Sign In

Άρθρα για την υγεία

Τελευταία Άρθρα

Δεν κοιμάσαι καλά;… Πρόσεξε τα γονίδιά σου!

Η μη ικανοποιητική ξεκούραση του οργανισμού εξαιτίας της έλλειψης ύπνου παρεμβαίνει στη σωστή λειτουργία γονιδίων, έδειξαν νέες βρετανικές έρευνες. Το γεγονός αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αποπροσανατολίζονται οι βασικές λειτουργίες του οργανισμού, προκαλώντας σοβαρές αρνητικές συνέπειες.

Πιο συγκεκριμένα, αν κοιμάστε για λιγότερες από 6 ώρες καθημερινά, οι συνέπειες είναι άμεσες και επιδρούν σε εκατοντάδες γονίδια. Η έλλειψη ύπνου παρεμβαίνει κυρίως στο ανοσοποιητικό σύστημα, το στρες και τον μεταβολισμό.

Μια ομάδα ειδικών από το Κέντρο Έρευνας Ύπνου του Πανεπιστημίου Σάρεϊ μελέτησαν επί 12 μέρες 26 υγιείς εθελοντές (14 άνδρες και 12 γυναίκες) ηλικίας 23-31 ετών. Όλοι οι εθελοντές επισκέφθηκαν το Κέντρο σε δύο διαφορετικές περιστάσεις. Την πρώτη φορά πέρασαν 10 ώρες κάθε νύχτα στο κρεβάτι επί μια εβδομάδα. Τη δεύτερη φορά τους επετράπη να κοιμηθούν τη νύχτα μόνο επί έξι ώρες και πάλι επί μια εβδομάδα.

Αναλύοντας δείγματα αίματος που έλαβαν από τους εθελοντές, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όσοι κοιμήθηκαν λιγότερο από 6 ώρες είχαν αρνητική δραστηριότητα σε περίπου 700 γονίδια. Συγκεκριμένα, από αυτά, στα 444 η δράση είχε κατασταλεί από την έλλειψη ύπνου, ενώ τα 267 παρουσίαζαν αυξημένη δραστηριότητα, σε σύγκριση με τα γονίδια των εθελοντών που κοιμούνταν περισσότερο. Άλλες αναλύσεις έδειξαν, αντίθετα, ότι 9 περίπου ώρες ύπνου κάθε νύχτα αυξομείωναν αρμονικά τη λειτουργία 1.855 γονιδίων, στο πλαίσιο ενός 24ωρου κύκλου.

Οι συνέπειες από τις μεταβολές που επιφέρουν στη λειτουργία του μεταβολισμού μπορεί να προκαλέσουν εμφάνιση παθήσεων, όπως ο διαβήτης και η παχυσαρκία, ακόμη και στην καρδιακή λειτουργία. Ορισμένες ενδείξεις οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι ενδεχομένως να επηρεάζουν τη γήρανση, αλλά και την αντιμετώπιση του στρες.

Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι όσοι κοιμούνται λιγότερες από 6 ώρες το βράδυ, έχουν 15% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από οποιοδήποτε αίτιο, σε σχέση με άτομα ίδιας ηλικίας που κοιμούνται αρκετές ώρες το βράδυ.

Το σημαντικό είναι ότι η παραπάνω σπουδαία μελέτη, και κυρίως τα αποτελέσματά της, είναι πιθανό να δώσουν φως σε άγνωστα μέχρι σήμερα πεδία της ιατρικής επιστήμης. Φαίνεται, λοιπόν, πως το μέλλον κρίνεται και από… τον ύπνο μας!

LD

YgeiaOnline ,το πρώτο Portal Υγείας. Βρείτε γιατρούς, νοσοκομεία, φαρμακεία και ότι έχει να κάνει με την υγεία. Κλείστε ηλεκτρονικά ραντεβού με γιατρούς, απομακρυσμένη διάγνωση και πολλές άλλες υπηρεσίες που μόνο το YgeiaOnline.gr μπορεί να προσφέρει.

Related Posts