Sign In

Άρθρα για την υγεία

Τελευταία Άρθρα

Δείτε Live την έκτακτη ενημέρωση Πλεύρη για τις ελλείψεις φαρμάκων

Υγεία

Ελλειψη πρώτων υλών, μειωμένη παραγωγή και έξαρση ιώσεων τα αίτια του προβλήματος που αφορά όλο τον κόσμο

Συνέντευξη Τύπου για την αντιμετώπιση των ελλείψεων σε συγκεκριμένα φάρμακα, παραχωρούν στο υπουργείο Υγείας, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, ο πρόεδρος του ΕΟΦ, Δημήτρης Φιλίππου και ο πρόεδρος του ΙΦΕΤ Γιάννης Σωτηρίου.

Ο υπουργός Υγείας, αναλύει διεξοδικά τα μέτρα που ανακοινώθηκαν για να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις φαρμάκων.

Πρόεδρος φαρμακοποιών Πειραιά στον ΣΚΑΪ: «Μετά τις εφημερίες τα ράφια αδειάζουν» 

Μεγάλες ελλείψεις σε φάρμακα πρώτης ανάγκης αντιμετωπίζει η χώρα όπως επιβεβαίωσε ο πρόεδρος του φαρμακευτικού συλλόγου Πειραιά Κ. Κούβαρης μιλώντας στη εκπομπή «Σήμερα» στον ΣΚΑΪ.

«Οταν ένα φαρμακείο έχει εφημερία την επόμενη ημέρα δεν έχει καθόλου φάρμακα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κούβαρης διευκρινίζοντας ότι οι ελλείψεις αφορούν κυρίως αντιβιοτικά, εισπνεόμενα, αντιβηχικά σιρόπια και κορτιζόνη.

Η κατάσταση επιδεινώθηκε όπως είπε, εξαιτίας της έξαρσης των ιώσεων και της γρίπης σε συνδυασμό με τις εταιρείες που δε διαθέτουν τα φάρμακα στην αγορά και προτιμούν να τα εξάγουν.

Επιστολή Πλεύρη στην επίτροπο Υγείας – Ζητεί κεντρική πολιτική για τις ελλείψεις στα φάρμακα

Παρέμβαση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το θέμα της έλλειψης φαρμάκων ζήτησε χθες ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Συγκεκριμένα χθες ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης απέστειλε επιστολή στην αρμόδια Επίτροπο για θέματα Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου ζητώντας να υπάρχει κεντρική πολιτική σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης για το πρόβλημα της έλλειψης των φαρμάκων που αντιμετωπίζουν συνολικά όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως αναφέρει ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης το πρόβλημα αυτό δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με εσωτερικές διαδικασίες και είναι επιτακτική η ανάγκη να υπάρξουν κεντρικές πολιτικές στο σύνολο της Ε.Ε.

Αναλυτικότερα η επιστολή που απέστειλε ο Υπουργός Υγείας:

«Αξιότιμη κυρία Επίτροπε,

Το τελευταίο διάστημα αυξάνεται συνεχώς το πρόβλημα επάρκειας συγκεκριμένων φαρμάκων σε όλη την Ε.Ε. Είναι αντιληπτό ότι αυτό οφείλεται στη μειωμένη παραγωγή απότοκο της πανδημίας Covid-19, της ενεργειακής κρίσης, του πολέμου στην Ουκρανία, καθώς επίσης και της μείωσης της παραγωγικής διαδικασίας σε χώρες που διαθέτουν πρώτες ύλες.

Το πρόβλημα αυτό επιχειρούν τα Κράτη-Μέλη να το αντιμετωπίσουν με εσωτερικές διαδικασίες αλλά, ωστόσο, είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρξουν κεντρικές πολιτικές σε επίπεδο του συνόλου της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο θα πρέπει να υπάρξει άμεση κάλυψη των πολιτών των Κρατών-Μελών της Ε.Ε. σε όλα τα φαρμακευτικά προϊόντα, ενώ σε μεσοπρόθεσμο, και εν τέλει μακροπρόθεσμο, θα πρέπει να ενισχυθεί η παραγωγή φαρμάκων στην Ε.Ε.

Προς αυτήν λοιπόν την κατεύθυνση Σας θέτω τους ανωτέρω προβληματισμούς και παρακαλώ όπως, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων Σας, αξιολογήσετε τα ανωτέρω, προκειμένου να υπάρξει μία κεντρική πολιτική από τα Κράτη-Μέλη της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση της ελλείψεως φαρμάκων, καθώς είναι θέμα που αφορά συνολικά τα Κράτη-Μέλη».

Πηγή: skai.gr

Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Related Posts