογικό και Βιοχημικό Εργαστήρια, στην Αιμοδοσία και στα τμήματα της Πυρηνικής Ιατρικής και της Μεσογειακής Αναιμίας (που εξυπηρετεί περίπου 850 ασθενείς).

Σύμφωνα με το Σωματείο Εργαζομένων στο Θριάσιο, αυτά είναι τα αποτελέσματα της χρόνιας πολιτικής υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης των δημόσιων μονάδων υγείας. Από το 2018 μέχρι σήμερα, έχουν ολοκληρωθεί προκηρύξεις για την κάλυψη 2.325 θέσεων μόνιμου, μη ιατρικού προσωπικού ενώ οι συνταξιοδοτήσεις – αποχωρήσεις ξεπέρασαν τις 7.500 και αντίστοιχα, την 5ετία 2017 – 2021, η ετήσια κρατική χρηματοδότηση μειώθηκε κατά 478 εκατ. ευρώ. Ο αριθμός των μονίμων εργαζομένων στην Υγεία μειώθηκε κατά 2.923 εργαζόμενους, τους τελευταίους 12 μήνες (από 76.878 το Μάιο 2021 σε 73.955 το Μάιο 2022) και η κρατική χρηματοδότηση για τις δημόσιες μονάδες υγείας κατά 279 εκατ. ευρώ.

Όπως λένε, αντί για την προκήρυξη 4.000 θέσεων νοσηλευτικού προσωπικού και 910 θέσεων εργαζομένων υπόλοιπων ειδικοτήτων, που είχαν επανειλημμένα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί Υγείας, ανακοινώθηκε μόνο η προκήρυξη 3720 θέσεων νοσηλευτικού προσωπικού, ενώ οι κενές οργανικές θέσεις ξεπερνούν τις 25.000. Και αντί για την προκήρυξη 900 θέσεων μόνιμων γιατρών, όπως είχαν επανειλημμένα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί Υγείας, ανακοινώθηκε η προκήρυξη μόνο 700 θέσεων, αρχικά των πρώτων 372, ενώ οι κενές οργανικές θέσεις ξεπερνούν τις 6.000.

Δεν κινδυνεύουν παιδάκια απαντά ο υπουργός Υγείας

Για το θέμα με τα χειρουργεία του νοσοκομείου Παίδων Αγία Σοφία μίλησε σήμερα στον ΣΚΑΙ ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, λέγοντας ότι το πρόβλημα ξεκινάει από το 2018. Για παράδειγμα το 2019 η λίστα χειρουργείων ήταν 2.853 χειρουργεία και σήμερα είναι 2.925 χειρουργεία. Αυξήθηκαν κατά 70 χειρουργεία μέσα στην πανδημία. Ενώ, οι αναισθησιολόγοι από 12 που ήταν το 2019 σήμερα είναι 10.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το πρόβλημα με τους αναισθησιολόγους είναι γενικό αλλά στα νοσοκομεία Παίδων, επιδεινώνεται ακόμα περισσότερο γιατί ενώ κάποιος μπορεί να ακούει 10 αναισθησιολόγους και ενώ σε χειρουργεία ενηλίκων μπορεί να υπάρχει επάρκεια, στα χειρουργεία που είναι παιδάκια ακριβώς επειδή πολλά από αυτά τα χειρουργεία απευθύνονται σε βρέφη με πολύ μικρό βάρος, τα χειρουργεία αυτά χρειάζονται και μεγαλύτερη φροντίδα και είναι και πολύ πιο επώδυνα και πολύωρα.

«Οι αναισθησιολόγοι αυτή τη στιγμή είναι ένα συνολικό πρόβλημα σε όλη την Ευρώπη. Αυτό που ακούω κιόλας, λένε ναι, κάντε προσλήψεις. Αυτή τη στιγμή συνολικά η Ευρώπη έχει λιγότερους αναισθησιολόγους απ’ ότι χρειάζεται» εξήγησε ο υπουργός. Συμπλήρωσε ωστόσο «Αυτή τη στιγμή αυτό το οποίο, ο προγραμματισμός ο οποίος κάνουμε είναι ο εξής. Πρώτα απ’ όλα μεταφέρουμε αναισθησιολόγους από άλλα νοσοκομεία και επειδή δεν μου αρέσει να ωραιοποιώ καταστάσεις, αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξει δυσλειτουργία σε άλλα νοσοκομεία ενηλίκων. Δηλαδή, μη νομίζουμε ότι με μία μεταφορά δεν δημιουργείται κάπου αλλού ένα πρόβλημα. Αλλά, προκειμένου να μπορούν να εξυπηρετηθούν τα τακτικά, πολύ σωστά είπατε, είναι τα τακτικά χειρουργεία, δεν είναι τα έκτακτα».

Ανέφερε επίσης ότι στη συνάντηση που είχε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας με την ΕΙΝΑΠ κατέληξαν σε τρεις άμεσες κινήσεις που πρέπει να γίνουν. Είναι η μεταφορά των αναισθησιολόγων, η κατά προτεραιότητα μεταφορά σε πρώτη φάση από τον δημόσιο τομέα, από άλλα νοσοκομεία που η επάρκειά τους είναι τέτοια που μπορούν να δώσουν αναισθησιολόγους.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο επίταξης είπε «Οι αναισθησιολόγοι όταν φεύγουν, σημαίνει ότι αντιστοίχως τακτικά χειρουργεία που υπάρχουν και στον ιδιωτικό τομέα θα πάνε πίσω». Ο υπουργός είπε επίσης ότι δόθηκε στο υπουργείο συγκεκριμένα ονόματα ανθρώπων οι οποίοι έχουν περάσει από το Παίδων και πήραν άλλες θέσεις και είναι σε επικοινωνία μαζί τους, ώστε να μεταφερθούν για ένα δίμηνο και παράλληλα να προκηρυχθούν και οι θέσεις».

Διευκρίνισε δε, ότι δεν κινδυνεύουν παιδάκια διότι μιλάμε μόνο για τα τακτικά χειρουργεία. Ενώ, με τη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα στη Θεσσαλονίκη και στη Λάρισα έχουνε γίνει γύρω στα 2.500 χειρουργεία που έφυγαν από το δημόσιο τομέα λίστα, πήγαν στις ιδιωτικές κλινικές, χωρίς καμία συμμετοχή του πολίτη.

Related Posts